Λασίθι: Ανάδειξη πεζοπορικών διαδρομών με στόχο της επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου

Κρήτη
Λασίθι: Ανάδειξη πεζοπορικών διαδρομών με στόχο της επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύσκεψη των τεσσάρων δήμων του Λασιθίου με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου

Στο επίκεντρο ευρείας συνάντησης που συγκάλεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γιάννης Ανδρουλάκης συζητήθηκε η υλοποίηση του  τουριστικού έργου «Lassithi Trails», που στοχεύει στην ανάπτυξη-ανάδειξη ενός δικτύου πεζοπορικών και θεματικών διαδρομών στην Περιφερειακή Ενότητα  Λασιθίου, με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των τεσσάρων Δήμων του  Λασιθίου, ο Αντιδήμαρχος Yποδομών, Ανάπτυξης  και  Σχεδιασμού του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου Γιώργος Στρατάκης, η Αντιδήμαρχος  Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας Μαρία  Ρουμελιωτάκη, ο σύμβουλος Τουρισμού του Δήμου Σητείας Σταύρος  Κεφαλάς, ο πρόεδρος Δ.Ο.Κ.Α.Σ Κωνσταντίνος Λυμπερίου, ο  Διευθυντής του Γεωπάρκου Σητείας Βαγγέλης Περράκης, οι εκπρόσωποι της Αναπτυξιακής Λασιθίου ο Χαράλαμπος Αντωνακάκης και Ελίνα  Μικρουλέα, από τον Ορειβατικό Σύλλογο Αγίου Νικολάου Ιωάννης  Πάγκαλος, Γεώργιος Αρναουτάκης, Λεωνίδας Κλώντζας, από τον  Ορειβατικό Σύλλογο του Οροπεδίου Λασιθίου ο Πρόεδρος Ιωάννης  Σπυριδάκης και Άγγελος Μανουσάκης, καθώς επίσης οι εκπρόσωποι της  Δ.Α.Ε.Α.Ν, Γεώργιος Ανδρουλάκης  και  Μιχάλης Γαρεφαλάκης.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με την ανάδοχη εταιρία Paths of Greece Κοιν.Σ.Επ, που θα αναλάβει τον σχεδιασμό και τη μελέτη για την  ανάπτυξη-προβολή ενός ολοκληρωμένου δικτύου πεζοπορικών και  θεματικών διαδρομών στη Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, στο πλαίσιοτου Προγράμματος Τουριστικής Προβολής της Περιφέρειας Κρήτης για το 2023.

Στη συνεδρίαση, στην αίθουσα «Αντώνη Στρατάκη», στο κεντρικό κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου συμμετείχαν επίσης ο ειδικός σύμβουλος του Περιφερειάρχη Κρήτης και υπεύθυνος του έργου Δημήτρης Μιχελογιάννης και η προϊσταμένη του Τμήματος Τουρισμού Μαρία Λαβδάκη.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γιάννης Ανδρουλάκης δήλωσε ότι , «ξεκινάμε την καταγραφή των μονοπατιών της Π.Ε. Λασιθίου, σε συνεργασία με τους Δήμους και τους ορειβατικούς συλλόγους, μια διαδικασία που είναι η σημαντικότερη του έργου. Στόχος μας είναι η ενδυνάμωση της ενδοχώρας, η επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν και ο εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος της περιοχής.»

Η Ιεράπετρα έχει επενδύσει και στον χειμερινό τουρισμός

Ακόμα και κατά τους χειμερινούς μήνες η Ιεράπετρα εδώ και χρόνια βρίσκεται στους τουριστικούς προορισμούς που επιλέγουν ξένοι και Έλληνες επισκέπτες και τον χειμώνα καθώς συνδυάζει το υποτροπικό κλίμα , τις περιπατητικές-φυσιολατρικές  διαδρομές της καταπράσινης ενδοχώρας της και το μπλέ της γαλήνιας θάλασσας, που προσφέρεται για μπάνιο όλο τον χρόνο.

Ορισμένα μέρη της Ιεράπετρας έχουν αγαπηθεί πολύ περισσότερο για τις φυσικές τους ομορφιές.

Ο Καταρράκτης και το Φαράγγι του Μυλωνά στον άγιο Ιωάννη.

Σε μικρή απόσταση από τον επαρχιακό δρόμο Ιεράπετρας- Σητείας , ανάμεσα στους οικισμούς Κουτσουνάρι  και Φέρμα , βρίσκεται ο καταρράκτης  του Μυλωνά. Το ύψος του είναι 50 μέτρα,  και είναι  μεγαλύτερος της Ανατολικής Κρήτης. Από την τοποθεσία  Κακή Σκάλα , ένας χωμάτινος δρόμος 1 ,5 χλμ., οδηγεί  στο μονοπάτι για τον καταρράκτη .Μια όμορφη  , εύκολη και γραφική περιπατητική διαδρομή, 730 μέτρων. Συνεχίζοντας το μονοπάτι , περίπου 500 μέτρα , ο επισκέπτης φτάνει  στο φαράγγι του Μυλωνά με τα τρεχούμενα νερά 12 μήνες το χρόνο.

