Ιεράπετρα: Στην κυβέρνηση το «μπαλάκι» για το άνοιγμα της Νήσου Χρυσής

Κρήτη
Ιεράπετρα: Στην κυβέρνηση το «μπαλάκι» για το άνοιγμα της Νήσου Χρυσής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Χρυσή θα πρέπει να λειτουργήσει με όρους και κανόνες που αφενός μεν να διασφαλίζουν την προσβασιμότητά της και παράλληλα να διασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος», ανέφερε σε πρόσφατη δήλωσή του ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Γιάννης Πλακιωτάκης

Η γραμματέας της αποκεντρωμένης διοίκησης Κρήτης κ. Μαρία Κοζυράκη, δέχτηκε στο σύνολο της την εισήγηση της επιτροπής παρακολούθησης και εφαρμογής του σχεδίου δράσης, που ζητά να συνεχιστεί και το τρέχον έτος η απαγόρευση αποβίβασης των επισκεπτών στο νησί Χρυσή της Ιεράπετρας, όπως και οι περιορισμοί που περιγράφονται με σαφήνεια στην κοινή υπουργική απόφαση «Καθορισμός όρων και περιορισμών για την προστασία, διατήρηση και διαχείριση της φύσης, της χερσαίας και θαλάσσιας περιοχής της Νήσου Χρυσή και έγκριση Σχεδίου Δράσης».

Η σχετική απόφαση της κ. Κοζυράκη με τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων σχετικά με τη νήσο Χρυσή για το 2023» δημοσιεύτηκε και πήρε ΦΕΚ στις 18 Μαρτίου 2023 ενώ είχε προηγηθεί συνάντηση με την επιτροπή, τον δήμαρχο Ιεράπετρας Θεοδόση Καλαντζάκη και τον υπουργό Ναυτιλίας κ. Γιάννη Πλακιωτάκη την περασμένη εβδομάδα.

«Σε αυτή τη συνάντηση και εγώ και ο κ. Πλακιωτάκης ζητήσαμε να γίνει δεκτή η απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου, που λέει ότι θέλουμε ανοικτή τη Χρυσή με πρόσληψη φυλάκων οι οποίοι θα επιβλέπουν ώστε να μην εισέρχονται οι επισκέπτες στο κεδροδάσος και σε αυτό είμαστε έτοιμοι σαν Δήμος να ζητήσουμε η φύλαξη να ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρεία security και με δική μας συνδρομή. Δεν είναι δυνατόν να χάσουμε κι εφέτος τους 100 με 120 χιλιάδες επισκέπτες που χάσαμε πέρυσι. Το σχέδιο δράσης για την προστασία της Χρυσής μπορεί να εφαρμοστεί, με σωστή φύλαξη και με τους επισκέπτες να αποβιβάζονται κανονικά μένοντας για μπάνιο και ηλιοθεραπεία μόνο στις παραλίες που έχουν προκαθοριστεί, χωρίς να εισέρχονται στη χερσαία ζώνη και στο δάσος.

»Εμείς δεν έχουμε τίποτα ούτε με την επιτροπή παρακολούθησης ούτε με την κ. Κοζυράκη, γι’ αυτό θα συναντηθούμε την ερχόμενη Τετάρτη με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντας, για να ζητήσουμε να μην συνεχιστεί η κατάσταση που υπήρξε πέρυσι με τους επισκέπτες να πέφτουν στη θάλασσα και να κολυμπούν για να φτάσουν στην παραλία. Φυσικά θα ζητήσουμε να προχωρήσουν άμεσα τη διαδικασία για την φύλαξη του νησιού αλλά και την εξασφάλιση των κονδυλίων που είχαν ανακοινώσει από την αρχή ότι θα διατεθούν για την προστασία του οικοσυστήματος. Το πλήγμα στην τοπική οικονομία και στην τουριστική Ιεράπετρα πέρυσι ήταν μεγάλο και δεν θέλουμε αυτό να συνεχιστεί , ενώ είμαστε σύμφωνοι στην εφαρμογή του σχεδίου δράσης με ανοικτό το νησί» επανέλαβε ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Γιάννης Πλακιωτάκης στην τελευταία του επίσκεψη στην Ιεράπετρα, όπου είπε στην ομιλία του μετά το κόψιμο της Βασιλόπιτας της Ν.Δ. ότι, «η Χρυσή θα πρέπει να λειτουργήσει με όρους και κανόνες που αφενός μεν να διασφαλίζουν την προσβασιμότητά της και παράλληλα να διασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος. Από την πλευρά μου ως Υπουργός, αναφορικά με το θέμα της φύλαξης, προτίθεμαι ώστε το Λιμεναρχείο Ιεράπετρας να συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση. Το δε αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος να χρηματοδοτήσει την πρόσληψη φυλάκων. Το κλείσιμο της Χρυσής και το 2023 δεν αποτελεί λύση» είχε πει χαρακτηριστικά ο κ. Πλακιωτάκης.

Αισιόδοξοι οι ξενοδόχοι από την αύξηση των κρατήσεων

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News