Αγωνία για τα κηπευτικά της Ιεράπετρας - Πού ελπίζουν οι παραγωγοί

Κρήτη
Αγωνία για τα κηπευτικά της Ιεράπετρας - Πού ελπίζουν οι παραγωγοί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε αυτό το τελευταίο διάστημα της καλλιεργητικής περιόδου θα κερδηθεί η θα χαθεί το στοίχημα της κάλυψης του κόστους παραγωγής, το οποίο θα επιτευχθεί μόνο αν βελτιωθούν κάπως οι σημερινές χαμηλές τιμές παραγωγού στα περισσότερα αγροτικά προϊόντα

Δυο μήνες περίπου πριν κλείσει ημερολογιακά τουλάχιστον η καλλιεργητική περίοδος για τους παραγωγούς κηπευτικών υπό κάλυψη της Ιεράπετρας, και οι ελπίδες όλων όσων εμπλέκονται στον δυναμικό πρωτογενή τομέα της Νοτιοανατολικής Κρήτης, έχουν εναποτεθεί πλέον στην αγορά του Πάσχα των Καθολικών και των Ορθοδόξων αλλά και στην έναρξη της τουριστικής περιόδου, που όπως φαίνεται έχει αποκτήσει λόγω των αυξημένων κρατήσεων πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Μέχρι στιγμής η καλλιεργητική περίοδος των πρώιμων κηπευτικών της Ιεράπετρας, έχει σημαδευτεί από θετικές αλλά και από αρνητικές διαπιστώσεις. Στις θετικές διαπιστώσεις ξεχωρίζουμε την εντυπωσιακή πορεία της καλλιέργειας των αγγουριών που λόγω του ήπιου χειμώνα συνοδεύτηκε και από αύξηση του όγκου παραγωγής ανά στρέμμα αλλά και από πολύ καλές τιμές στο μεγαλύτερο διάστημα της συγκομιδής και στην Ελληνική αλλά και στη διεθνή αγορά. Στις αρνητικές διαπιστώσεις σίγουρα την πρώτη θέση έχει η τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής λόγω των μεγάλων αυξήσεων των αγροτικών εφοδίων και της ενέργειας, καθώς και της αύξησης του εργατικού κόστους λόγω της μείωσης των διαθέσιμων εργατικών χεριών.

Σε αυτό το τελευταίο διάστημα της καλλιεργητικής περιόδου θα κερδηθεί η θα χαθεί το στοίχημα της κάλυψης του κόστους παραγωγής, το οποίο θα επιτευχθεί μόνο αν βελτιωθούν κάπως οι σημερινές χαμηλές τιμές παραγωγού στα περισσότερα αγροτικά προϊόντα.

«Περιμένουμε να αυξηθεί η ζήτηση στα κηπευτικά μας όσο πλησιάζουμε στις εορτές του Πάσχα, δεδομένου ότι σε λίγες μέρες θα ανοίξουν σε όλη τη χώρα τα πρώτα ξενοδοχεία και τα εποχικά καταστήματα καφέ και εστίασης που μέχρι τώρα ήταν κλειστά. Όσο αυξάνεται ο αριθμός των καταναλωτών στη χώρα μας με την προσθήκη των τουριστών, τόσο μεγαλώνει η ζήτηση των κηπευτικών που παράγονται στη νότια Κρήτη κυρίως. Η αύξηση της ζήτησης φέρνει και την άνοδο στις τιμές παραγωγού» αναφέρει στο neakriti.gr, ο αντιδήμαρχος πρωτογενή τομέα Ιεράπετρας κ. Νεκτάριος Παπαδάκης, πρόεδρος της ομάδας παραγωγών «Kάμιρος».

