Η Ιεράπετρα στο πλευρό των σεισμοπαθών - Ανθρωπιστική βοήθεια σε Τουρκία και Συρία

Κρήτη
Η Ιεράπετρα στο πλευρό των σεισμοπαθών - Ανθρωπιστική βοήθεια σε Τουρκία και Συρία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η συγκέντρωση της ανθρωπιστικής βοήθειας θα γίνεται καθημερινά εκτός σαββατοκύριακου από τις 9:00 έως τις 13:00 και από τις 18:00 έως τις 21:00 στο οίκημα του Ερυθρού Σταυρού, στην οδό Λοχαγού Παγωμένου 47, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Π.Τ. Ιεράπετρας του Ε.Ε.Σ. Ανδρέας Μαμαντόπουλος

Η αλληλέγγυα κοινωνία της Ιεράπετρας έχει δείξει δεκάδες φορές πως είναι παρούσα σε κάθε ανάγκη παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, σε κάθε συνάνθρωπο που βρίσκεται σε δύσκολη θέση, ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκεύματος και εθνικότητας.

Έτσι έγινε και τούτη τη φορά, που ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ οδήγησε στο θάνατο χιλιάδες ανθρώπους από την Τουρκία και τη Συρία, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και πάρα πολλά παιδιά.

Απλός κόσμος αλλά και γνωστοί Ιεραπετρίτες και Ιεραπετρίτισσες, λίγες ώρες μετά τον καταστροφικό φονικό σεισμό, άρχισαν να καλούν τον κυπριακής καταγωγής πρόεδρο του Περιφερειακού Τμήματος Ιεράπετρας του ΕΕΣ κ. Ανδρέα Μαμαντόπουλο(ιατρό), ζητώντας του να αναλάβει την πρωτοβουλία της καμπάνιας συγκέντρωσης διαφόρων ειδών για παιδιά , ώστε να αποσταλούν τις επόμενες μέρες στους σεισμόπληκτους της Τουρκίας και της Συρίας.

«Για τη βοήθεια στην ανείπωτη τραγωδία που βιώνει η Τουρκία και η Συρία μετά τον καταστροφικό σεισμό και μετά από υπόδειξη της τοπικής κοινωνίας να επικεντρωθούμε στα παιδιά, παρακαλούμε η βοήθεια των κατοίκων της Ιεράπετρας να επικεντρωθεί στα εξής τέσσερα είδη:

  1. Παιδικά παπούτσια
  2. Παιδικές κάλτσες
  3. Παιδικά τρόφιμα (συσκευασμένα)
  4. Σταφίδες.

Για όσους θέλουν να συμβάλουν οικονομικά σας παραθέτουμε τον λογαριασμό που άνοιξε ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός.

Η συγκέντρωση της ανθρωπιστικής βοήθειας θα γίνεται καθημερινά εκτός σαββατοκύριακου από τις 9:00 έως τις 13:00 και από τις 18:00 έως τις 21:00 στο οίκημα του Ερυθρού Σταυρού, στην οδό Λοχαγού Παγωμένου 47, μας ανακοίνωσε ο κ. Ανδρέας Μαμαντόπουλος, πρόεδρος του Π.Τ. Ιεράπετρας του Ε.Ε.Σ.

Η υπόσχεση που δίνουν οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού κατά τις τελετές απονομής των πτυχίων τους λέει: «Υπόσχομαι πίστη στο ανθρώπινο ιδεώδες. Να προστατεύω την υγεία και τη ζωή των συνανθρώπων μου και να σέβομαι την ανθρώπινη προσωπικότητα. Να προσφέρω πάντα εθελοντικά τις υπηρεσίες μου χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής, θρησκείας, κοινωνικής τάξης ή πολιτικής τοποθέτησης. Να παραμένω πάντοτε κάτω από οποιουσδήποτε συνθήκες πιστός φορέας του συνθήματος μας: Δια του Ανθρωπισμού προς την Ειρήνη».

Θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού: Ανθρωπισμός-Αμεροληψία- Ανεξαρτησία-Ουδετερότητα- Ενότητα- Παγκοσμιότητα.

Συνθήματα του Ερυθρού Σταυρού: α) Παντού στην ανάγκη, β) Βοήθεια σε εκείνους που υποφέρουν χωρίς διάκριση.

Συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας και από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Ανάλογη καμπάνια αλληλεγγύης και συγκέντρωσης ανθρωπιστικής βοήθειας ξεκίνησε και η Οργάνωση Μελών Ιεράπετρας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Η Οργάνωση Μελών Ιεράπετρας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συμμετέχει στην καμπάνια αλληλεγγύης μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τους αδελφούς μας και γείτονες.

Ο φονικός σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου αφήνει πίσω του χιλιάδες νεκρούς πολλούς, περισσότερους τραυματίες, χιλιάδες αν όχι εκατομμύρια άστεγους.

Όπως και στο παρελθόν η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ιεράπετρας καλείται σε συνεργασία με την "Αλληλεγγύη για Όλους" να σταθεί δίπλα στον τουρκικό και συριακό λαό. Ο πόλεμος, η παρατεταμένη ξηρασία και τώρα ο φονικός σεισμός δημιουργούν συνθήκες ακραίας ανθρωπιστικής κρίσης, διαμορφώνουν προϋποθέσεις για ένα νέο ισχυρό μεταναστευτικό ρεύμα.

Ξεκινάμε καμπάνια συγκέντρωσης ειδών πρώτης ανάγκης και χρημάτων σε συνεργασία με την Κίνηση Αλληλεγγύης στον τουρκικό και κουρδικό λαό.

