Σητεία: Μετά από δύο χρόνια επιστρέφουν στο Κάβο Σίδερο για να τιμήσουν τον προστάτη τους Άγιο Ισίδωρο

Λασίθι
Σητεία: Μετά από δύο χρόνια επιστρέφουν στο Κάβο Σίδερο για να τιμήσουν τον προστάτη τους Άγιο Ισίδωρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιστρέφουν οι προσκυνητές - εκδρομείς απ’ όλη την Κρήτη στον Άγιο Ισίδωρο της Σητείας

Μετά από δυο χρόνια απουσίας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού εκδρομείς με λεωφορεία και ΙΧ αυτοκίνητα από κάθε γωνιά της Κρήτης, θα κατακλύσουν το Κάβο Σίδερο Σητείας, όπου το ερχόμενο Σάββατο 4 Φεβρουαρίου, πανηγυρίζει ο Ιερός Άγιος Ισίδωρος, που έχει χτιστεί στο βορειοανατολικότερο άκρο της Κρήτης, σε ένα πανέμορφο σημείο της Σητειακής γης από όπου μπορείς να διακρίνεις όταν το επιτρέπει ο καιρός την Κάσο και την Κάρπαθο.

Από την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Τοπλού Σητείας ανακοινώθηκε ότι το  Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023, εορτή του Οσίου Ισιδώρου του Πηλουσιώτου, πανηγυρίζει ο φερώνυμος Ιερός Ναός της Ιεράς Σταυροπηγιακής Μονής Τοπλού στο ακρωτήρι «Κάβο Σίδερο», εντός της Προκεχωρημένης Ναυτικής Βάσης Κυριαμαδίου Σητείας.

Την παραμονή της εορτής, Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου και ώρα 4:30 μ.μ., θα τελεσθεί ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου.

Ανήμερα της εορτής, Σάββατο 4 Φεβρουαρίου και ώρα 7:00 π.μ. θα τελεσθεί η ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια η Θεία Λειτουργία.

Επειδή ο ιερός ναός βρίσκεται εντός των ορίων της  Προκεχωρημένης Ναυτικής Βάσης  Κυριαμαδίου, η προσέλευση και παραμονή των προσκυνητών θα γίνεται αυστηρά τις εξής ώρες: Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου από ώρα 14:30 έως ώρα 18:30. Σάββατο 4 Φεβρουαρίου από ώρα 08:00 έως 12:00 μεσημβρινή.

«Το εκκλησάκι του Αγίου Ισιδώρου χρονολογείται από την Ενετική περίοδο. Δίπλα του υπάρχουν ερείπια αρχαίου ναού που είχε ανασκαφεί από τον αείμνηστο Σητειακό αρχαιολόγο Νίκο Παπαδάκη, σύμφωνα με τον οποίο έχουν χρησιμοποιηθεί και αρχαία στοιχεία στην κατασκευή του Αγίου Ισιδώρου. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους στο ακρωτήριο Σίδερο η Σαμώνιο, οι αρχαίοι λάτρευαν τη Σαμωνία Αθηνά. Αργότερα εκεί δίπλα  χτίστηκε το εκκλησάκι του Αγίου Ισιδώρου  κατά τα πρώτα Βυζαντινά χρόνια», είπε στο neakriti.gr ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Κύριλλος.         

Παράλληλα συμπληρώνει: «Στο Κάβο Σίδερο είχαν φτάσει και μαθητές του Αγίου Ισιδώρου από την Αίγυπτο. Ο δε Απόστολος Παύλος  είχε περάσει από το ακρωτήριο Σίδερο πλέοντας με προορισμό τη Ρώμη, όταν το πλοιάριο του ναυάγησε στους Καλούς Λιμένες».

