Σητεία - Τζαμάικα: «Μια αδελφοποίηση με ισχυρό μήνυμα», όπως είπε ο Ν. Δένδιας στο neakriti.gr (vid)

Λασίθι
Σητεία - Τζαμάικα: «Μια αδελφοποίηση με ισχυρό μήνυμα», όπως είπε ο Ν. Δένδιας στο neakriti.gr (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας μιλώντας στο neakriti.gr και την ΚΡΗΤΗ TV και τον απεσταλμένο της στην Τζαμάικα Πέτρο Ηλιάκη, η εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου στην στρατηγικής σημασίας περιοχή της Νοτιανατολικής Κρήτης έχει ξεχωριστή εθνική και διεθνή σημασία
  • Φιλόξενη η Τζαμάικα για την κρητική αποστολή
  • Στις 16 Φεβρουαρίου η επίσημη τελετή αδελφοποίησης με τη Σητεία
  • Κοινά σημεία για Σητεία και Μοντέγκο Μπέι
  • Το δίκαιο της θάλασσας και η εθνική κυριαρχία
  • Και ακαδημαϊκή συνεργασία προς των πυλών
  • Τον υψηλό συμβολισμό στη διαδικασία αδελφοποίησης της Σητείας με το Montego Bay της   Τζαμάικας, υπογράμμισε μιλώντας στο neakriti.gr και την ΚΡΗΤΗ TV ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας από τη νησιώτικη χώρα της Καραϊβικής, όπου βρίσκεται και η αντιπροσωπεία των σητειακών Αρχών ενόψει της τελετής αδελφοποίησης που θα λάβει χώρα την ερχόμενη Πέμπτη.

    Στο πλαίσιο των επισκέψεων που πραγματοποιεί σε χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, ο κ. Δένδιας έδωσε το «παρών» στην υπογραφή της συμφωνίας αδελφοποίησης: Επισημαίνεται ότι το Montego Bay είναι η πόλη όπου το 1982, υπεγράφη η Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

    Όπως επεσήμανε, εξάλλου, ο ίδιος ο υπουργός μιλώντας στην ΚΡΗΤΗ TV και τον απεσταλμένο της στην Τζαμάικα Πέτρο Ηλιάκη, η εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου στην στρατηγικής σημασίας περιοχή της Νοτιανατολικής Κρήτης έχει ξεχωριστή εθνική και διεθνή σημασία.

    «Πρόκειται για μια ελληνική πόλη, στο άκρο της Κρήτης, σε ένα πολύ στρατηγικό σημείο όπου η ακριβής εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας αποκτά εθνική σημασία» δήλωσε με νόημα ο κ. Δένδιας. «Θα ήθελα να συγχαρώ το Δήμαρχο, το δημοτικό συμβούλιο και τους κατοίκους της Σητείας για την εξαιρετική αυτή επιλογή», συμπλήρωσε ο υπουργός.

    «Αντιλαμβανόμαστε ότι για μια χώρα σαν την Ελλάδα με ένα τεράστιο νησιωτικό σύμπλεγμα, τη σημασία που έχει η συγκεκριμένη συμφωνία», δήλωσε ο δήμαρχος Σητείας Γιώργος Ζερβάκης.

    Το neakriti.gr και η ΚΡΗΤΗ TV έδωσαν το «παρών» στην ιστορική αυτή συνάντηση, καθώς πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη επίσκεψη Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στις χώρες αυτές οι οποίες στηρίζουν την υποψηφιότητα της Ελλάδας ως μη μονίμου μέλους του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-26!

    «Να υπογραμμίσω τη στενή συνεργασία που έχουμε και να ευχαριστήσω τον Παναμά για τη υποστήριξή του για την εκλογή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-26» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Δένδιας.

    Η συνάντηση της αντιπροσωπείας του Δήμου Σητείας και των Αρχών του Montego Bay πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικά θερμό κλίμα, επισφραγίζοντας τη σύνδεση και τη συνεργασία των δύο πόλεων. Στη συνάντηση ήταν παρόντες, εκτός των άλλων, ο δήμαρχος του Montego Bay Leeroy Williams, καθώς και ο πρόξενος της Ελλάδας στη Τζαμάικα Βασίλης Αργυρός.

    Εξάλλου, τα αμέσως προηγούμενα 24ωρα, η κρητική αντιπροσωπεία που βρίσκεται στο Montego Bay ενόψει της επίσημης τελετής αδελφοποίησης με τη Σητεία που θα λάβει χώρα την ερχόμενη Πέμπτη, γνώριζε την φιλοξενία των τοπικών Αρχών αλλά κι εν γένει του λαού της Τζαμάικας.

    Το «παρών» σε δείπνο που παρέθεσαν οι τοπικοί αξιωματούχοι, έδωσε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ της Τζαμάικας Homer Danis, ο οποίος μιλώντας στην ΚΡΗΤΗ TV και τον Πέτρο Ηλιάκη επισήμανε τα κοινά σημεία των δύο περιοχών δίνοντας βάση στο ότι η οικονομία αμφότερων βασίζεται στη τουριστική ανάπτυξη με απόλυτο σεβασμό στην προστασία του περιβάλλοντος. «Υπάρχουν αρκετές ομοιότητες στις δύο πόλεις. Έχουμε κοινά ενδιαφέροντα για το περιβάλλον μας. Ο ωκεανός, η θάλασσα είναι εξίσου σημαντικά για εμάς , για τη βιωσιμότητα και τη διατήρησή τους» ανέφερε ο υπουργός.

    Ο Έλληνας Πρόξενος στην Τζαμάικα κ. Αργυρός αναφέρθηκε με τη σειρά του στο νησιωτικό χαρακτήρα της Ελλάδας και την υψηλή σημασία της Συνθήκης για το Δίκαιο της Θάλασσας που επισφραγίστηκε στο Montego Bay, συμπληρωνοντας ότι η χώρα μας ακολουθεί τις προβλέψεις της για να προασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα . «Η Ελλάδα είναι απόλυτα προσηλωμένη στη Συνθήκη. Έχουμε περισσότερα από 200 νησιά! Αυτό που είναι ενδιαφέρον για τη Σητεία είναι ότι είναι το νοτιότερο χερσαίο άκρο της Ελλάδος . Για το λόγο αυτό, η Συνθήκη του Montego Bay αποκτά μεγάλη σημασία για όλους τους Έλληνες» δήλωσε με νόημα ο κ. Αργυρός.

    Εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Αργυρό, στο πλαίσιο της αδελφοποίησης της Σητείας με το Montego Bay, ήδη αναπτύσσεται στενή συνεργασία ανάμεσα σε πανεπιστήμια των δύο χωρών.

    «Τα Πανεπιστήμια μας στην Κρήτη ήδη έχουν ανοίξει διάλογο με τα Πανεπιστήμια στη Τζαμάικα. Συζητούνται προγράμματα ανταλλαγών. Εξετάζουμε το πώς θα συνεργαστούμε και αισιοδοξούμε για μια μακροχρόνια συνεργασία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας Πρόξενος.

    Αποστολή: Πέτρος Ηλιάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News