Ιεράπετρα: 12.817 έλεγχοι με μόλις δύο άτομα προσωπικό! - Πλούσιος ο απολογισμός της Δημοτικής Αστυνομίας για το 2022

Κρήτη
Ιεράπετρα: 12.817 έλεγχοι με μόλις δύο άτομα προσωπικό! - Πλούσιος ο απολογισμός της Δημοτικής Αστυνομίας για το 2022

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Δημοτική Αστυνομία Ιεράπετρας για άλλη μια χρονιά ξεχώρισε με τη δράση της, καθώς έγινε συχνά πανελλήνιο σημείο αναφοράς για τις δράσεις της υπέρ της προστασίας των ζώων και του περιβάλλοντος

Η Δημοτική Αστυνομία Ιεράπετρας για άλλη μια χρονιά ξεχώρισε με τη δράση της, καθώς έγινε συχνά πανελλήνιο σημείο αναφοράς για τις δράσεις της υπέρ της προστασίας των ζώων και του περιβάλλοντος. Μια Δημοτική Αστυνομία με καθημερινή παρουσία σε πολλούς τομείς, η οποία, παρά την υποστελέχωσή της, βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή του καθήκοντος, προσπαθώντας να υπηρετήσει τον πολίτη και το ευρύτερο κοινωνικό συμφέρον. Μάλιστα, πολλοί εκπλήσσονται όταν μαθαίνουν ότι αυτή η Υπηρεσία έχει προσωπικό μόνο δύο άτομα.

Σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του, μίλησε στο neakriti.gr, σχετικά ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας κ. Ιωάννης Γαϊτανάκης, ο οποίος εργάζεται στη Δημοτική Αστυνομία επί 19 συναπτά έτη με πολύ πλούσιο βιογραφικό, έχοντας υπηρετήσει για 7 χρόνια στη Δημοτική Αστυνομία Ηρακλείου και για ένα έτος στην Ελληνική Αστυνομία.

«Η Δημοτική Αστυνομία γενικά είναι ένας “ταλαιπωρημένος” θεσμός. Στα χρόνια των μνημονίων, το 2013, η Υπηρεσία είχε υποστεί μια βίαιη κατάργηση, όμως το 2015 έγινε η επανασύστασή της, αλλά δυστυχώς τότε επέστρεψε μονάχα το 30% της αρχικής δύναμης. Παρά ταύτα, στον Δήμο Ιεράπετρας ο κ. Καλαντζάκης τόλμησε να επανασυστήσει τη Δημοτική Αστυνομία, έστω και με ένα άτομο προσωπικό, πιστεύοντας πάρα πολύ στη χρησιμότητα του θεσμού, παρέχοντας και όλα τα απαραίτητα μέσα για να λειτουργήσει η Υπηρεσία. Συνεπώς η Δημοτική Αστυνομία Ιεράπετρας για 4 ολόκληρα χρόνια λειτούργησε με ένα δημοτικό αστυνομικό, τον υποφαινόμενο. Μόλις το 2019 η Υπηρεσία απέκτησε και δεύτερο δημοτικό αστυνομικό. Γενικά η υποστελέχωση της Διεύθυνσης είναι δραματική, καθώς ο φόρτος εργασίας είναι πολύ μεγάλος.

Ουδείς ενδιαφέρεται για το αν η Υπηρεσία είναι στελεχωμένη ή όχι, όλοι θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους. Η διοίκηση πιέζει, ο κόσμος απαιτεί, έγγραφα και καταγγελίες καταφτάνουν συνεχώς, υπάρχουν ανά εποχή εκδηλώσεις, μέτρα Τροχαίας κ.ά. Ειδικά τα χρόνια του COVID-19 υπήρξε πολύ μεγάλη πίεση, περάσαμε σχεδόν δύο χρόνια στον δρόμο δουλεύοντας 14-16 ώρες καθημερινά, απογεύματα, νύχτες, Κυριακές και αργίες. Προσωπικά έκανα 2 χρόνια να πάρω κανονική άδεια», μας είπε ο κ. Γαϊτανάκης.

Τι ρόλο έπαιξε όμως η Δημοτική Αστυνομία στην αντιμετώπιση της πανδημίας;

«Η Δημοτική Αστυνομία, από θεσμός που καταργήθηκε ως άχρηστος το 2013, βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του καθήκοντος ως απόλυτα αναγκαίος προς αντιμετώπιση της πανδημίας. Η Δημοτική Αστυνομία Ιεράπετρας, παρά το πρωτόγνωρο της κατάστασης, κινήθηκε πάντα με ταχύτητα και επαγγελματισμό, αποδεικνύοντας έμπρακτα τη χρησιμότητα της Υπηρεσίας. Με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές που λάβαμε από τον πολιτικό προϊστάμενο της Υπηρεσίας, δήμαρχο κ. Θεοδόση Καλαντζάκη, πρωτίστως δώσαμε έμφαση στη σωστή και γρήγορη ενημέρωση του κοινού, πράγμα που έγινε με συστηματικό τρόπο. Έπειτα προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε, σε συνεργασία με τις αρμόδιες αντιδημαρχίες, όλες τις ευπαθείς ομάδες του Δήμου, όπως ηλικιωμένους, αλλοδαπούς, ρομά κ.ά., μοιράζοντας μάσκες, έντυπα και ενημερωτικά φυλλάδια. Μεγάλο βάρος δόθηκε στην ενημέρωση των αλλοδαπών οικονομικών μεταναστών.