 Η κοιλάδα του Ψυχρού

Η κοιλάδα του Ψυχρού είναι μια όμορφη ,ορεινή περιοχή  γεμάτη πεύκα και πλατάνια  στους πρόποδες του βουνού Αφέντης, 4 χιλ. μετά τον οικισμό Αγ. Ιωάννη. Εκεί  δεσπόζουν  τα εξωκλήσια του Αγ. Γεωργίου και της Παναγίας, όπου στις 15 Αυγούστου γίνεται  ένα μοναδικό ημερήσιο πανηγύρι . Έχει πολλές πηγές που τρέχουν όλο το  χρόνο  άριστης ποιότητας γάργαρο  νερό , από τις οποίες υδρεύεται και  η περιοχή της Ιεράπετρας. Στη διαδρομή προς το Ψυχρό του Αγίου Ιωάννου ο επισκέπτης βλέπει   τα απομεινάρια των  παλιών  νερόμυλων .

 Το Φαράγγι της Σαρακίνας

Είκοσι χλμ. δυτικά της Ιεράπετρας σε μικρή απόσταση από το χωριό Μύθοι,  αρχίζει το φαράγγι της Σαρακίνας ή του Σαραντάπηχου κατά τους ντόπιους. Όπως λέει ο μύθος ο Σαραντάπηχος ,γίγαντας, γιός του Δία ,  περνώντας από το βουνό έσκυψε για να πιει νερό από το ποτάμι. Η μακριά του γενειάδα έσχισε το βουνό στα δύο και δημιουργήθηκε το φαράγγι. Πρόκειται για ένα φαράγγι που τα μεγαλύτερο μέρος του είναι βατό, με πλούσια βλάστηση, νερά, και εντυπωσιακές  λιμνούλες. Είναι ιδανικό για ένα ευχάριστο απόγευμα ή για μια βόλτα με τα παιδιά.

 Το Σελάκανο

Πρόκειται για μια ορεινή περιοχή με παραθεριστικό  οικισμό στα βορειοδυτικά όρια του Δήμου Ιεράπετρας , στη Νοτιοανατολική πλευρά του Όρους Δίκτη και σε υψόμετρο 930 μέτρων. Η περιοχή είναι γεμάτη από φαράγγια και ρέματα, κατάφυτη με πεύκα , πρίνους και πλατάνια και  ενδείκνυται για εκδρομές όλο το χρόνο. Κάθε εποχή να έχει το δικό της τρόπο να σε συναρπάζει τον επισκέπτη. Το πευκοδάσος του Σελάκανου είναι ένα από τα σπουδαιότερα οικοσυστήματα στην Κρήτη, ενταγμένο στο πρόγραμμα Natura 2000. Το φυσικό τοπίο αποκαλύπτει την ομορφιά του στους επισκέπτες που θα έχουν την ευκαιρία να το θαυμάσουν από κοντά.

Το φαράγγι του ΧΑ

 Είναι ορατό από την επαρχιακή Ιεράπετρας-Αγίου Νικολάου, μετά το χωριό της Παχιάς Άμμου,  και ένα από τα  αγριότερα φαράγγια της Ελλάδας.  Παραμένει ένας παρθένος βιότοπος ανέγγιχτος από τον άνθρωπο γιατί όπως είναι η διαμόρφωσή του , μόνο σε λίγους έμπειρους ορειβάτες έχει επιτρέψει να το εξερευνήσουν. Το πλάτος του φαραγγιού στα στενότερα σημεία είναι 30 εκατοστά και το ύψος των τοίχων του από 200 ως 400 μέτρα. Προσφέρει ιδανικό καταφύγιο για  πλήθος πτηνών  της κρητικής πανίδας. 

 Η λίμνη των Μπραμιανών

Πέντε χλμ. βορειοδυτικά της Ιεράπετρας , στον δρόμο προς την πανέμορφη  Καλαμαύκα, βρίσκεται η λίμνη των Μπραμιανών. Πρόκειται για τεχνητή λίμνη, που κατασκευάστηκε το 1986 για να καλύψει τις αδρευτικές ανάγκες της περιοχής. Σταδιακά εξελίχθηκε σε ένα πανέμορφο κατάφυτο τοπίο, αλλά και σε έναν από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Νότιας Ελλάδας. Λόγω της θέσης του αποτελεί καταφύγιο για μεταναστευτικά πουλιά Στοιχεία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης αναφέρουν 214 καταγεγραμμένα είδη πουλιών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News