"Ανεβάζουν στροφές" για τα αρδευτικά στο Οροπέδιο Λασιθίου - Παντού σκαμμένοι θα είναι προσεχώς οι δρόμοι

Κρήτη
"Ανεβάζουν στροφές" για τα αρδευτικά στο Οροπέδιο Λασιθίου - Παντού σκαμμένοι θα είναι προσεχώς οι δρόμοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο συντονισμός και η επιτάχυνση εργασιών βρέθηκαν στο επίκεντρο σύσκεψης για το σημαντικό έργο των αρδευτικών δικτύων, ύψους 15 εκατ. ευρώ στο Οροπέδιο Λασιθίου - Το έργο που θεωρείται δικαίως ως το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο για την ορεινή παραγωγική περιοχή, καθώς θα δώσει μεγάλη “ανάσα” στο ζήτημα της άρδευσης, υλοποιείται στο πλαίσιο των λεγόμενου “πακέτου” αντισταθμιστικών οφελών για το φράγμα Αποσελέμη και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2024

Παντού σκαμμένοι θα είναι προσεχώς οι δρόμοι στο Οροπέδιο Λασιθίου, καθώς, όπως επισημάνθηκε σε χθεσινή ευρεία σύσκεψη για τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων, θα περάσουν αγωγοί, συνολικού μήκους 55,5 χιλιομέτρων, στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου κατασκευής αρδευτικών δικτύων.

Το έργο, ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ, που θεωρείται δικαίως ως το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο για την ορεινή παραγωγική περιοχή, καθώς θα δώσει μεγάλη “ανάσα” στο ζήτημα της άρδευσης, υλοποιείται στο πλαίσιο των λεγόμενου “πακέτου” αντισταθμιστικών οφελών για το φράγμα Αποσελέμη και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2024. Με μεγάλη καθυστέρηση, είναι η αλήθεια, μιας και ο αρχικός σχεδιασμός βάσει της εργολαβικής σύμβασης, που υπογράφτηκε στα τέλη Ιουνίου του 2020, προέβλεπε την αποπεράτωσή του στην εκπνοή του 2022!

Βεβαίως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι, όπως προκύπτει από τη σχετική αλληλογραφία, δε φέρει ευθύνη ο ανάδοχος. Αντιθέτως, για την καθυστέρηση ευθύνεται ένας συνδυασμός πραγμάτων, από τη γραφειοκρατία και τις καθυστερήσεις στην έκδοση εγκρίσεων και αδειών ή την καθυστέρηση της Αρχαιολογίας στο κομμάτι των αρχαιολογικών ερευνών... μέχρι τις καιρικές συνθήκες!

Η αξιοσημείωτη καθυστέρηση πάντως δεν αναιρεί την ικανοποίηση για το γεγονός ότι, έστω και εκτός αρχικών χρονοδιαγραμμάτων, προχωρά ένα τόσο σημαντικό έργο που θα “ξεδιψάσει” τις καλλιέργειες στο Οροπέδιο Λασιθίου, με τον δήμαρχο Γιάννη Στεφανάκη να ζητά στη χθεσινή σύσκεψη την επιτάχυνση των διαδικασιών και των εργασιών. Παράλληλα, ζήτησε την κατανόηση του κόσμου για την ταλαιπωρία που ενδεχομένως να υπάρξει αναπόφευκτα, αφού πρόκειται να σκαφτεί όλο ουσιαστικά το οδικό δίκτυο της περιοχής.

Η σύσκεψη

Στη χθεσινή σύσκεψη (Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου), μεταξύ άλλων, συζητήθηκε η διαδρομή των αγωγών, καθώς οι δρόμοι θα κλείνουν για μικρά διαστήματα, ώστε να σκαφτούν και να τοποθετηθούν οι μεγάλοι αγωγοί, που προβλέπονται κατά μήκος των υφιστάμενων αγροτικών οδών, και θα πρέπει να γίνουν ενέργειες ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα κατά την καλλιεργητική περίοδο.

