Ξεκινά η Β’ φάση των εργασιών του Open Mall Ιεράπετρας

Κρήτη
Ξεκινά η Β’ φάση των εργασιών του Open Mall Ιεράπετρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ Θεοδόσης Καλαντζάκης, τόνισε τη σπουδαιότητα του έργου και τα πολλαπλά οφέλη που θα αποκομίσουν οι καταναλωτές και οι επιχειρηματίες της περιοχής

Τους προβληματισμούς τους έθεσαν στη Δημοτική Αρχή  τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Ιεράπετρας, ενόψει της συνέχισης των εργασιών του «Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου» (open mall) η πρώτη φάση του οποίου ξεκίνησε από την οδό Λασθένους και η β΄ φάση  του έργου   θα προχωρήσει  άμεσα στον πεζόδρομο της νέας πλατείας της πόλης.

 Η έναρξη των εργασιών του OPEN MALL στη νέα Πλατεία της Ιεράπετρας, θα προχωρήσει άμεσα ώστε να έχουν τελειώσει οι εργασίες πριν τα Χριστούγεννα , για να μπορέσει να λειτουργήσει απρόσκοπτα το εμπορικό κέντρο , αφού όλες οι εμπορικές επιχειρήσεις περιμένουν εκείνη την περίοδο  τους καταναλωτές για τα ψώνια των εορτών.

 Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ Βαγγέλης Μπινιχάκης,   έθεσε στον Δήμαρχο Ιεράπετρας τους προβληματισμούς των εμπόρων , αναφορικά με το ενδεχόμενο να υπάρξουν προβλήματα στη λειτουργία των επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια των κατασκευαστικών εργασιών.

Ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ Θεοδόσης Καλαντζάκης, τόνισε τη σπουδαιότητα του έργου και τα πολλαπλά οφέλη που θα αποκομίσουν οι καταναλωτές  και οι επιχειρηματίες της περιοχής.

 «Το έργο του Open Mall»,  είπε, « είναι ένα εμβληματικό έργο που θα αλλάξει ριζικά την όψη των εμπορικών δρόμων της Ιεράπετρας, θα αναβαθμίσει τη λειτουργικότητα και την αισθητική τους, συμβάλλοντας καταλυτικά στην αύξηση της εμπορικής κίνησης, ενώ παράλληλα θα βελτιώσει την καθημερινότητα των κατοίκων και των επισκεπτών.  Προκειμένου να διευκολύνουμε τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων την περίοδο του καλοκαιριού, ως Δημοτική Αρχή πήραμε την απόφαση να υλοποιηθεί το έργο τμηματικά ξεκινώντας το έργο της ανάπλασης από την οδό Λασθένους. Τώρα, όμως, έχοντας ως στόχο την υλοποίηση όλου του έργου μαζί με τα υποέργα του (ηλεκτροφωτισμός, υπογειοποίηση κάδων, χώροι πρασίνου κ.α.) πριν το άνοιγμα της νέας τουριστικής σεζόν,  είναι απαραίτητο το έργο να ξεκινήσει άμεσα και να μην πάει ούτε μία ημέρα χαμένη. Ειδικά, για το τμήμα της νέας Πλατείας επιδιώκουμε να έχει ολοκληρωθεί πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων και στη συνέχεια να ακολουθήσει η ανάπλαση των επόμενων οδών Εθνικής Αντιστάσεως, Κύπρου και Αναγνωστάκη.

Πρέπει να καταλάβουμε ότι για την πραγματοποίηση τόσο σημαντικών για την πόλη μας έργων,  χρειάζεται η συνεργασία όλων μας. Από την πλευρά μας, η Τεχνική Υπηρεσία, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος σε συνεργασία με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Ιεράπετρας και εγώ προσωπικά, θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να υπάρχει η μικρότερη δυνατή όχληση για τους περίοικους και τις παρακείμενες επιχειρήσεις και το έργο να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό», κατέληξε ο κ Καλαντζάκης.

Για τις 100 περίπου  εμπορικές επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο ανοικτό κέντρο εμπορίου Ιεράπετρας,  προβλέπεται να διαμορφωθούν  οι προσόψεις  αυτών των καταστημάτων  ομοιόμορφα,  θα σημανθούν ώστε να είναι διακριτή η συμμετοχή τους στο ανοικτό κέντρο εμπορίου και θα υποστηρίζονται ψηφιακά ώστε να προωθούνται ηλεκτρονικά οι εκπτώσεις η  οι προσφορές τους , ενώ προβλέπεται και η προβολή τους με έξυπνες εφαρμογές στα κινητά τηλέφωνα .

