Πλακιωτάκης από Ιεράπετρα: «Ενισχύουμε με 8 εκατ. ευρώ τους κτηνοτρόφους της Κρήτης για την συντήρηση των κοπαδιών τους»

Κρήτη
Πλακιωτάκης από Ιεράπετρα: «Ενισχύουμε με 8 εκατ. ευρώ τους κτηνοτρόφους της Κρήτης για την συντήρηση των κοπαδιών τους»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έκτακτη ενίσχυση 12 εκατ. ευρώ για τους νησιώτες κτηνοτρόφους

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης συνοδευόμενος από την Γ. Γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Χριστιάνα Καλογήρου, παρουσίασε στο Δημαρχείο της Ιεράπετρας το κυβερνητικό έργο που αφορά στον πρωτογενή τομέα, δίδοντας έμφαση στις χρηματοδοτήσεις των συμπληρωματικών εγγειοβελτιωτικών έργων στο Φράγμα των Μπραμιανών και του Αγίου Ιωάννου, ενώ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στα ΜΜΕ, συνυπέγραψε ηλεκτρονικά την ΚΥΑ με την οποία οι κτηνοτρόφοι της νησιωτικής Ελλάδας και συνεπώς και της Κρήτης, θα εισπράξουν επιπλέον έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις 12 εκατ. ευρώ.

«Στο Νομό Λασιθίου αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη δυο μεγάλα εγγειοβελτιωτικά έργα, από τα 9 σε όλη τη χώρα, τα οποία σε πολύ μεγάλο βαθμό θα λύσουν το πρόβλημα της έλλειψης νερού στην ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας. Μιλάμε για παρεμβάσεις που τις είχε ανάγκη η περιοχή για δεκαετίες και τις υλοποιεί σήμερα η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πρόκειται για τα συμπληρωματικά έργα του Φράγματος των Μπραμιανών, προϋπολογισμού 53 εκ. ευρώ το οποίο έχει δημοπρατηθεί και τώρα γίνεται η αξιολόγηση των προσφορών, ώστε να έχουμε ανάδοχο αρχές του Φθινοπώρου. Το έργο είναι ενταγμένο στο ταμείο Ανάκαμψης», όπως ανέφερε ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Γιάννης Πλακιωτάκης.

«Το Φράγμα του Αγίου Ιωάννου επίσης, που ήταν αίτημα δεκαετιών, έχει και αυτό δημοπρατηθεί και έχει ενταχθεί στο ταμείο Ανάκαμψης. Το συγκεκριμένο έργο θα εξυπηρετήσει πάνω από 1000 αγρότες και περισσότερα από 7,5 χιλιάδες στρέμματα αγροτικής γης. Τη συνολική συντήρηση και λειτουργία αυτού του έργου θα αναλάβει ο ανάδοχος για 25 χρόνια. Ο ωφελούμενος τελικά θα είναι ο αγρότης καθώς το κόστος του νερού θα είναι πάρα πολύ μικρό.

»Συνολικά σε όλο το Νομό Λασιθίου η χρηματοδότηση όλων των εγγειοβελτιωτικών έργων ξεπερνά τα 120 εκ. ευρώ. Χωρίς να συνυπολογίζουμε τις παρεμβάσεις που έχουμε κάνει ως υπουργείο Ναυτιλίας. Σήμερα ανακοινώσαμε στο Οροπέδιο Λασιθίου ενώπιον όλων των κτηνοτροφικών Συλλόγων της Κρήτης και πριν λίγο υπογράψαμε τη σχετική ΚΥΑ σύμφωνα με την οποία ενισχύονται οικονομικά με 8 εκ. ευρώ όλοι οι κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφοι της Κρήτης και με 4 εκ ευρώ της λοιπής νησιωτικής Ελλάδας, ώστε να καλύψουν το αυξημένο κόστος εκτροφής και συντήρησης των κοπαδιών τους», είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Γιάννης Πλακιωτάκης.

Η Γ. Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ κ. Χριστιάνα Καλογήρου είπε ότι, «για πρώτη φορά το ΥΠΑΑΤ χρηματοδοτεί έργα αγροτικής οδοποιίας, που πάντα χρηματοδοτούσε το Υπουργείο Εσωτερικών. Έτσι λοιπόν χρηματοδοτείται μέσα από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης ο Δήμος Ιεράπετρας με ένα εκατομμύριο ευρώ για έργα αγροτικής οδοποιίας. Σε όλο το Νομό Λασιθίου Χρηματοδοτούμε συνολικά 16 έργα εκ των οποίων τα 10 είναι εγγειοβελτιωτικά. Ο Νομός Λασιθίου που είναι κατά βάση αγροτικός και απειλείται από την κλιματική αλλαγή έχει ανάγκη μεγάλα έργα άρδευσης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ιεράπετρα ήταν πρωτοπόρα σε θέματα αγροτικά και κυρίως στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες», τόνισε η κ. Καλογήρου.

Ερωτηθείς για το θέμα της έλλειψης εργατών γης, η κ. Καλογήρου είπε ότι το θέμα απασχολεί όλη την αγροτική Ελλάδα καθώς και τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Μεταναστευτικής Πολιτικής, τονίζοντας ότι δεν έχει λυθεί ακόμη η εξίσωση της εξασφάλισης των εποχικών εργατών γης.

Η κ. Καλογήρου παραδέχτηκε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολη η τελευταία περίοδος για τους Έλληνες αγρότες καθώς λόγω πολλών και διαφορετικών εξωγενών παραγόντων το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευτεί στα ύψη.

Η κ. Καλογήρου αναφέρθηκε επίσης για τις έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις που έχουν δοθεί τα τελευταία 4 χρόνια σε αγρότες και κτηνοτρόφους, τονίζοντας ότι στην νησιωτική Ελλάδα και στην Κρήτη λόγω της ρήτρας νησιωτικότητας που πέτυχε με το Νόμο πλαίσιο ο κ. Πλακιωτάκης, κατανεμήθηκαν 15% περισσότερα χρήματα από ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Θέσαμε το ερώτημα της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης (de minimis) των παραγωγών θερμοκηπιακής μελιτζάνας της Κρήτης που φέτος δεν έχουν βγάλει ούτε το 30% του κόστους παραγωγής και η γ.γ. του ΥΠΑΑΤ κ. Καλογήρου μας απάντησε ότι θα εξετασθεί το αίτημα εφόσον τεθεί αρμοδίως και τεκμηριωμένα με στοιχεία που να αποδεικνύουν το μέγεθος της ζημίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News