Αισιόδοξα τα μηνύματα για τον τουρισμό στο Λασίθι - Επιστρέφουν Δανοί και Νορβηγοί μετά από 3 χρόνια

Κρήτη
Αισιόδοξα τα μηνύματα για τον τουρισμό στο Λασίθι - Επιστρέφουν Δανοί και Νορβηγοί μετά από 3 χρόνια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με καλύτερους οιωνούς η νέα τουριστική περίοδος στην Ιεράπετρα μετά την τριετή ανασφάλεια που βίωσαν οι Ευρωπαίοι επισκέπτες - Καλύτερη από πέρυσι η εικόνα των προκρατήσεων - Προβληματισμός για την κάλυψη των τουριστικών μονάδων με το απαραίτητο προσωπικό

Ενώ βρισκόμαστε, όπως λένε οι αρμόδιοι επιστήμονες, στην τελική φάση της πανδημίας του κορωνοϊού και η τριετής ανασφάλεια των Ευρωπαίων επισκεπτών τελειώνει κι αυτή σιγά-σιγά, οι προκρατήσεις που φτάνουν στα μεγάλα ξενοδοχεία της Ιεράπετρας δείχνουν μια σαφώς πιο καλή εικόνα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή, πράγμα που σημαίνει ότι η νέα τουριστική περίοδος, αν δεν υπάρξει κάποιο άλλο μεγάλο γεγονός, θα ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς λίγο νωρίτερα και δεν αποκλείεται να τελειώσει λίγο αργότερα από το σύνηθες, ώστε να επιτευχθεί και η πολυπόθητη επιμήκυνση της σεζόν.

«Από τις προκρατήσεις που έρχονται μέχρι σήμερα στα ξενοδοχεία της Ιεράπετρας, βλέπουμε ότι πάμε καλύτερα από πέρυσι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν απασχολεί τους επισκέπτες μας το θέμα της πανδημίας, αλλά και οι επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σίγουρα θα υπάρξει και εφέτος ένα κύμα κρατήσεων της τελευταίας στιγμής και αυτό δε θα συμβεί για οικονομικούς λόγους, αλλά μόνο για ψυχολογικούς λόγους. Υπάρχουν ακόμα αρκετοί Ευρωπαίοι επισκέπτες που θα περιμένουν μέχρι και την τελευταία ώρα να διαπιστώσουν ότι δεν υπάρχουν ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι για να αναστείλουν τις διακοπές τους.

Σε γενικές γραμμές, όλες οι ενδείξεις που έχουμε μέχρι σήμερα μας διαβεβαιώνουν ότι έχουμε μπροστά μας μια πολύ καλή νέα τουριστική σεζόν, όπως ήταν και η προηγούμενη, όπου ξεπεράσαμε την τουριστική περίοδο του 2019, παρότι εξακολουθεί να αιωρείται ένα ποσοστό ανασφάλειας λόγω πανδημίας και πολέμου στην Ουκρανία.

Είμαστε αισιόδοξοι στην Ιεράπετρα γιατί ήδη οι προκρατήσεις είναι αρκετά καλές και τα ξενοδοχεία βρίσκονται σε ένα καλό επίπεδο προετοιμασίας, σε σχέση με όλα αυτά που είχαμε περάσει τα τελευταία χρόνια της ανασφάλειας.

Οι προκρατήσεις που είχαμε πέρυσι κατά την ίδια χρονική περίοδο ήταν λιγότερες και η ανασφάλεια των επισκεπτών μας πολύ μεγαλύτερη. Έχουμε μέχρι τώρα θετικά μηνύματα αρχικά από τις αγορές της Γερμανίας, της Πολωνίας και της Γαλλίας και ακολουθούν λίγο πιο πίσω όλες οι υπόλοιπες χώρες.

Το νέο στοιχείο στη νέα τουριστική περίοδο είναι ότι επιστρέφουν με εβδομαδιαίες πτήσεις τσάρτερ από το αεροδρόμιο Σητείας στον νομό Λασιθίου οι Δανοί και οι Νορβηγοί τουρίστες που δεν έφταναν στην ανατολική Κρήτη τα 3 τελευταία χρόνια», μας είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιεράπετρας και Νοτιοανατολικής Κρήτης κ. Γιώργος Βαρδάκης.

Η περυσινή τουριστική περίοδος πήγε καλύτερα και από το 2019 και έκλεισε με ανακοινώσεις επέκτασης του τουριστικού επιχειρηματικού ενδιαφέροντος εκτός από τα νότια παράλια του Δήμου Ιεράπετρας, και προς το βόρειο παραλιακό μέτωπο των τοπικών κοινοτήτων Παχιάς Άμμου και Καβουσίου, όπου σχεδιάζονται δύο νέες τουριστικές μονάδες πέντε αστέρων.

Αν και η τελευταία τουριστική περίοδος στην Ιεράπετρα ξεκίνησε μουδιασμένα, χωρίς μεγάλο όγκο κρατήσεων στα περισσότερα μεγάλα ξενοδοχεία και υπήρχε αρχικά ένα κλίμα αβεβαιότητας αναφορικά με τις παρενέργειες των απαγορεύσεων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, στη συνέχεια η άρση των περιοριστικών μέτρων και η τολμηρή απελευθέρωση των υποχρεωτικών μέτρων προστασίας και συνεπώς της διασκέδασης και της συγκέντρωσης χωρίς μάσκες σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους εκδηλώσεων λειτούργησαν σαν ελατήριο που εκτίναξε το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων επισκεπτών κυρίως, οι οποίοι το 2020 και το 2021, λόγω της πανδημίας, είχαν αναβάλει τα ταξίδια τους και είχαν περιοριστεί σε κοντινές ενδοχώριες αποδράσεις.

Από τις αρχές του περασμένου Ιουνίου άρχισε να αλλάζει η κατάσταση προς το καλύτερο και η επισκεψιμότητα στην τουριστική Ιεράπετρα ήταν πάρα πολύ καλή ακόμα και τον μήνα Σεπτέμβριο. Ο Οκτώβριος είχε επίσης μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον ενώ τα περισσότερα μεγάλα ξενοδοχεία έκλεισαν τη σεζόν τους στο πρώτο 15νθήμερο του Νοέμβρη.

Πέρυσι ο ξενοδοχειακός κλάδος είχε μεγάλη έλλειψη ειδικευμένου και ανειδίκευτου προσωπικού, ειδικά στην ειδικότητα της καμαριέρας και της προϊσταμένης ορόφου. Δύσκολα καλύφτηκαν επίσης οι θέσεις των μαγείρων, των σεφ και των μετρ.

Μέχρι σήμερα όλες σχεδόν οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες της Ιεράπετρας με αγγελίες εύρεσης προσωπικού προσπαθούν έγκαιρα να καλύψουν τα κενά που πέρυσι έμειναν ακάλυπτα, επειδή ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων του κλάδου είχε επιλέξει κατά την περίοδο της πανδημίας να αλλάξει επάγγελμα, ώστε να εξασφαλίσει εργασία 12 μήνες το χρόνο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News