Εικόνες βιβλικής καταστροφής στη Σητεία από την σφοδρή κακοκαιρία (εικόνες, βίντεο)

Κρήτη
Εικόνες βιβλικής καταστροφής στη Σητεία από την σφοδρή κακοκαιρία (εικόνες, βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η έκταση της καταστροφής είναι ανυπολόγιστη, οι εικόνες κόβουν την ανάσα

Τεράστια προβλήματα έχει φέρει η κακοκαιρία στην ευρύτερη περιοχή της Σητείας από την σφοδρή κακοκαιρία που σφυροκοπάει τις τελευταίες ώρες το νησί. Ανθρώπινες ζωές απειλήθηκαν και περιουσίες καταστράφηκαν από τα φοβερά φαινόμενα. Οχήματα παρασύρθηκαν ενώ οι αρχές χρειάστηκε να απεγκλωβίσουν ανθρώπους. Η επικινδυνότητα των καιρικών φαινομένων ήταν τέτοια που ακυρώθηκαν ακόμη και κηδείες. Βροχή κλήσεων δέχονται οι αρχές από πολίτες που χρειάζονται βοήθεια. Η έκταση της καταστροφής είναι ανυπολόγιστη, οι εικόνες κόβουν την ανάσα.  

Απεγκλωβισμός τουριστών στη Σητεία

Επιχείρηση απεγκλωβισμού στήθηκε από την πυροσβεστική στη Σητεία, το μεσημέρι του Σαββάτου 15 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για 10 τουρίστες οι οποίοι έχουν εγκλωβιστεί λόγω της κακοκαιρίας.

Νωρίτερα μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Σητείας Γιώργος Ζερβάκης , ανέφερε πως η κατάσταση βρίσκεται εκτός ελέγχου και πως τα φαινόμενα στα περιοχή είναι πρωτοφανή.

«Υπάρχουν κατολισθήσεις, έχουν κλείσει δρόμοι, είναι σημεία που είναι αδιάβατα από αυτοκίνητα. Οι δρόμοι έχουν γίνει ποτάμια» τόνισε ο δήμαρχος και πρόσθεσε πως «όσα χρόνια είμαι στην Σητεία τέτοιο φαινόμενο δεν το έχω ξαναδεί ποτέ. Προέχουν οι ανθρώπινες ζωές», ανέφερε.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε επίσης κλήσεις για άντληση νερών που κατέκλεισαν καταστήματα και οικίες στον Αγιο Νικόλαο, στην Ιεράπετρα, αλλά τα περισσότερα προβλήματα.

Αποφυγή διέλευσης απο  ιρλανδικές διαβάσεις

Με βάση το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού και την απαίτηση για λήψη μέτρων αυτοπροστασίας, ο δήμος Ιεράπετρας προχώρησε στην παρακάτω ανακοίνωση: 

Σύμφωνα με τις προβλέψει τις  Ε.Μ.Υ. προβλέπονται  έντονα καιρικά φαινόμενα με ισχυρές βροχές και σποραδικές καταιγίδες που θα επηρεάσουν  την  Κρήτη.

Παρακαλούνται όλοι οι πολίτες  να  είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ιδιαίτερα εφιστούμε την προσοχή των δημοτών ώστε σε περίπτωση κακοκαιρίας να αποφεύγουν την διέλευσή τους πεζή ή με  οχήματα από  τις ιρλανδικές διαβάσεις  γιατί θέτουν σε κίνδυνο τη  ζωή τους. Επιλέξτε εναλλακτικό δρόμο για την μετακίνησή σας.

Επίσης στους ορεινούς όγκους μπορεί να προκληθούν  κατολισθήσεις παρακαλούμε οι οδηγοί να είναι πολύ προσεκτικοί κατά την κίνησή τους στις ανωτέρω περιοχές  και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παρατίθενται μέτρα αυτοπροστασίας προς τους πολίτες  σύμφωνα και  με τις οδηγίες της Γ.Γ.Π.Π. που καλούνται : 

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Εστάλη μήνυμα 112 στους κατοίκους του Λασιθίου

Μήνυμα από το 112 εστάλη από την Πολιτική Προστασία στους κατοίκους του Λασιθίου, προκειμένου να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις. Η σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει εδώ και ώρες το Νομό Ηρακλείου στην Κρήτη, όπως φαίνεται μεταφέρεται δυτικότερα.

Μήνυμα από το 112 εστάλη από την Πολιτική Προστασία στους κατοίκους του Λασιθίου, προκειμένου να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις.

Η σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει εδώ και ώρες το Νομό Ηρακλείου στην Κρήτη, όπως φαίνεται μεταφέρεται δυτικότερα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News