Άγιος Νικόλαος: Ξανά στο σκαμνί για την υπεξαίρεση-«μαμούθ» 250.000 ευρώ από Δημοτική Επιχείρηση

Κρήτη
Άγιος Νικόλαος: Ξανά στο σκαμνί για την υπεξαίρεση-«μαμούθ» 250.000 ευρώ από Δημοτική Επιχείρηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την Τετάρτη η δίκη του 57χρονου για το ταμειακό έλλειμμα των 250.000 ευρώ στη μαρίνα του Αγίου Νικολάου

Για την ερχόμενη Τετάρτη 3 Μαΐου, έχει προσδιοριστεί η δίκη για την υπεξαίρεση των περίπου 250.000 ευρώ από τη Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Μαρίνας Αγίου Νικολάου, πριν από περισσότερα από 15 χρόνια. Στο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης (Ηράκλειο) αναμένεται να καθίσει ένας 57χρονος άνδρας. Πρόκειται για τον πρώην γενικό διευθυντή της ΔΕΠΑΜΑΝ, ο οποίος είχε εμπλακεί στην υπόθεση.

Ο 57χρονος είχε κριθεί ένοχος από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, πριν από περίπου τρία χρόνια. Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο του είχε επιβάλει ποινή κάθειρξης 5 ετών, ωστόσο το διάστημα που ακολούθησε ο Άρειος Πάγος προέβη σε αναίρεση της απόφασης του εν λόγω δικαστηρίου. Ως εκ τούτου, η υπόθεση θα εκδικαστεί εκ νέου από το Πενταμελές Εφετείο.

Ο 57χρονος σήμερα άνδρας είχε αναλάβει - σύμφωνα με το βούλευμα, με το οποίο είχε παραπεμφθεί σε πρώτο βαθμό ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης - ρόλο διαχειριστή, ενώ ήταν και υπεύθυνος για τις οικονομικές και διοικητικές λειτουργίες της μαρίνας.

Μετά από ενδείξεις που φανέρωναν την ύπαρξη μεγάλου ταμειακού ελλείμματος στη ΔΕΠΑΜΑΝ, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αγίου Νικολάου είχε αναθέσει στις αρχές του 2007 σε ορκωτό λογιστή τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου για την επίμαχη εταιρεία. Ο διαχειριστικός έλεγχος αφορούσε στα έτη 2004, 2005 και 2006. Η έκθεση του ορκωτού, που εκδόθηκε τον Μάρτιο του 2007, αποκάλυψε ότι όντως υπήρχε ταμειακό έλλειμμα 248.495 ευρώ.

Η πρωτόδικη απόφαση

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε διεξαχθεί τον Φεβρουάριο του 2013. Τότε, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης είχε κρίνει ένοχο τον κατηγορούμενο για υπεξαίρεση στην υπηρεσία, αξίας μεγαλύτερης των 73.000 ευρώ, αλλά και για απιστία σχετική με την υπηρεσία, συνολικής αξίας άνω των 73.000 ευρώ.

Το δικαστήριο είχε επιβάλει τότε στον 57χρονο ποινή κάθειρξης 10 ετών για την κάθε πράξη. Τελικά, ο 57χρονος καταδικάστηκε κατά συγχώνευση σε συνολική ποινή κάθειρξης 14 ετών. Ο καταδικασθείς οδηγήθηκε τότε στη φυλακή, καθώς δεν είχε χορηγηθεί αναστέλλουσα δύναμη στην έφεσή του. Ωστόσο, μέσα στο επόμενο διάστημα αποφυλακίστηκε υπό όρους.

Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο

Μετά από ουκ ολίγες αναβολές, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο για την επίμαχη υπόθεση διεξήχθη τον Ιανουάριο του 2020. Τότε, ο 57χρονος είχε υποστηρίξει ότι είναι αθώος, ότι κατηγορήθηκε άδικα, καθώς και ότι εξαιτίας της εν λόγω υπόθεσης έχασε τη δουλειά του, με αποτέλεσμα να καταστραφεί οικονομικά. Εξάλλου, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπήρξε “μαύρη τρύπα” στα ταμεία της ΔΕΠΑΜΑΝ.

Τελικά, ο 57χρονος κρίθηκε σε δεύτερο βαθμό ένοχος μόνο για την πράξη της υπεξαίρεσης και καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης πέντε ετών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση του δικαστηρίου για πενταετή κάθειρξη στον 57χρονο ελήφθη κατά πλειοψηφία (3-2): Οι δύο από τους δικαστές είχαν την άποψη ότι πρέπει να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης 4 ετών.

Η αναίρεση από τον Άρειο Πάγο και η αποφυλάκιση

Μετά και την ετυμηγορία του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, ο 57χρονος είχε επιστρέψει στη φυλακή. Εντούτοις, το επόμενο διάστημα μετά την αναίρεση της απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου από τον Άρειο Πάγο, ο πρώην γενικός διευθυντής βγήκε ξανά από τη φυλακή. Η πολύκροτη υπόθεση επρόκειτο να εκδικαστεί - ξανά - από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης πριν από μερικές εβδομάδες. Εντούτοις, λόγω ασθένειας του κατηγορούμενου, η δίκη αναβλήθηκε για την ερχόμενη Τετάρτη 3 Μαΐου 2023.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News