Η καμπάνια συνδιοργανώνεται με τους Γιατρούς του Κόσμου.

- Υπνόσακους (καινούργιους ή σε άριστη κατάσταση)

- Κουβέρτες σε άριστη κατάσταση

- Μπουφάν (καινούργια ή σε άριστη κατάσταση )

- Ρύζι

- Φακές

- Ρεβίθια

- Πλιγούρι

- Μπισκότα

- Γάλατα όλων των ειδών (βρεφικά, παιδικά, εβαπορέ)

- Βρεφικές και παιδικές κρέμες

- Πάνες – μωρομάντιλα

Για κατάθεση χρημάτων στον λογαριασμό:

Τράπεζα: ΕΘΝΙΚΗ

BIC: ETHNGR AA

Αριθμός Λογαριασμού: 040/018328-82

IBAN: GR35 0110 0400 0000 0400 1832 882

Όνομα Δικαιούχου: ΤΑΜΕΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ & ΔΟΜΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Με την ένδειξη “Σεισμόπληκτοι” (είναι υποχρεωτικό).

Τα γραφεία της Οργάνωσής μας από σήμερα 08/02/2023 επί της οδού Φωνιαδάκη 3 στην Ιεράπετρα θα είναι ανοικτά κάθε μέρα από τις 19:00-21:00 για να παραλαμβάνουμε τα είδη πρώτης ανάγκης για τους συνανθρώπους μας!

Ας αποδείξουμε για άλλη μια φορά ότι η Αλληλεγγύη και η αγάπη για τον συνάνθρωπο είναι στο DNA κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα», ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από την οργάνωση της Ιεράπετρας.

Στις εθνικιστικές κορώνες δόθηκαν οι πρέπουσες απαντήσεις

Μόλις η Ελληνική Κυβέρνηση αποφάσισε να στείλει βοήθεια στους σεισμόπληκτους στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, άρχισαν οι εθνικιστικές κορώνες της αντίδρασης να γεμίζουν με επιχειρήματα φανατισμού το διαδίκτυο, ενώ δεκάδες ήταν οι ψύχραιμες φωνές που έδωσαν τις πρέπουσες απαντήσεις, με ανθρωπιστικά επιχειρήματα.

«Πρόκειται για μια ανείπωτη τραγωδία. Τραγικοί στη χώρα μας όσοι σπέρνουν το εθνικιστικό τους μίσος στα συντρίμμια και στους τάφους των θυμάτων.

Όχι, σήμερα δεν κινδυνεύουμε από τους πονεμένους γείτονές μας. Ούτε φοβόμαστε τους χτυπημένους από κάθε μοίρα Σύριους, μη συνεχίσουν να μας στέλνουν πρόσφυγες. Από αυτούς τους ακραίους τρομάζω. Από αυτούς κινδυνεύουμε. Αλληλεγγύη και ανθρωπιά, πρέπει να προτάξουμε... Αλλά ποιος τις έχασε για να τις βρουν εκείνοι που αντιδρούν;», έγραψε ο κ Γιώργος Κοϊνάς, ιδιωτικός υπάλληλος από την Ιεράπετρα.

Ένας άλλος Ιεραπετρίτης αγρότης, παραγωγός ντομάτας, ο Αντώνης Κουτσελάκης, ανάρτησε στη δική του σελίδα:

«Ζητάω συγγνώμη που δεν μπορώ να μισήσω κάποιον που είναι καταπλακωμένος από τόνους τσιμέντο , κάτω από το σπίτι του που κατέρρευσε από τον σεισμό. Και ας με απειλούσε ο πρόεδρος της χώρας του ότι θα έρθει νύχτα να μου κάνει κακό. Ας μου ανοίξει την πόρτα του τώρα, μέρα μεσημέρι, να του κάνω εγώ… καλό.

Και ας ελπίσουμε όλοι αυτή η βοήθεια να μη χρειαστεί να είναι δανεική γιατί η πρόσφατη ιστορία μάς έχει διδάξει με πικρό τρόπο πως μας ενώνουν πολύ περισσότερα με τους γείτονες από κεμπάπ, μπακλαβάδες και σουτζουκάκια σμυρναίικα. Δυστυχώς μας ενώνουν και λιθοσφαιρικές πλάκες που δεν καταλαβαίνουν από σύνορα, απειλές και τσαμπουκάδες.

Είμαι σίγουρος ότι τα παιδιά της Ελλάδας, που έτρεξαν να βοηθήσουν στην Τουρκία και στη Συρία, είναι τα ίδια παιδιά που θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή, αν η χώρα μας δεχτεί επίθεση. Τους ίδιους ανθρώπους που σώζουν σήμερα, μπορεί να χρειαστεί να τους πολεμήσουν αύριο... Έτσι τα φέρνει η ζωή καμιά φορά...

Ο Τούρκος έμπορος που κατέρρευσε το μαγαζί του δεν ευθύνεται για την ρητορική και τις απειλές του Ερντογάν. Ο Τούρκος μαθητής που δε θα δει τους συμμαθητές του σήμερα γιατί κατέρρευσε το σχολείο, το ίδιο. Ο Τούρκος ηλικιωμένος που έχασε τη ζωή του δεν αισθανόταν αγανακτισμένος για την Ελλάδα.

Εύχομαι η Τουρκία και η Συρία να ξεπεράσουν το εμπόδιο του σεισμού με τις λιγότερες δυνατές απώλειες σε ψυχολογικό επίπεδο. Μέχρι στιγμής, οι ανθρωπιστικές και υλικές ζημιές είναι ανυπολόγιστες», καταλήγει ο Αντώνης Κουτσελάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News