Στη σύσκεψη στο γραφείο του δημάρχου συμμετείχαν επίσης οι αντιδήμαρχοι Μανόλης Κασάκης, Χάρης Κοντογιάννης, Νικηφόρος Γερακάκης, ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής του Δήμου Γιώργος Στιβακτάκης, η πολ. μηχανικός Φανή Μαράκη και από πλευράς της αναδόχου εταιρείας Intrakat ο διευθυντής του έργου Άρης Φρουζάκης, οι εργοδηγοί Αντώνης Βαρλάς, Χαράλαμπος Χαραλαμπίδης και ο πολ. μηχανικός Γιώργος Πλαϊτάκης.

Ο δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του και ζήτησε επιτάχυνση της υλοποίησης του αναπτυξιακού έργου, που ήδη εκπονείται, τονίζοντας ότι:

«Το μεγάλο αυτό αναπτυξιακό έργο των αρδευτικών δικτύων, συνολικού μήκους 55.490 μέτρων, για την άρδευση καλλιεργούμενων εκτάσεων 13.370 στρεμμάτων στον κάμπο του Οροπεδίου Λασιθίου, αποτελεί το μεγαλύτερο έργο που έχει εκτελεστεί ποτέ στην ιστορία του Δήμου μας. Με το έργο αυτό εξασφαλίζουμε άρδευση σε όλα τα χωράφια, για όλους, μείωση του καλλιεργητικού κόστους των εξαιρετικών προϊόντων μας, μεγαλύτερη αξία στην αγροτική γη και ανακούφιση στους αγρότες μας, που ζητούν οργάνωση και προοπτική στις υποδομές καλλιέργειας. Καταφέραμε, έπειτα από τον κοινό μας αγώνα, να εντάξουμε το μεγάλο αναπτυξιακό έργο των αρδευτικών δικτύων του πρωτογενούς μας τομέα, ύψους περί τα 15 εκατ. ευρώ, ως αποκατάσταση των αντισταθμιστικών του Λασιθίου και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που υλοποιείται και εντός του 2024 θα έχει ολοκληρωθεί. Ζητούμε την κατανόηση του κόσμου, καθώς όλοι δρόμοι του κάμπου του Λασιθίου πρόκειται να σκαφτούν για να περάσουν οι αγωγοί, συνολικού μήκους 55,5 χιλιομέτρων. Παράλληλα, διεκδικούμε και τη χρηματοδότηση των αρδευτικών δικτύων και της δεξαμενής του δυτικού κάμπου για την άρδευση των Κοινοτήτων Πλάτης και Κάτω Μετοχίου, καθώς έχουμε υποβάλει τα σχετικά τεχνικά δελτία προς ένταξη».

Τι προβλέπει το έργο

Το έργο “Αρδευτικά δίκτυα λιμνοδεξαμενής Αγίου Γεωργίου Οροπεδίου Λασιθίου” με χρηματοδότηση 15 εκατ. ευρώ από τα υπουργεία Υποδομών και Αγροτικής Ανάπτυξης, αποτελεί το μεγαλύτερο τεχνικό έργο άρδευσης από την ενετική περίοδο, που κατασκευάστηκε το αποστραγγιστικό δίκτυο. Το νερό στη λιμνοδεξαμενή Αγίου Γεωργίου, χωρητικότητας 2.150.000 κυβικών μέτρων, πρόκειται να αρδεύσει καλλιεργούμενες εκτάσεις 13.370 στρεμμάτων, του κάμπου του Οροπεδίου Λασιθίου που δεν καλύπτονται από το υφιστάμενο γειτονικό δίκτυο άρδευσης ταμιευτήρα Χαυγά. Σε ό,τι αφορά τη διαδρομή των αγωγών, οι προβλεπόμενοι αγωγοχαράσσονται κατά μήκος των υφιστάμενων αγροτικών οδών. Στις περιοχές όπου δεν υφίστανται οδοί, οι αγωγοί προβλέπεται να κατασκευαστούν κατά μήκος των ορίων μεταξύ των αγροτεμαχίων. Επίσης, θα χαραχτεί οδός πρόσβασης στο αντλιοστάσιο και τη δεξαμενή αναρρύθμισης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News