Ελαιόλαδο: «Πώς θα έχουμε ρεκόρ παραγωγής λαδιού» - Τα μυστικά της σωστής καλλιέργειας από έναν ελαιοπαραγωγό

Κρήτη
Ελαιόλαδο: «Πώς θα έχουμε ρεκόρ παραγωγής λαδιού» - Τα μυστικά της σωστής καλλιέργειας από έναν ελαιοπαραγωγό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανθισμένος ο κάμπος των Ελαιώνων της Ιεράπετρας περιμένει μεσοβεντέμα - «Αν φροντίσουμε και ενισχύσουμε τις καλλιέργειές μας θα έχουμε ρεκόρ παραγωγής λαδιού»

Έχει ολοκληρωθεί σχεδόν η περίοδος της ανθοφορίας στον κάμπο των ελαιώνων της Ιεράπετρας και αρχίζουν σταδιακά από τις πιο πρώιμες περιοχές του Καβουσίου και του αναδασμού Παχιάς Άμμου, να εμφανίζονται οι πρώτες μικρές ελίτσες με τους βετεράνους του χώρου της ελαιοκομίας, να εκτιμούν, ότι, στην νέα περίοδο της καλλιέργειας της ελιάς η ευρύτερη Ιεράπετρα, αν βοηθήσει και ο καιρός, θα καταφέρει να φτάσει το 50% της παραγωγής της τελευταίας ελαιοκομικής περιόδου.

Η ελαιοκομική περίοδος 2022-2023 ήταν περίοδος μεγάλης παραγωγής (βεντέμας) και αυτό σημαίνει ότι πάντα η σαιζόν που ακολουθεί μια χρονιά βεντέμας έχει μικρότερη παραγωγή.

«Φτάσαμε στην Ιεράπετρα να παραγάγουμε στη σαιζόν που πέρασε πάνω από 5000 τόνους έξτρα παρθένου ελαιολάδου, το οποίο στην πλειονότητα του διατέθηκε σε πολύ καλές τιμές», είπε στο neakriti.gr, ο συνταξιούχος ελαιουργός κ. Μανόλης Παπαδάκης.

«Μένουν ακόμα 800 περίπου τόνοι απούλητοι αλλά υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από το εξωτερικό, γιατί η ξηρασία που πλήττει από πέρυσι και συνεχίζει κι εφέτος στη Νοτιοδυτική Ευρώπη και κυρίως την Ισπανία και την Ιταλία, αναγκάζει τους Ευρωπαίους έμπορους και μεταποιητές να αναζητήσουν ποιοτικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από την Ελλάδα, γι’ αυτό και η τιμή του κινείται ανοδικά πάνω από τα 5,50 ευρώ. Και η νέα ελαιοκομική περίοδος, παρότι δεν περιμένουμε να ξεπεράσουμε σε ποσότητες το 50% της προηγούμενης περιόδου, θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον και πολύ καλύτερες τιμές για τους ελαιοπαραγωγούς», τονίζει.

Τι πρέπει να κάνουν οι καλλιεργητές

«Στην Ιεράπετρα, είμαστε τυχεροί, που ενώ βρισκόμαστε ήδη στην περίοδο της τριετούς ανομβρίας, αφού το τελευταίο τετράμηνο δεν έπεσαν πάνω από 80 χιλιοστά βροχής στην Ανατολική Κρήτη, με τη σωστή διαχείριση που κάνει ο ΤΟΕΒ έχουμε αποθηκευμένα πάνω από 13,5 εκατ. κυβικά μέτρα ποιοτικού αρδευτικού νερού στον ταμιευτήρα του φράγματος Μπραμιανών και τουλάχιστον εφέτος οι ελαιώνες μας δεν θα διψάσουν.

»Συστήνω στους συντοπίτες ελαιοπαραγωγούς, να φροντίσουν όσο μπορούν αυτή την άνοιξη και το καλοκαίρι τους ελαιώνες τους, γιατί πλέον αξίζει τον κόπο να καλλιεργείς ελιές. Μέχρι σήμερα οι καιρικές συνθήκες είναι καλές με τη δροσερή άνοιξη να βοηθά την περίοδο της ανθοφορίας, πράγμα που σημαίνει ότι θα έχουμε από τώρα και μετά πάρα πολύ καλή καρποφορία, εκεί όπου δεν υπήρχε υπερβεντέμα και εκεί όπου οι παραγωγοί μας έκαναν το λιομάζωμα στην αρχή της περιόδου κατά τον μήνα Νοέμβρη», πρόσθεσε ο κ. Μανόλης Παπαδάκης.

Η ελαιοκομική περίοδος που μας πέρασε έδωσε την ευκαιρία λόγω των αυξημένων τιμών παραγωγού, να ξαναζωντανέψουν οικονομικά κεφαλοχώρια που στήριζαν την τοπική τους οικονομία στην παραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου.

«Αν φροντίσουμε τις καλλιέργειές μας θα έχουμε ρεκόρ παραγωγής λαδιού»

περιμένουμε στον ερχόμενο χειμώνα να κάνουμε ρεκόρ παραγωγής λαδιού, αν φροντίσουμε να ενισχύσουμε τις καλλιέργειες μας

«Πράγματι οι φετινές καλές τιμές παραγωγού στο ποιοτικό λάδι ξαναζωντάνεψαν τις μικρές κοινωνίες των μεγάλων χωριών της Ιεράπετρας, όπως είναι το δικό μας χωριό δηλαδή οι Μάλλες. Δεν είχαμε υπερβεντέμα αλλά είχαμε μια χρονιά μεσοβεντέμας και ελπίζουμε ότι η νέα ελαιοκομική περίοδος που έχει ήδη ξεκινήσει, θα μας δώσει παραγωγή βεντέμας και καλύτερες τιμές από την προηγούμενη σαιζόν.

Εμείς λοιπόν τώρα περιμένουμε στον ερχόμενο χειμώνα να κάνουμε ρεκόρ παραγωγής λαδιού, αν φροντίσουμε να ενισχύσουμε τις καλλιέργειες μας την κατάλληλη στιγμή κάνοντας διαφυλλικούς ψεκασμούς με υγρό βόρειο, καρποδετικό και ιχνοστοιχεία, αν καταπολεμήσουμε το μπίμπικα, τον πυρηνοτρύτη, τη βαμβακάδα και το γλοιοσπόριο και τέλος να πιέσουμε να γίνει πιο σωστά το πρόγραμμα της δακοκτονίας παρεμβαίνοντας κι εμείς συμπληρωματικά όπου υπάρχει ανάγκη. Το πρόγραμμα της δακοκτονίας δεν ακολουθείται σωστά και δεν παρακολουθείται όπως γινόταν παλαιότερα. Είναι κρίμα να έχουμε καλές τιμές στο λάδι, να περιμένουμε καλύτερες και να μην κάνουμε τίποτα για να βελτιώσουμε την παραγωγή μας», καταλήγει ο βετεράνος συνεταιριστής και ελαιοπαραγωγός από τις Μάλλες κ. Μπάμπης Αρχοντουλάκης.

Σημειώνουμε ότι, λόγω των προβλημάτων που υπήρχαν στην εξασφάλιση εργατικών χεριών κατά τη διάρκεια της περασμένης ελαιοκομικής περιόδου, καθυστέρησε να γίνει η συγκομιδή και ένα μέρος του ελαιόκαρπου έπεσε στη γη, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις βρέθηκαν λιόφυτα τα οποία έμειναν αμάζευτα. Η απώλεια εισοδήματος εκτιμάται γύρω στους 1.000 τόνους ελαιολάδου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News