Παράλληλα προσπαθήσαμε μέσω περιπολιών να προστατέψουμε τη δημόσια, τη δημοτική αλλά και την ιδιωτική περιουσία, κάνοντας και νυχτερινές περιπολίες. Το ένστολο προσωπικό της Υπηρεσίας υπερέβαλε εαυτό, δουλεύοντας με αυτοθυσία και υψηλή επαγγελματική συνείδηση, κάνοντας χιλιάδες ελέγχους και βεβαιώνοντας εκατοντάδες παραβάσεις, αλλά προβαίνοντας και σε δράσεις συστηματικής ενημέρωσης του κοινού και σε δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα. Συνολικά διενεργήθηκαν πάνω από 20.000 ονομαστικοί έλεγχοι, βεβαιώνοντας 447 παραβάσεις πάνω από 150.000 ευρώ.

Ως Υπηρεσία συμβάλαμε στο να παραμείνει ο Δήμος Ιεράπετρας ως ένας “COVID Free” Δήμος καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, με τεράστια οφέλη για τον τοπικό πληθυσμό και ιδίως για τον τουρισμό», τόνισε ο κ Γαϊτανάκης.

Ο νέος νόμος φέρνει αλλαγές

Ο νέος Νόμος 5003/14-12-2022, που ψηφίστηκε για τη Δημοτική Αστυνομία, επιφέρει σημαντικές αλλαγές. Η βασικότερη αλλαγή είναι η δυνατότητα που δίνεται στο προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας να προβαίνει σε συλλήψεις για αδικήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων της. Για τον λόγο αυτό, οι δημοτικοί αστυνομικοί θα φέρουν εξοπλισμό και μέσα αυτοπροστασίας, όπως κλομπ και χειροπέδες.

Εκτός από τις συνηθισμένες αρμοδιότητες, η νέα Δημοτική Αστυνομία θα μπορεί να βεβαιώνει και περισσότερες τροχονομικές παραβάσεις του ΚΟΚ, αφαιρώντας διπλώματα και ακινητοποιώντας οχήματα. Άλλη μια καινοτομία του νέου νομοσχεδίου είναι ότι υποχρεώνει τους Δήμους να προσλάβουν προσωπικό με βάση την έκταση και τον πληθυσμό τους, έτσι ο Δήμος Ιεράπετρας, για να μπορέσει να ασκήσει το αντίστοιχο πακέτο αρμοδιοτήτων που του αντιστοιχεί, θα πρέπει υποχρεωτικά να διαθέτει μίνιμουμ +13 άτομα προσωπικό. Ο Δήμος Αγίου Νικολάου θα πρέπει να έχει μίνιμουμ 13, ο Δήμος Σητείας 13, ο Δήμος Ρεθύμνου 16, ο Δήμος Χανίων 37, ο Δήμος Ηράκλειου 57 κ.ο.κ.

Δράσεις για την προστασία των ζώων - Για ζώα οι 477 από τις 1.730 καταγγελίες

Η αξιολόγηση του έργου μιας Δημοτικής Αστυνομίας δεν μπορεί να αποτιμηθεί μόνο από νούμερα. Η πρόληψη, το αίσθημα ασφάλειας, η συμβολή στην αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων κ.ά. δεν μπορούν να αποτυπωθούν απόλυτα σε αριθμούς.

«Όσον αφορά τα μετρήσιμα νούμερα, κατά το έτος 2022 θα μπορούσαμε να αναφέρουμε τη διεκπεραίωση 1.730 επίσημων καταγγελιών και υποθέσεων, τη διενέργεια 12.817 ελέγχων πάσης φύσεως, δηλαδή σχεδόν 1.000 κατά μέσο όρο μηνιαίως, και τη διαχείριση 750 εγγράφων πρωτοκόλλου. Σημαντική και η εξυπηρέτηση εκατοντάδων συμπολιτών μας (σε κινητικά ανήμπορους, ηλικιωμένους), στους οποίους έγιναν κατ’ οίκον γνήσια της υπογραφής», πρόσθεσε ο κ. Γαϊτανάκης, που έχει διακριθεί για τη φιλοζωική του δράση.

