«Τορπίλη» 1 εκατ. ευρώ στον Άγιο Νικόλαο - Κατάσχεση προσωπικών λογαριασμών αιρετών για τον δημοτικό ΕΝΦΙΑ (βίντεο)

Κρήτη
«Τορπίλη» 1 εκατ. ευρώ στον Άγιο Νικόλαο - Κατάσχεση προσωπικών λογαριασμών αιρετών για τον δημοτικό ΕΝΦΙΑ (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δέσμευσαν τους τραπεζικούς λογαριασμούς νυν και πρώην προέδρου του ΠΑΟΔΑΝ για αναδρομικό καταλογισμό ΕΝΦΙΑ για τις αθλητικές εγκαταστάσεις

Σάλο και έντονες αντιδράσεις που φτάνουν μέχρι την Αθήνα και την ΚΕΔΕ, μετά από παρέμβαση του προέδρου της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννη Κουράκη, έχει προκαλέσει η πρωτοφανής υπόθεση με τη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών του νυν και πρώην προέδρου του Πολιτιστικού Αθλητικού Οργανισμού Αγίου Νικολάου, μετά την αναδρομική βεβαίωση ΕΝΦΙΑ- “μαμούθ” ύψους 1.024.000 ευρώ εις βάρος του ΠΑΟΔΑΝ!

Ο αστρονομικός ΕΝΦΙΑ καταλογίστηκε αναδρομικά στον Οργανισμό για τις αθλητικές εγκαταστάσεις - στάδιο και κολυμβητήριο - που παραχώρησε σε αθλητικά σωματεία, χωρίς όμως να εισπράττει κάποιο αντίτιμο από αυτά, ενώ μαζί με την “τορπίλη” της τεράστιας οφειλής άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ έσκασε και η “βόμβα” με τη δέσμευση των λογαριασμών όχι μόνου του νομικού προσώπου, δηλαδή του Πολιτιστικού-Αθλητικού Οργανισμού, αλλά και φυσικών προσώπων, όπως είναι ο νυν πρόεδρός του και αντιδήμαρχος Χάρης Αλεξάκης, αλλά και ο πρώην πρόεδρος Λευτέρης Ραφαηλάκης.

Νυν και πρώην πρόεδρος κάνουν λόγο για ένα πρωτοφανές συμβάν στα χρονικά όχι μόνο της Κρήτης, αλλά ολόκληρης της χώρας, που οφείλεται σε διαφορετική ερμηνεία των δεδομένων και σε νομικό κενό, που, παρά τις υποσχέσεις της κεντρικής διοίκησης, δεν έχει καλυφθεί.

Όπως εξηγούν, στο στόχαστρο βρέθηκε η παραχώρηση αθλητικών εγκαταστάσεων σε σωματεία, η οποία έγινε χωρίς εισπράξεις και έσοδα, και ως εκ τούτου θεωρήθηκε από πλευράς ΠΑΟΔΑΝ ότι δεν εγείρεται ζήτημα καταλογισμού ΕΝΦΙΑ, με τις οικονομικές υπηρεσίες όμως να δίνουν μια διαφορετική ερμηνεία, θεωρώντας από την πλευρά τους πως πρόκειται για μίσθωση εγκαταστάσεων. Μάλιστα, οι ίδιοι δηλώνουν ότι “έπεσαν από τα σύννεφα”, καθώς το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν διαβεβαιώσεις και συνεννόηση από τους αρμοδίους ότι θα λυνόταν νομοθετικά το ζήτημα.

«Ανοίγει ένα τεράστιο ζήτημα. Αν ξεκινήσουμε με ετήσια χρέωση ΕΝΦΙΑ 120.000 ευρώ, αντιλαμβάνεστε σε τι δυσθεώρητα ύψη πηγαίνουμε. Μπορεί να είμαστε και ο μοναδικός Δήμος σε όλη τη χώρα που αντιμετωπίζει ένα τέτοιο ζήτημα. Παρ’ όλες τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Οικονομικών ότι δεν τίθεται ζήτημα και πως θα προχωρήσει σε τροπολογία, ξαφνικά διαπιστώσαμε ότι έχουν κατασχεθεί οι λογαριασμοί μας.

