Μουσείο Αγίου Νικολάου: Επαναλειτουργεί μετά από 12 χρόνια - Δέσμευση Μενδώνη για την απόδοσή του στην πόλη

Λασίθι
Μουσείο Αγίου Νικολάου: Επαναλειτουργεί μετά από 12 χρόνια - Δέσμευση Μενδώνη για την απόδοσή του στην πόλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου του Αγίου Νικολάου, στο Λασίθι, η οποία είναι σχεδόν έτοιμη και υπολείπονται μόνον η τοποθέτηση του εποπτικού υλικού και οι ψηφιακές εφαρμογές, επισκέφθηκε η υπουργός Πολιτισμού

Μετά από 12 χρόνια που παρέμενε κλειστό, το Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικολάου θα επαναλειτουργήσει με την έναρξη της φετινής τουριστικής περιόδου, με ένα «πρόσωπο» πιο σύγχρονο και με διπλάσιους από τους αρχικούς εκθεσιακούς χώρους, αναδεικνύοντας τον πλούτο των ευρημάτων που θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάζουν εφεξής οι επισκέπτες του.

Για τα παραπάνω δεσμεύτηκε προσωπικά η ίδια η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη.

Tο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικολάου συγκεντρώνει αρχαιότητες από την Ανατολική Κρήτη οι οποίες χρονολογούνται από τη νεολιθική έως και τη ρωμαϊκή περίοδο. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα κτερίσματα από το πρωτομινωικό νεκροταφείο της Αγίας Φωτιάς (3000-2300 π.Χ.) και τα ευρήματα από το μινωικό ανάκτορο των Μαλίων.

Την έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου του Αγίου Νικολάου, στο Λασίθι, η οποία είναι σχεδόν έτοιμη και υπολείπονται μόνον η τοποθέτηση του εποπτικού υλικού και οι ψηφιακές εφαρμογές, επισκέφθηκε η Λίνα Μενδώνη. Μετά το πέρας της παρουσίασης, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού δήλωσε τα εξής: «Είναι μεγάλη η χαρά για το υπουργείο Πολιτισμού και για την Αρχαιολογική Υπηρεσία, όταν ένα τόσο σημαντικό έργο, όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικολάου, μετά από 12 χρόνια που παρέμενε με κλειστές πόρτες, αποδίδεται στην πόλη. Σήμερα, χάρη στην εργώδη προσπάθεια της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λασιθίου, το Μουσείο υποδέχεται τους πολίτες και τους επισκέπτες του Αγίου Νικολάου με διπλάσιο εκθεσιακό χώρο. Στο πρόσωπο της εφόρου Χρύσας Σοφιανού, ευχαριστώ όλο το προσωπικό για την προσπάθεια που κατέβαλε, ώστε από σήμερα το Μουσείο να υποδέχεται πολίτες και επισκέπτες, τις συγκεκριμένες μέρες, που θα ορίσει η Εφορεία. Εύχομαι, τον Οκτώβριο, να μπορέσουμε να εγκαινιάσουμε το Μουσείο, πλήρως ολοκληρωμένο, ώστε τον επόμενο χειμώνα να αποτελέσει προορισμό για τα σχολεία και τους κατοίκους του Αγίου Νικολάου».

Η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός του Αρχαιολογικού Μουσείου του Αγίου Νικολάου, στο Λασίθι, καθώς και η εκπόνηση της μελέτης της μόνιμης έκθεσης του χρηματοδοτήθηκαν, με συνολικό προϋπολογισμό 6.500.000 ευρώ, από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα – Επιχειρηματικότητα 2007-2013 και το ΠΕΠ Κρήτης 2014-2020.

Στην εκδήλωση απόδοσης του Μουσείου παρευρέθηκαν ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News