Ιεράπετρα: Γέμισε το φράγμα των Μπραμιανών - Πληρότητα 90% και 15 εκατ. κυβικά νερού στον ταμιευτήρα (pics)

Λασίθι
Ιεράπετρα: Γέμισε το φράγμα των Μπραμιανών - Πληρότητα 90% και 15 εκατ. κυβικά νερού στον ταμιευτήρα (pics)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρά τον άνυδρο χειμώνα, η πληρότητα στον ταμιευτήρα του φράγματος των Μπραμιανών έχει φτάσει το 90% - Καθημερινά μέχρι και σήμερα, από τις παλιές προσαγωγούς των Μύθων και της Καλαμαύκας εισέρχεται αρκετό νερό στον ταμιευτήρα των Μπραμιανών

Στις 22 Μαρτίου κάθε χρόνο εορτάζεται, ιδιαίτερα στην Ιεράπετρα, η Παγκόσμια Hμέρα Νερού, γιατί ο πρωτογενής τομέας της περιοχής με τις εντατικές καλλιέργειες των κηπευτικών υπό κάλυψη και οι μεγάλες εκτάσεις με τα χιλιάδες ελαιόδεντρα απαιτούν κάθε χρόνο, εκτός από τις ιδιωτικές γεωτρήσεις, τα πηγάδια και τις ιδιόκτητες δεξαμενές συγκέντρωσης όμβριων υδάτων, γύρω στα 11,5 εκατομμύρια κυβικά αρδευτικού ποιοτικού νερού.

«Φέτος, παρά τη μεγάλη περίοδο ανομβρίας που διανύουμε, στον ταμιευτήρα του φράγματος Μπραμιανών καταφέραμε να συγκεντρώσουμε γύρω στα 15 εκατομμύρια κυβικά ποιοτικού νερού, ενώ σήμερα κι ενώ βρισκόμαστε στο pick των καλλιεργειών και οι καταναλώσεις νερού είναι καθημερινά πάρα πολύ μεγάλες, έχουμε αποθηκεύσει 13,5 εκατομμύρια κυβικά νερού, με τα οποία έχουμε εξασφαλίσει τους αγρότες μας και τις καλλιέργειές τους για μια ακόμη χρονιά. Αυτό συμβαίνει την ίδια ώρα που όλοι οι ταμιευτήρες της Κρήτης έχουν μείνει με μικρές πληρότητες νερού κάτω από το 40%, ενώ εμείς έχουμε πληρότητα πάνω από το 90%. Τα έχουμε καταφέρει με τις μεγάλες προσπάθειες του Δ.Σ. και του προέδρου του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας κ. Μανόλη Παπαδάκη, που έχει κάνει “σημαία” του τη χρηστή διοίκηση, τη σωστή διαχείριση του νερού και την πιστή εφαρμογή του κανονισμού του Οργανισμού», μας είπε ο νέος διευθυντής του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας, κ. Λευτέρης Μυλωνάκης.

Συνεχίζονται τα έργα

Καθημερινά μέχρι και σήμερα, από τις παλιές προσαγωγούς των Μύθων και της Καλαμαύκας μπαίνει αρκετό νερό στον ταμιευτήρα των Μπραμιανών.

«Την ίδια ώρα, το έργο της κατασκευής της νέας προσαγωγού διώρυγας των Μύθων συνεχίζεται με κανονικούς ρυθμούς και εκτιμούμε ότι θα παραδοθεί μέσα στο 2024, αν δεν προκύψει κάποιο απρόβλεπτο πρόβλημα. Η τροφοδοσία του ταμιευτήρα θα γίνεται ευκολότερα και γρηγορότερα, όταν τεθεί σε λειτουργία η νέα προσαγωγός των Μύθων που έχει διάμετρο ενός μέτρου. Η κατάσταση θα βελτιωθεί περισσότερο και στον αγωγό της Κλαμαύκας, όταν, με τα συμπληρωματικά έργα που δημοπρατήθηκαν πριν λίγες μέρες, θα γίνει νέος μεγαλύτερος αγωγός, διαμέτρου ενός μέτρου επίσης, από το συλλεκτήριο στη θέση “Γιαννάκος” μέχρι το φράγμα. Όλα δείχνουν ότι η ανάδοχος εταιρεία αυτών των συμπληρωματικών έργων θα είναι η ήδη εγκατεστημένη εταιρεία που κατασκευάζει τον καινούργιο αγωγό των Μύθων, αφού έχει δώσει και τη μεγαλύτερη έκπτωση», μας είπε ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας, κ. Μανόλης Παπαδάκης.

Εφεδρικές γεωτρήσεις

Εντωμεταξύ, ο ΤΟΕΒ Ιεράπετρας έχει αναθέσει μελέτη προκειμένου να διαπιστωθούν οι ανάγκες που υπάρχουν για αντικατάσταση των αγωγών από τους οποίους αντλείται το υφάλμυρο νερό των πηγών της Μαλαύρας Καβουσίου, ενώ η παρατεταμένη ανομβρία εκτιμάται ότι θα υποχρεώσει τον Δήμο Ιεράπετρας τους επόμενους μήνες να θέσει σε λειτουργία τις εφεδρικές γεωτρήσεις που υπάρχουν σε διάφορα σημεία της ευρύτερης Ιεράπετρας και χρήζουν συντήρησης.

Υπέγραψαν τη σύσταση Ενεργειακής Κοινότητας

Με στόχο τη μεγάλη μείωση της δαπάνης του ηλεκτρικού ρεύματος, που καταναλώνει για την άντληση του νερού ο κάθε ΤΟΕΒ από την Καλαμαύκα μέχρι τη Ζάκρο, υπογράφηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου την περασμένη Τρίτη η σύσταση της Ενεργειακής Κοινότητας των ΤΟΕΒ του νομού Λασιθίου με την επίβλεψη της Περιφέρειας Κρήτης. Ο ΤΟΕΒ Ιεράπετρας είχε ξεκινήσει πρώτος από το 2006 να καταθέτει σχετικές προτάσεις στην Υπηρεσία Έγγειων Βελτιώσεων για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στον ταμιευτήρα του φράγματος Μπραμιανών, με στόχο τον συμψηφισμό της παραγόμενης ενέργειας με την καταναλισκόμενη, που θα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των αρδευτικών τελών που θα ωφελούσαν τον πρωτογενή τομέα και κυρίως την παραγωγή κηπευτικών και ελαιολάδου.

«Ο περιφερειάρχης μας βρήκε τις απαραίτητες χρηματοδοτήσεις και έβαλε στις Ενεργειακές Κοινότητες σχεδόν όλους τους ΤΟΕΒ της Κρήτης. Τώρα, προωθείται με γοργά βήματα η υλοποίηση του σχεδίου για τη δημιουργία ενός μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου στον νομό Λασιθίου που θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια, η οποία πιστεύω ότι θα καλύπτει τις ανάγκες όλων των ΤΟΕΒ προς όφελος των αγροτών», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας, κ. Μανόλης Παπαδάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News