Ιεράπετρα: Κίνηση και συγκρατημένη αισιοδοξία στην χριστουγεννιάτικη αγορά της πόλης - Πονοκέφαλος η ακρίβεια

Κρήτη
Ιεράπετρα: Κίνηση και συγκρατημένη αισιοδοξία στην χριστουγεννιάτικη αγορά της πόλης - Πονοκέφαλος η ακρίβεια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χωρίς ανατιμήσεις η αγορά των κρεάτων - Σε εξέλιξη οι εργασίες ανάπλασης των κεντρικών πεζοδρόμων στο πλαίσιο του υπό κατασκευή Open Mall

Από την περασμένη Κυριακή οπότε και ξεκίνησε  να εφαρμόζεται το εορταστικό ωράριο του Εμπορικού Συλλόγου Ιεράπετρας, κάτι  άρχισε να κινείται στη Γεραπετρίτικη αγορά  που παρέμενε υποτονική  όλο αυτό το διάστημα,  λόγω της διαπιστωμένης οικονομικής αδυναμίας του καταναλωτικού κοινού αλλά και της καλοκαιρίας που επικρατούσε καθ΄ όλη τη διάρκεια του Φθινοπώρου και στο πρώτο 15θήμερο του Δεκέμβρη, που δεν υποχρέωνε τους καταναλωτές να αναζητήσουν και να αγοράσουν καινούργια χειμωνιάτικα ρούχα και παπούτσια.

«Είναι αλήθεια ότι μέχρι στιγμής δεν μας έχει βοηθήσει ο καιρός , αλλά από σήμερα που ξεκίνησαν να πέφτουν οι θερμοκρασίες και να χειμωνιάζει, ελπίζουμε ότι η κίνηση που υπήρξε στο εμπορικό κέντρο της Ιεράπετρας, την περασμένη Κυριακή, να συνεχιστεί και να αυξηθεί στις επόμενες δυο εβδομάδες , όταν συνήθως η αγορά φτάνει στην  κορύφωση της.

Βλέπουμε ότι τα εισοδήματα των καταναλωτών έχουν συρρικνωθεί  από τις μεγάλες αυξήσεις στην  ενέργεια και από τις ανατιμήσεις των πρώτων υλών που είχαν ξεκινήσει πριν μερικούς μήνες, επηρεάζοντας όλους τους τομείς της οικονομίας.

Γνωρίζουμε ότι οι έμποροι της Ιεράπετρας, προσπαθούν να απορροφήσουν  το μεγαλύτερο μέρος αυτών των αυξήσεων κρατώντας τις τιμές τους σε πολύ καλό και ανταγωνιστικό επίπεδο.

Περιμένουμε τις επόμενες μέρες το καταναλωτικό κοινό να αποκτήσει μια καλή ρευστότητα για να δούμε τους τζίρους των εμπορικών καταστημάτων να ανεβαίνουν.

Θα μπουν οι επιδοτήσεις των αγροτών και των κτηνοτρόφων στους λογαριασμούς των δικαιούχων, θα πιστωθούν τα διάφορα επιδόματα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, θα πληρωθεί το δώρο των Χριστουγέννων, θα έρθουν χρήματα στους αγρότες από πώληση ελαιολάδου και φρέσκων κηπευτικών, θα πληρωθούν οι συντάξεις και το βασικότερο θα μυρίσουν Χριστούγεννα, που σημαίνει ότι τα παιδάκια θα περιμένουν να πάρουν τα δωράκια τους από γονείς , παππούδες, γιαγιάδες, νονές και νονούς.

Για όλους αυτούς τους λόγους περιμένουμε να ζεσταθεί ,παρά το κρύο που έρχεται,  και η Γεραπετρίτικη αγορά , όπως γίνεται σε  όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα», μας είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ Βαγγέλης Μπινιχάκης.

Στο εμπορικό κέντρο της Ιεράπετρας είναι σε εξέλιξη οι εργασίες ανάπλασης των κεντρικών πεζοδρόμων στο πλαίσιο του υπό κατασκευή Open Mall, που έχει δημιουργήσει μια εξαιρετικά μεγάλη αναστάτωση στα μαγαζιά του κέντρου.