Παράλληλα, τονίζει: «Περιμένουμε όσο φτάνουμε προς το τέλος της σαιζόν, η αγορά να μας αποζημιώσει με καλύτερες τιμές ώστε να καταφέρουμε να καλύψουμε το υπερβολικά αυξημένο κόστος παραγωγής που μας έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα. Το Φθινόπωρο, η σαιζόν ξεκίνησε με πολύ χαμηλές τιμές που μέσα στο χειμώνα βελτιώθηκαν για ένα διάστημα, μέχρι να πέσουν ξανά τις τελευταίες εβδομάδες που διανύουμε».

Την ίδια ώρα είπε πως «το προϊόν που ξεχώρισε εφέτος ήταν το αγγούρι που λόγω του ζεστού χειμώνα πήγε πολύ καλύτερα στην αύξηση του όγκου παραγωγής αλλά και σε τιμές πώλησης, επειδή οι διεθνείς συγκυρίες έτυχε να είναι ευνοϊκές. Στα υπόλοιπα κηπευτικά ασφαλή συμπεράσματα θα βγάλουμε στο τέλος της σαιζόν με την ελπίδα ότι θα καταφέρουμε να καλύψουμε το αυξημένο κόστος παραγωγής».

Παράλληλα όπως ανέφερε στο neakriti.gr, ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών «Νότος» κ. Αντώνης Πλεξουσάκης: «Πιστεύω ότι οι τιμές των κηπευτικών θα βελτιώνονται όσο πλησιάζουμε στις εορτές του Πάσχα, όπως συνέβαινε και τα προηγούμενα χρόνια. Στα θετικά είναι ότι ανοίγουν νωρίτερα τα ξενοδοχεία και οι κρατήσεις δείχνουν άνοδο στην τουριστική κίνηση μέχρι και τον Οκτώβρη.

»Αυτό που βλέπουμε αυτήν την περίοδο ωστόσο είναι ότι, μειώνονται σταδιακά οι όγκοι παραγωγής, επειδή ο ζεστός χειμώνας έχει γεράσει τα φυτά νωρίτερα από τους κρύους χειμώνες και συνεπώς η παραγωγή τους είναι μειωμένη. Σε πολλές άλλες σκάλες παραγωγής στην υπόλοιπη Ελλάδα, έχουν ξεκινήσει νωρίτερα οι φυτεύσεις των ανοιξιάτικων και καλοκαιρινών κηπευτικών, καθώς στοχεύουν στην αγορά του Πάσχα και του καλοκαιριού. Στην αγροτική Ιεράπετρα φέτος έχουν πάει καλά μόνο τα αγγούρια και μέτρια τα υπόλοιπα κηπευτικά αν και δεν έχουμε κάνει ακόμη τον απολογισμό της σαιζόν».

Έμπειροι συνεταιριστές όπως ο πρώην πρόεδρος του Α.Σ. «Ανατολή» κ. Φώντας Δουλούμης καταθέτουν τις εκτιμήσεις τους για τις διακυμάνσεις της αγοράς των κηπευτικών μέχρι το τέλος της Άνοιξης.

«Βλέπω ότι η αγορά στον τομέα της παραγωγής πιπεριάς, θα διαγράψει μια πορεία ανοδική μέχρι το τέλος της Άνοιξης, λόγω των διεθνών συγκυριών και την ζήτηση που υπάρχει στο εξαγωγικό εμπόριο. Είμαι πολύ ανήσυχος για την πορεία των τιμών στην τομάτα που εκτιμώ ότι δεν θα ανέβει πάνω από τα σημερινά χαμηλά επίπεδα . Την ίδια πορεία της στασιμότητας θα έχει μέχρι το τέλος και το αγγούρι που στο μεταξύ έχει πάει πολύ καλά εφέτος.

Για το αγγούρι ξέρουμε ότι έχει πάει πολύ καλά και σε όγκο παραγωγής και σε τιμές αλλά πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι για τα υπόλοιπα κηπευτικά - ντομάτες, ντοματίνια και πιπεριές- ώστε να κάνουμε το λογαριασμό μας στο τέλος του Μάη και μετά να βγάλουμε τα συμπεράσματα μας», πρόσθεσε ο κ. Φώντας Δουλούμης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News