Όπως μας είπε: «Το 1980 απαλλοτριώθηκε η έκταση που ανήκε στη Μονή Τοπλού μετόχι της οποίας είναι ο Άγιος Ισίδωρος, ώστε να χτιστεί η Ναυτική Βάση του Κυριαμαδίου. Οι πύλες της Ναυτικής Βάσης ανοίγουν μόνο μια φορά το χρόνο για τους προσκυνητές που έρχονται με δεκάδες λεωφορεία από όλη την Κρήτη ανήμερα της εορτής του Αγίου Ισιδώρου στις 4 Φεβρουαρίου». ανέφερε.

Την ίδια ώρα επεσήμανε ότι «Πολλοί συνδυάζουν αυτή την εκδρομή στο Κάβο Σίδερο με τη συλλογή των αγριαγκιναρών και του γυαλοράδικου, τα οποία εφέτος λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας δεν έχουν εμφανιστεί ακόμη σε αυτήν την περιοχή».

Ο Άγιος Ισίδωρος, σύμφωνα με τον Κρητικό Τουριστικό Οδηγό Cretan beaches «βρίσκεται στο βορειοανατολικότερο σημείο της Κρήτης, 32 χιλιόμετρα ανατολικά της Σητείας και 99 χιλιόμετρα ανατολικά του Αγίου Νικολάου. Πιο συγκεκριμένα βρίσκεται στο βορειότερο σημείο του Ακρωτηρίου Σαμώνιο ή Κάβο Σίδερο, μέσα στην περιφέρεια της Ναυτικής Βάσης στο Κυριαμάδι. Η τριγύρω περιοχή χαρακτηρίζεται από ένα μοναδικό τοπίο άγριας φυσικής ομορφιάς με χαμηλή βλάστηση, το οποίο έχει σμιλεύσει η αλμύρα, ο μανιασμένος αέρας και η θάλασσα.

Η μικρή παραλία του Αγίου Ισιδώρου βρίσκεται δίπλα στον ομώνυμο ναό που δίνει και το όνομα της στο Κάβο Σίδερο. Η εκκλησία είναι κτισμένη στα ερείπια ναού του 14ου αιώνα. Κοντά στην εκκλησία υψώνεται το όμορφο κτήριο του φάρου, που λειτουργεί και σήμερα και χτίστηκε το 1880. Κατά τον Απολλώνιο τον Ρόδιο στο ακρωτήριο Σαμώνιο αποβιβάστηκαν οι Αργοναύτες επιστρέφοντας από την Κολχίδα και εκεί έχτισαν το ναό της Μινωίδας ή Σαμωνίας Αθηνάς. Μέσα στη θάλασσα έχουν εντοπιστεί ίχνη ναού του 4ου π.Χ. αιώνα, που ίσως συνδέονται με αυτήν τη μαρτυρία.

Ο Άγιος Ισίδωρος διαθέτει μια μικρή παραλία με άμμο και μερικές πέτρες, η οποία αποτελεί φυσικό λιμανάκι, καθώς έχει νότιο προσανατολισμό και προστατεύεται από μεγάλους βράχους, που δημιουργούν μια στενή λωρίδα θάλασσας. Ωστόσο, η πρόσβαση από τη στεριά απαγορεύεται, καθώς είναι στρατιωτική ζώνη. Οι πύλες της ναυτικής βάσης ανοίγουν μόνο κατά την εορτή του Αγίου Ισιδώρου (4 Φεβρουαρίου). Δεκάδες λεωφορεία από όλη την Κρήτη προσέρχονται στο πανηγύρι, με πολλούς από τους επισκέπτες να συνδυάζουν την εκδρομή με τη συγκέντρωση των πεντανόστιμων αγριαγκινάρων που φύονται κατά χιλιάδες στην περιοχή. Συνήθως η εκδρομή συνδυάζεται με μια βόλτα στο φοινικόδασος στο Βάι και στην ιστορική Μονή Τοπλού στην περιφέρεια της οποίας ανήκει ο ναός».

Φωτογραφίες: Cretanbeaches

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News