«Αποφασίσαμε να σταματήσουν προσωρινά οι εργασίες, να καθαριστεί ο πεζόδρομος , να απομακρυνθούν τα δομικά υλικά και να δοθεί στη χρήση των καταναλωτών και των επιχειρηματιών το τμήμα εκείνο  που είναι υπο κατασκευή, μέχρι το τέλος της εορταστικής περιόδου, οπότε θα ξεκινήσουν πάλι τα  συνεργεία να δουλεύουν από το σημείο που θα σταματήσουν τώρα. Οι εργασίες των αναπλάσεων θα συνεχιστούν στην  οδό Εθνικής Αντιστάσεως και σε τμήμα της οδού Κύπρου με τη μικρότερη δυνατή όχληση», μας διαβεβαίωσε ο κ Μπινιχάκης.

Χωρίς ανατιμήσεις η αγορά των κρεάτων

Παρά την πίεση που ασκήθηκε πριν λίγες ημέρες ώστε να ανέβουν οι τιμές των αμνοεριφίων λόγω αύξησης του κόστους παραγωγής, οι παρεμβάσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης και οι  συμφωνίες που έγιναν με τις μεγάλες αλυσίδες τροφίμων κράτησαν τις τιμές πιο χαμηλά από πέρυσι.

«Ενώ ζητούσαμε να πληρωθούν τα αμνοερίφια εφέτος στις γιορτές πάνω από τα 6,50 με 7,00 ευρώ τι κιλό στον κτηνοτρόφο, οι παρεμβάσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης και οι συμφωνίες που έγιναν με τους εκπροσώπους των μεγάλων αλυσίδων διακίνησης ειδών διατροφής , δεν μας επιτρέπουν να μετακυλήσουμε την αύξηση του κόστους παραγωγής  του αρνιού και του κατσικιού  στους πελάτες μας, την ώρα που έχουμε ήδη δώσει μεγάλο αριθμό αμνοεριφίων στην Ιταλική αγορά . Δυστυχώς για τους συναδέλφους κτηνοτρόφους το αρνί και το κατσίκι αυτές τις μέρες θα δοθεί γύρω στα 5,5 ευρώ το κιλό από τον κτηνοτρόφο. Δηλαδή από 0,80 έως 1,00 ευρώ φθηνότερα  σε σχέση με πέρυσι», μας είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων  Νομού Λασιθίου κ Γιάννης Μπρόκος.

Την  ίδια ώρα προβληματισμός για τη διαμόρφωση των νέων τιμών στα Χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα , υπάρχει στις τάξεις των Ζαχαροπλαστών της Ιεράπετρας, που έχουν τους τελευταίους μήνες τις βασικές τους πρώτες ύλες, δηλαδή το αλεύρι τη ζάχαρη , το βούτυρο , το μέλι και τους ξηρούς καρπούς , να ανατιμώνται έως και 50% πάνω από τις περυσινές τιμές.

«Είμαστε πάρα πολύ προβληματισμένοι με τις αυξήσεις που έχουμε τους τελευταίους μήνες σε όλα τα βασικά  είδη των πρώτων υλών που χρησιμοποιούμε στη ζαχαροπλαστική τέχνη. Προσπαθούμε  να κρατήσουμε όσο γίνεται τις τιμές χαμηλά και να μην τις  αυξήσουμε άλλο,  πέραν των αυξήσεων που μπήκαν το περασμένο καλοκαίρι, ώστε να συνεχίσουμε να έχουμε ευχαριστημένους πελάτες  στα μαγαζιά μας.

Ενδεικτικά θα σας πω ότι το παραδοσιακό μελομακάρονο που πέρυσι το δίναμε γύρω στα 14  ευρώ το κιλό , εφέτος θα πωλείται  γύρω στα 15 ευρώ το κιλό», μας είπε ο ζαχαροπλάστης κ Γρηγόρης Παλιεράκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News