«Η ενασχόλησή μου με τα ζώα άρχισε το 2012, εποχή που είχε ψηφιστεί ο Νόμος-ορόσημο για την προστασία των ζώων 4039/2012. Την ίδια περίοδο συνέπεσε και η πρώτη μου μεγάλη υπόθεση. Είχα βρει μια σκυλίτσα πυροβολημένη σε μια χαράδρα, την οποία είχαν πετάξει μαζί με τα 4 νεογέννητα κουταβάκια της. Με είχε συγκλονίσει τότε η προσπάθειά της να παραμείνει ζωντανή για να προστατεύσει τα παιδιά της, ξεψύχησε στα χέρια μου αμέσως μόλις κατάφερα να την πλησιάσω, σαν να παραδόθηκε όταν κατάλαβε ότι πλέον τα παιδιά της θα είναι ασφαλή. Κάποιες μέρες μετά έτυχε να παραβρεθώ και σε μια ενημερωτική ημερίδα για αστυνομικούς της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (ΠΦΠΟ) στο Ηράκλειο. Οι ομιλίες τότε των εκπροσώπων της, κ. Μπομπολάκη και κ. Χουστουλάκη, δεδομένης και της προηγούμενης εμπειρίας που είχα με “άγγιξαν”. Μάλιστα κατάλαβα και την αγωνία τους να μιλάνε σε ένα ακροατήριο που τις έβλεπε σαν “εξωγήινες”, του στυλ “τι μας λένε τώρα αυτές, εδώ οι άνθρωποι πεινάνε και θα ασχολούμαστε με τα ζώα” κ.λπ.».

Περίπου δύο χρόνια αργότερα, ενώ υπηρετούσα τότε στην Ελληνική Αστυνομία, είχα αναλάβει και την πρώτη υπόθεση του γνωστού μας Τάκη Προεστάκη (takishelter), τότε γνωριστήκαμε και κατάλαβα ότι και αυτός είχε νιώσει το ίδιο συναίσθημα που είχα νιώσει κι εγώ. Έπειτα με επηρέασε και η γνωριμία μου με τον πρόεδρο του Φιλοζωικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Γιάννη Πυτικάκη, ένα άνθρωπο ο οποίος έχει αφιερώσει τη ζωή του στα ζώα. Δεν μπορώ να μην αναφέρω και την επιρροή του αστυνομικού διευθυντή κ. Νικόλαου Χρυσάκη - τότε υπηρετούσε στην Αστυνομική Διεύθυνση Λασιθίου και ήταν αυτός που μας οργάνωνε και μας συντόνιζε στο Λασίθι, από αυτόν έμαθα να χειρίζομαι τις μεγάλες υποθέσεις.

Για το 2022, η Υπηρεσία μας δέχτηκε συνολικά 1.730 καταγγελίες και οι 477 ήταν για τα ζώα (27,5%), ανεβάζοντάς τις στην πρώτη θέση. Σε μια έρευνα που έγινε το 2021, η Δημοτική Αστυνομία Ιεράπετρας βρέθηκε να έχει βεβαιώσει 121 παραβάσεις για τα ζώα, με όλες τις υπόλοιπες Δημοτικές Αστυνομίες να μην υπερβαίνουν συνολικά τα 150.

Όσον αφορά στη φήμη της υπηρεσίας, είμαι προσωπικά περήφανος γι’ αυτό. Η Δημοτική Αστυνομία Ιεράπετρας, ο Δήμος Ιεράπετρας, το σήμα γενικά της Δημοτικής Αστυνομίας έχει ταξιδέψει με τη θετική έννοια κυριολεκτικά σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν δημοσιεύματα με τη δράση μας γενικά σε μεγάλα ελληνικά ΜΜΕ.

Το πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα είναι πολυδιάστατο και σίγουρα αποτελεί ένα κοινωνικό φαινόμενο. Σίγουρα όμως τα πράγματα στην επαρχία είναι πολύ χειρότερα. Εδώ το ζώο αντιμετωπίζεται περισσότερο ως εργαλείο, ως σκλάβος, το οποίο όταν δε σου κάνει πλέον στη δουλειά, σου είναι άχρηστο. Δυστυχώς υπάρχει ένας φαύλος κύκλος, το κράτος αδυνατεί να κάνει τη δουλειά του, οι Δήμοι παρουσιάζονται γενικά απρόθυμοι, οι ελεγκτικές υπηρεσίες το ίδιο. Οι φιλόζωοι τρέχουν και δε φτάνουν, επί της ουσίας με τη δράση τους υποκαθιστούν ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό που θα έπρεπε να υπάρχει, ο μέσος πολίτης, εντελώς απαίδευτος σε θέματα ζώων, παραβατεί ανενόχλητος, με αποτέλεσμα να την πληρώνουν τα καημένα τα ζώα», καταλήγει ο προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας Ιεράπετρας κ. Ιωάννης Γαϊτανάκης, που είναι πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής και κάτοχος τριών μεταπτυχιακών διπλωμάτων ειδίκευσης και υποψήφιος διδάκτορας στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News