Στη δικοφανή προσφυγή που έκανε το υπουργείο, επικαλείται ότι υπάρχουν παραχωρήσεις των αθλητικών εγκαταστάσεων σε νομικά πρόσωπα. Είναι οι αθλητικοί σύλλογοι, στους οποίους εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να παραχωρήσουμε τους αθλητικούς χώρους αυτούς, ώστε να είναι και αυτοί εντάξει, και να έχουν την αθλητική τους αναγνώριση. Αλλά μιλάμε για παραχωρήσεις με μηδενικές μισθώσεις», επισήμανε σε δηλώσεις του ο κ. Αλεξάκης, προσθέτοντας: «Αύριο (σ.σ. σήμερα) έχουμε ένα ραντεβού με τον γ.γ. της ΚΕΔΕ και τη νομική σύμβουλο ώστε να δούμε πώς θα επιλυθεί το ζήτημα».

Αιχμές Ραφαηλάκη

Βαθύτατα ενοχλημένος για τις «καφενειακές συζητήσεις» που «κάνουν πάρτι», όπως είπε, εμφανίστηκε ο πρώην πρόεδρος του Πολιτιστικού-Αθλητικού Οργανισμού Αγίου Νικολάου Λευτέρης Ραφαηλάκης, ο οποίος διευκρίνισε ότι ήταν άμισθος και είχε λάβει μόνο 7 μήνες έξοδα παράστασης. Περνώντας στην αντεπίθεση, τόνισε πως, «αφού για περισσότερο από έναν χρόνο οι “αρμόδιοι” μάς δούλεψαν κανονικά, μέρος του χρέους πέρασε στα φυσικά πρόσωπα που διετέλεσαν πρόεδροι το 2019 και το 2020, δηλαδή σε εμένα και τον Χάρη. Το αποτέλεσμα είναι ότι από την προηγούμενη εβδομάδα ζούμε με δεσμευμένους όλους μας τους τραπεζικούς λογαριασμούς (του ΠΑΟΔΑΝ, του Χάρη και των δικών μου) και δυσκολευόμαστε», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ραφαηλάκης.

Ομόθυμη στήριξη

Στο πλευρό του Οργανισμού και βεβαίως των δύο άμεσα εμπλεκόμενων φυσικών προσώπων, που βρέθηκαν ξαφνικά αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη προσωπική κατάσταση, έχοντας δεσμευμένους τους λογαριασμούς τους, έχει ταχθεί σύσσωμη η διοίκηση του ΠΑΟΔΑΝ και το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου.

Σε έκτακτη σύσκεψη, μάλιστα, εκφράστηκε ομόθυμη στήριξη και επισημάνθηκε από όλους η απορία γιατί το υπουργείο Οικονομικών δεν προχώρησε έγκαιρα στην επίλυση του νομοθετικού κενού, αλλά και γιατί η τοπική ΔΟΥ προχώρησε σε μια τέτοια πρωτοφανή κίνηση δέσμευσης των προσωπικών τραπεζικών λογαριασμών τού νυν και του πρώην προέδρου του ΠΑΟΔΑΝ.

Απορημένος και απογοητευμένος για την τροπή που έχουν πάρει οι εξελίξεις, δεδομένων, όπως είπε, των περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεων και δεσμεύσεων που είχε, δήλωσε ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός.

Ο ίδιος υποσχέθηκε ότι θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο, ενώ γνωστοποίησε την πρόθεση επίσπευσης της μεταβίβασης της κυριότητας των δύο αθλητικών εγκαταστάσεων - σταδίου και κολυμβητηρίου - από τον ΠΑΟΔΑΝ στον Δήμο, ώστε να μεταφερθεί κεντρικά σε αυτόν η αστρονομική αυτή οφειλή άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ για τον ΕΝΦΙΑ που καταλογίστηκε...

Αρωγός ο Σύλλογος Εστίασης

Στο πλευρό του ΠΑΟΔΑΝ στέκεται και ο Σύλλογος Εστίασης και Διασκέδασης Αγίου Νικόλαου, που υποστηρίζει ότι θα πράξει ό,τι ζητηθεί μέχρι να αποκατασταθεί το πρόβλημα, ώστε η πόλη γιορτινές μέρες να μη στερηθεί τίποτα.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο και όλα τα μέλη του Συλλόγου Εστίασης και Διασκέδασης Αγίου Νικόλαου (ΣΕΔΑΝ) είμαστε δίπλα στους δύο συμπολίτες μας, νυν και πρώην πρόεδρο του ΠΑΟΔΑΝ, Χάρη Αλεξάκη και Λευτέρη Ραφαηλάκη.

Οι εκδηλώσεις στην πόλη μας όλα αυτά τα χρόνια είναι προϊόν της δικής τους δουλειάς, μέρα και νύχτα, και εμείς έχουμε το καθήκον να τους υποστηρίξουμε σε όλα.

Ως Σύλλογος θα κάνουμε το καθήκον μας, όμως, και σε ό,τι μας ζητηθεί μέχρι να αποκατασταθεί το πρόβλημα με τον ΠΑΟΔΑΝ, ώστε η πόλη μας γιορτινές μέρες να μη στερηθεί τίποτα λόγω αυτής της δυσκολίας που έχει προκύψει!

Η πόλη μάς έχει ανάγκη στα εύκολα και στα δύσκολα όλους! Χάρη και Λευτέρη, δίπλα σας σε όλα», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εστίασης και Διασκέδασης Αγίου Νικόλαου...

Παρέμβαση προέδρου ΠΕΔ Κρήτης

«Απαράδεκτες και παράλογες ενέργειες του υπουργείου Οικονομικών»

Το θέμα έφτασε ως την Περιφερειακή Ένωση Δήμων, η οποία κάνει λόγο για «απαράδεκτες και παράλογες ενέργειες», θέτοντας το θέμα στην ΚΕΔΕ και ζητώντας άμεση επίλυση μέσω τροπολογίας.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης, Γιάννης Κουράκης, που είχε σχετική συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΑΟΔΑΝ Χάρη Αλεξάκη, έκανε μάλιστα λόγο για απαράδεκτες και παράλογες ενέργειες του υπουργείου Οικονομικών και τόνισε ότι είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης, μέσω τροπολογίας, να λυθεί το θέμα, έχοντας μάλιστα ήδη παρέμβει προς την ΚΕΔΕ.

Ειδικότερα, παρουσία του προέδρου ΠΕΔ Κρήτης Γιάννη Κουράκη, του αντιδημάρχου Αγίου Νικολάου κ. Χάρη Αλεξάκη και του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΕΔ Κρήτης κ. Νίκου Κοκκίνη, έγινε χθες συνάντηση εργασίας-ενημέρωσης για το ζήτημα της κατάσχεσης των λογαριασμών του Πολιτιστικού-Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Αγίου Νικολάου - ΠΑΟΔΑΝ - και του προέδρου τού ως άνω οργανισμού από το 2020 μέχρι σήμερα... «Ένας Οργανισμός με προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και ιδιαίτερα στα σημαντικά θέματα του Πολιτισμού και του Αθλητισμού βρίσκεται σήμερα σε “ομηρία” από απαράδεκτες και παράλογες ενέργειες της Πολιτείας (υπουργείο Οικονομικών) για τον καταλογισμό ΕΝΦΙΑ σε αθλητικούς, κοινωφελείς, κοινόχρηστους και δημοτικούς χώρους.

Ζητάμε άμεσα και επιτακτικά την άμεση παρέμβαση των αρμόδιων κρατικών Αρχών για να αποκατασταθεί η αδικία με αποδέσμευση των κατασχέσεων του νομικού προσώπου, αλλά και των φυσικών προσώπων που έχουν δεσμευτεί τα περιουσιακά τους στοιχεία, και συγχρόνως άμεση κατάθεση σχετικής τροπολογίας στη Βουλή για την επίλυση του θέματος», αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης, ο οποίος επικοινώνησε ήδη με την ΚΕΔΕ και τα αρμόδια υπουργεία για να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα, κάνοντας λόγο για θέμα πολιτικής καθαρά βούλησης και απόφασης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News