 Πρόκειται για ένα έργο εξαιρετικής σημασίας, προϋπολογισμού 927.237,45 ευρώ,  το οποίο χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Ανάπτυξης και  Επενδύσεων, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα,  Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» του ΕΣΠΑ 2014-2020 με πιστώσεις από το Ευρωπαϊκό  Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης-Ε.Τ.Π.Α και Πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων  Επενδύσεων.

«Στις εργασίες περιλαμβάνονται αναπλάσεις πεζοδρομίων και πεζοδρόμων, τμημάτων των  οδών Κουντουριώτη και Θεοτοκόπουλου, τμήματος της οδού Λασθένους και της Πλατείας  Πλαστήρα, η οδός Εθνικής Αντιστάσεως, η Αναγνωστάκη  και τμήματος της οδού Κύπρου.

Οργανώνονται ζώνες κίνησης πεζών, χώροι πρασίνου και χώροι στάσης, κατασκευάζεται «όδευση τυφλών», πραγματοποιείται φύτευση πάρα πολλών νέων  δέντρων,  κατασκευή νέων καθιστικών, των πεζοδρομίων με διαμόρφωση εσοχών, θέσεις στάθμευσης και δημιουργία παρτεριών χαμηλής φύτευσης, πλακοστρώσεις, ηλεκτροφωτισμός, υπογειοποίηση κάδων  απορριμμάτων  και άλλες δράσεις ανάπλασης.

Με τη συμμετοχή πολλών τοπικών εμπορικών επιχειρήσεων και ύστερα από την κατάθεση  ολοκληρωμένης μελέτης από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, κερδήθηκε   η χρηματοδότηση του έργου. Πρόκειται για ένα έργο που είχε ανάγκη η πόλη της  Ιεράπετρας και που θα αναβαθμίσει τη λειτουργικότητα και την αισθητική στους  εμπορικούς δρόμους των περιοχών παρέμβασης συμβάλλοντας καταλυτικά στην αύξηση  της εμπορικής κίνησης, ενώ παράλληλα θα βελτιώσει την καθημερινότητα των κατοίκων και των επισκεπτών.

Τα έργα του Open Mall Ιεράπετρας μαζί με τις αναπλάσεις που έχουν διαμορφωθεί σε 4 υποέργα έχουν εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις ύψους 1,5 εκατ. ευρώ

 Όταν παρουσιάστηκε η μελέτη του έργου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου  είχαν συγκεντρωθεί δημότες, μέλη του κινήματος ενεργών πολιτών Ιεράπετρας, οι οποίοι ανάρτησαν πανό διαμαρτυρίας κατά της κοπής των 42 δέντρων που προβλέπει η μελέτη ανάπλασης, η οποία υλοποιείται ταυτόχρονα με τη δημιουργία του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου και την επέκταση του εμπορικού κέντρου της πόλης.

 «Προβλέπεται η αφαίρεση 42 δέντρων, κυρίως φίκων μπέντζαμιν , που έχουν προκαλέσει  μετά από 32 χρόνια ζωής, με το ριζικό τους σύστημα ζημιές στα πεζοδρόμια και τα γειτονικά κτήρια, καθώς οι ρίζες τους έχουν σηκώσει τις πλάκες των πεζοδρομίων  και έχουν εισέλθει μέσα στους αγωγούς ύδρευσης και αποχέτευσης με αποτέλεσμα οι δημότες να καταθέτουν συνεχώς αιτήματα απομάκρυνσης τους και αντικατάστασης τους. Τα δέντρα που θα φυτευτούν σε αντικατάσταση αυτών που θα απομακρυνθούν θα είναι πολλαπλάσια. Μετά το τέλος των εργασιών το πράσινο που θα  έχει εξασφαλίσει αυτό το τμήμα του εμπορικού κέντρου της Ιεράπετρας,  θα είναι 50% περισσότερο από αυτό που θα αφαιρεθεί και δε θα μπορέσει να μεταφυτευτεί σε άλλο σημείο της πόλης », μας είχε εξηγήσει  αντιδήμαρχος τεχνικών έργων  ο κ  Γιώργος Ασπραδάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News