Λασίθι

Προς δημοπράτηση δύο φράγματα στο Λασίθι, ύψους 62 εκατομμυρίων ευρώ

Προκηρύχθηκε η α’ φάση του έργου που αφορά στην κατασκευή λιμνοδεξαμενής στις Χοχλακιές Σητείας και νέου φράγματος στον Άγιο Ιωάννη Ιεράπετρας

Μετά τον ΒΟΑΚ (στο κομμάτι από Χερσόνησο μέχρι Νεάπολη), τις νέες φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Κρήτης σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο, που είχαμε τις προάλλες, και την κατάθεση μίας προσφοράς, το περίφημο διπλό φράγμα του Ταυρωνίτη στα Χανιά, για το οποίο εκδήλωσαν ενδιαφέρον τρεις “μνηστήρες”, και το δικαστικό μέγαρο Ηρακλείου μαζί με το “λίφτινγκ” στο Δικαστικό Μέγαρο Ρεθύμνου, όπου είμαστε εν αναμονή της δημοπράτησης, στις “ράγες” μπαίνει ένα ακόμη σημαντικό έργο ΣΔΙΤ στην Κρήτη!

Πρόκειται για το έργο ΣΔΙΤ, ύψους 62 εκατ. ευρώ, που αφορά στην κατασκευή λιμνοδεξαμενής στις Χοχλακιές Σητείας και στην κατασκευή του φράγματος Αγίου Ιωάννη στην Ιεράπετρα, μαζί με τα αναγκαία αρδευτικά του δίκτυα, δύο έργα που πραγματικά θα “ξεδιψάσουν” τις αγροτικές αυτές περιοχές στον νομό Λασιθίου.

Αναλυτικότερα, μετά από συνεργασία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργου Γεωργαντά και του γενικού γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών κ. Δημήτρη Οδ. Παπαγιαννίδη, προκηρύχθηκε η α’ φάση του έργου “Λιμνοδεξαμενή Χοχλακιών νομού Λασιθίου και συνοδά έργα - Φράγμα Αγ. Ιωάννη Ιεράπετρας νομού Λασιθίου και βασικά έργα αξιοποίησης αρδευτικού νερού”, που θα διενεργηθεί με τη διαδικασία του Ανταγωνιστικού Διαλόγου, σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο για Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Το έργο καλύπτει περίοδο 25 ετών, εκ των οποίων τα 2,5 έτη εκτιμάται ότι θα αφορούν την κατασκευαστική περίοδο και τα επόμενα 22,5 έτη την περίοδο λειτουργίας. Το συνολικό ενδεικτικό κόστος κατασκευής του έργου ανέρχεται σε 61,9 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ και προβλέπεται χρηματοδότηση από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 18,6 εκατ. ευρώ (ποσοστό 30%). Οι πληρωμές διαθεσιμότητας κατά την περίοδο λειτουργίας θα πραγματοποιηθούν μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως έχει εγκριθεί από τη Διυπουργική Απόφαση ΣΔΙΤ, με συνολικό προϋπολογισμό στα 55,9 εκατ. ευρώ, πλέον ΦΠΑ.

Η λιμνοδεξαμενή Χοχλακιών θα εξυπηρετεί αρδευόμενη περιοχή του Παλαικάστρου, της Λαγκάδας και του Καρυδίου του Δήμου Σητείας. Το έργο αφορά κατασκευή χωμάτινης λιμνοδεξαμενής με τα συνοδά της έργα (έργα προσαγωγής νερού και μεταφοράς στις αρδευόμενες εκτάσεις, οδοποιία κ.λπ.) για αρδευόμενη έκταση 2.500 στρεμμάτων και ενίσχυση του αρδευτικού δικτύου του Παλαικάστρου, που εξυπηρετεί έκταση 7.500 στρεμμάτων.

Το φράγμα Αγίου Ιωάννη Ιεράπετρας θα εξυπηρετεί αρδευόμενη περιοχή στους οικισμούς Κουτσουνάρι, Φέρμα, Αγιά Φωτιά και Άγιο Ιωάννη του Δήμου Ιεράπετρας. Το έργο περιλαμβάνει κατασκευή φράγματος, αγωγούς μεταφοράς νερού συνολικού μήκους 19Km και συνοδευτικά κατασκευαστικά έργα για μικτή αρδευόμενη έκταση 10.425 στρ. και για καθαρή αρδευόμενη έκταση 8.600 στρ.

Ικανοποίηση Γιάννη Πλακιωτάκη: «Επιλύονται δύο σοβαρά προβλήματα στη διαχείριση πόρων»

Την ικανοποίησή του για την απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να προωθήσει άμεσα σειρά έργων ύψους 62 εκατ. ευρώ για την αξιοποίηση του αρδευτικού νερού του νομού Λασιθίου εξέφρασε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και βουλευτής Λασιθίου της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Πλακιωτάκης.

Όπως τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης, «πρόκειται για δύο ιδιαίτερα σημαντικά έργα, μέσω των οποίων επιλύονται δύο σοβαρά προβλήματα με τη διαχείριση των υδάτινων πόρων στη Σητεία και στην Ιεράπετρα.

Με το πρώτο έργο, η λιμνοδεξαμενή Χοχλακιών θα εξυπηρετεί αρδευόμενη περιοχή του Παλαικάστρου, της Λαγκάδας και του Καρυδίου του Δήμου Σητείας. Το έργο αφορά κατασκευή χωμάτινης λιμνοδεξαμενής, με τα συνοδά της έργα (έργα προσαγωγής νερού και μεταφοράς στις αρδευόμενες εκτάσεις, οδοποιία κ.λπ.), για αρδευόμενη έκταση 2.500 στρεμμάτων και ενίσχυση του αρδευτικού δικτύου του Παλαικάστρου, που εξυπηρετεί έκταση 7.500 στρεμμάτων.

Με το δεύτερο έργο, το φράγμα Αγ. Ιωάννη Ιεράπετρας, θα εξυπηρετεί αρδευόμενη περιοχή των οικισμών Κουτσουναρίου, Φέρμων, Αγιάς Φωτιάς και Αγ. Ιωάννη του Δήμου Ιεράπετρας. Το έργο περιλαμβάνει κατασκευή φράγματος, αγωγούς μεταφοράς νερού συνολικού μήκους 19Km και συνοδευτικά κατασκευαστικά έργα για μικτή αρδευόμενη έκταση 10.425 στρέμματα και για καθαρή αρδευόμενη έκταση 8.600 στρέμματα».

Το συνολικό έργο καλύπτει περίοδο 25 ετών, εκ των οποίων τα 2,5 έτη εκτιμάται ότι θα αφορούν την κατασκευαστική περίοδο και τα επόμενα 22,5 έτη την περίοδο λειτουργίας.

Εξάλλου, ο κ. Πλακιωτάκης έσπευσε να ευχαριστήσει τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά, καθώς και τον γενικό γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών Δημήτρη Οδ. Παπαγιαννίδη, η συνεργασία των οποίων είχε ως αποτέλεσμα την προκήρυξη της α’ φάσης των δύο αυτών σημαντικών έργων.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια