«Μαραθώνιος» διαρκείας για μία σύνταξη στο Λασίθι - Έρχονται στο Ηράκλειο καθώς δεν υπάρχει γραφείο απονομής συντάξεων

Ηράκλειο
«Μαραθώνιος» διαρκείας για μία σύνταξη στο Λασίθι - Έρχονται στο Ηράκλειο καθώς δεν υπάρχει γραφείο απονομής συντάξεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γραφείο απονομής συντάξεων στο Λασίθι, ώστε να γλιτώσουν τα διαρκή και επί μήνες δρομολόγια προς το Ηράκλειο, ζητούν οι συνταξιούχοι του νομού

Ένα “μαραθώνιο” τρέχουν οι συνταξιούχοι του νομού Λασιθίου, αφού δεν υπάρχει γραφείο απονομής συντάξεων στον νομό τους και υποχρεώνονται να έρχονται στο Ηράκλειο για να πάρουν την πολυπόθητη σύνταξη. Βέβαια, πολλές φορές πραγματοποιούν αρκετά δρομολόγια, καθώς οι ίδιοι είναι εγκλωβισμένοι σε μια ατέρμονη γραφειοκρατία.

Όπως εξομολογούνται, παρά το γεγονός ότι υπάρχει απόφαση από το 2014, η πρωτοβουλία δεν έχει εφαρμοστεί στην πράξη, με άμεση συνέπεια οι συνταξιούχοι του Λασιθίου να είναι καταδικασμένοι.

Ειδικότερα, από το 2014 αναμένουν οι συνταξιούχοι του Λασιθίου να υπάρξει άμεσα το γραφείο απονομής των συντάξεων, χωρίς ωστόσο να έχει υλοποιηθεί τίποτα 9 σχεδόν χρόνια μετά. Οι υποσχέσεις έχουν πέσει στο “κενό”, με τους εκπροσώπους των συνταξιοδοτικών οργανώσεων να εκπέμπουν SOS, κάνοντας σαφές πως αναμένουν περισσότερη ευαισθητοποίηση από την Πολιτεία, να είναι σύμμαχός τους.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ Λασιθίου, Γιώργος Πάγκαλος, μιλώντας στο neakriti.gr ανέφερε: «Υπάρχει σοβαρά θέμα με τους συνταξιούχους του Λασιθίου. Πάρα πολλοί εξ αυτών δεν μπορούν να μετακινούνται συνεχώς από τον νομό Λασιθίου στον νομό Ηρακλείου. Υπάρχουν περιπτώσεις ατόμων που η σύνταξή τους δεν έρχεται στο Ηράκλειο και πρέπει οι άνθρωποι του Λασιθίου να πάνε σε περιοχές όπως τον ν. Δράμας για να την πάρουν. Υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα και πραγματικά βρισκόμαστε σε δυσχέρεια. Δε βρίσκουμε κατανόηση και μας λυπεί το γεγονός. Υπάρχουν ειλημμένες αποφάσεις από το 2014 για να δημιουργηθεί γραφείο απονομής συντάξεων εδώ. Τελικά, όμως, δεν έχει γίνει τίποτα».

Συντάξεις πείνας

Μεταξύ άλλων, ο κ. Πάγκαλος αναφέρθηκε στις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι, τονίζοντας ότι «τόσο οι παλιοί όσο και οι νέοι συνταξιούχοι έχουμε χρυσοπληρώσει τις συντάξεις μας όσο εργαζόμασταν και καλούμαστε με εξευτελιστικές συντάξεις να τα βγάλουμε πέρα. Πού είναι η Πολιτεία να μας στηρίξει; Τα περισσότερα χρήματά μας τα δίνουμε στα φάρμακα. Ποιος μπορεί να μας βοηθήσει; Κανένας, δυστυχώς».

«Είχαμε συνταξιούχους-μέλη του σωματείου μας, που έκαναν να πάρουν σύνταξη πάνω από 6-7 χρόνια. Από τη μέρα, δηλαδή, που κατέθεσαν τα χαρτιά μέχρι την πρώτη μηνιαία καταβολή της σύνταξης, πέρασαν 6-7 χρόνια. Κάναμε αίτημα προς τον αρμόδιο υπουργό κ. Χατζηδάκη. Ζητούσαμε να δουλέψει το συγκεκριμένο γραφείο απονομής συντάξεων στον Άγιο Νικόλαο και να μην πηγαίνουν οι συντάξεις του ν. Λασιθίου στο Ηράκλειο, για να βγαίνουν συνολικά από εκεί οι συντάξεις δύο νομών. Δεν πρέπει να ταλαιπωρούνται οι συνταξιούχοι του Λασιθίου. Μέχρι και σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που έφευγαν από Άγιο Νικόλαο, Ιεράπετρα και Σητεία και έρχονταν Ηράκλειο για τη σύνταξή τους και ήταν εγκλωβισμένοι σε μια τεράστια γραφειοκρατία. Όλο και κάποιο χαρτί θα έλειπε και έπρεπε να κάνουν αρκετά δρομολόγια», υποστήριξε από την πλευρά του ο πρόεδρος συνταξιούχων ΟΑΕΕ ν. Λασιθίου, Αριστοτέλης Γεροντής.

«Έμεινε στα χαρτιά» - Είχε συσταθεί γραφείο το 2014, αλλά δε λειτούργησε ποτέ

Στην ίδια γραμμή πλεύσης κινήθηκε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας ν. Λασιθίου κ. Μανόλης Κρουσανιωτάκης, ο οποίος επεσήμανε την αναγκαιότητα ύπαρξης του εν λόγω γραφείου, καθώς τόσο ο όγκος εργασίας θα περιοριστεί, ενώ θα εξοικονομηθεί και πολύτιμος χρόνος.

«Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει άμεσα το γραφείο απονομής συντάξεων για τους απόμαχους εργασίας του ν. Λασιθίου. Είχε συσταθεί το συγκεκριμένο γραφείο το 2014, αλλά “έμεινε στα χαρτιά”. Πρέπει να σταματήσει η ταλαιπωρία των συνταξιούχων, οι οποίοι πάνε στο Ηράκλειο για να διεκπεραιώσουν όλες τις άλλες υπηρεσίες στον ΕΦΚΑ Ηρακλείου. Σε περίπτωση που συσταθεί και λειτουργήσει γραφείο απονομής συντάξεων, θα μειωθεί δραστικά ο χρόνος που πάνε οι άνθρωποι στο Ηράκλειο, αλλά και ο όγκος εργασίας που υπάρχει. Υποστηρίζουμε το συγκεκριμένο αίτημα, όπως κάνουν και οι άλλες συνταξιοδοτικές οργανώσεις του Λασιθίου», υπογράμμισε ο κ. Κρουσανιωτάκης.

«Είναι απαραίτητο και αναγκαίο να υπάρξει γραφείο απονομής συντάξεων στον νομό Λασιθίου. Υπήρξαν και προηγούμενες προσπάθειες. Έχουμε μάλιστα ως φορείς συντάξει τα έγγραφα, όπου επισημαίνουμε την ανάγκη να υπάρξει μια τέτοια υπηρεσία στον ν. Λασιθίου. Είναι κοινό αίτημα όλων των συνταξιοδοτικών οργανώσεων. Έχουμε συνυπογράψει ως σωματείο να συσταθεί ένα τέτοιο γραφείο», υποστήριξε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας ν. Λασιθίου, Δημήτρης Κοντοπαυλάκος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News