ΠΑΓΝΗ: Καταπέλτης Παγώνη και Γιαννακός για τα μέτρα της διοίκησης - Πώς πάρθηκε η απόφαση πίσω (βίντεο)

Κρήτη
ΠΑΓΝΗ: Καταπέλτης Παγώνη και Γιαννακός για τα μέτρα της διοίκησης - Πώς πάρθηκε η απόφαση πίσω (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με τη νέα απόφαση, η διοίκηση του νοσοκομείου αναφέρει ότι πρόκειται απλώς για δοκιμαστική εφαρμογή τον Οκτώβριο και όχι όλο τον χειμώνα - Αντέδρασαν Παγώνη και Γιαννακός - Πώς πάρθηκε πίσω η απόφαση
  • Αντιδράσεις για το κλειστό καλοριφέρ στο ΠΑΓΝΗ
  • Θύελλα αντιδράσεων σε όλη την Ελλάδα για την ακατανόητη απόφαση
  • Απαράδεκτη η απόφαση λέει η ΠΟΕΔΗΝ
  • Κόκκινη γραμμή η θέρμανση για τα νοσοκομεία

Μέχρι το υπουργείο Υγείας έφτασαν οι αντιδράσεις εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ για τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας που επέβαλε η διοίκηση του νοσοκομείου, κλείνοντας καλοριφέρ και φωτισμό ενόψει του χειμώνα.

Το υπουργείο Υγείας φέρεται μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος από το neakriti.gr, που έφερε χθες στο φως αποκλειστικά την από 30 Σεπτεμβρίου απόφαση της διοίκησης, να έχει ζητήσει κατεπείγουσες εξηγήσεις και η διοίκηση του νοσοκομείου απαντά με νέα απόφαση σήμερα, που έρχεται αποκλειστικά στη δημοσιότητα.

Με τη νέα απόφαση, η διοίκηση του νοσοκομείου αναφέρει ότι πρόκειται απλώς για δοκιμαστική εφαρμογή τον Οκτώβριο και όχι όλο τον χειμώνα. Είναι σαφές ότι με τη νεότερη απόφαση, τις σφοδρές αντιδράσεις και τη στάση του υπουργείου, η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ ανασκευάζει τα σκληρά μέτρα που είχε λάβει για εξοικονόμηση ενέργειας και επικαλούμενη τους «παραφουσκωμένους» λογαριασμούς, θέλοντας να μειώσει την ενεργειακή κατανάλωση με κλείσιμο των καλοριφέρ σε όλους τους χώρους του νοσοκομείου, ακόμη και στους θαλάμους των ασθενών!

Αν και η πρώτη ανακοίνωση της διοίκησης, που αφορούσε απόφαση της 30ής Σεπτεμβρίου 2022, έκανε λόγο για μέτρα όλο τον χειμώνα, είναι σαφές ότι οι ιθύνοντες του νοσοκομείου επιχειρούν να μαζέψουν το θέμα και τις αντιδράσεις ακόμη και από το υπουργείο και... κάνουν λόγο για μια απλή δοκιμαστική εφαρμογή από 17 Οκτωβρίου ως τις 28 του μήνα. Μόνο που στην Κρήτη, θα έλεγαν οι κάτοικοι του νησιού, δεν ανάβει κανένας καλοριφέρ τον Οκτώβριο γιατί δεν έχουν πιάσει τα κρύα!

Η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ κλήθηκε να απαντήσει στο υπουργείο Υγείας για τα μέτρα που ανακοίνωσε στους εργαζομένους ότι θα λάβει, κλείνοντας τα καλοριφέρ για όλο τον χειμώνα από τις 8 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα και να κατέβουν οι διακόπτες του φωτισμού του νοσοκομείου.

Για τα μέτρα αυτά, που προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις, η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ απάντησε σήμερα Παρασκευή 7 Οκτωβρίου με νέα διευκρινιστική απόφασή της, αναφέροντας ότι δεν εννοούσε με την απόφαση της 30ής Σεπτεμβρίου ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν εσαεί, αλλά πως θα υπάρξει δοκιμαστική εφαρμογή για 10 μέρες, από 17 ως 28 Οκτωβρίου.

Το neakriti.gr έφερε στο φως τη νέα απόφαση της διοίκησης με ημερομηνία 7 Οκτωβρίου, και με την οποία ανασκευάζει την προηγούμενη απόφασή της στις 30 Σεπτεμβρίου για τα καλοριφέρ και τον φωτισμό. Και εδώ αναρωτιέται κάποιος: Χρειάστηκε 8 μέρες για να διευκρινίσει η διοίκηση ότι έκανε λόγο για δοκιμαστική εφαρμογή των μέτρων ή απλώς «ζορίστηκε» από τις αντιδράσεις εργαζομένων, τη δημοσιότητα και φυσικά τις εξηγήσεις που ζήτησε το υπουργείο;

«Απαράδεκτη απόφαση»

Καταπέλτες ήταν, μιλώντας στην ΚΡΗΤΗ ΤV για την απόφαση αυτή της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ, τόσο ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννακός, όσο και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο Μιχάλης Γιαννακός, «πρόκειται για μία απαράδεκτη απόφαση, αλλά δυστυχώς αναμενόμενη, και μπορεί και άλλα νοσοκομεία να προβούν σε τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες. Όλα ξεκινάνε από την άστοχη απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων να συμπεριλάβουν τα νοσοκομεία, τις μονάδες δημόσιας υγείας, στη λίστα με τις δημόσιες υπηρεσίες που θα πρέπει να εξοικονομήσουν 10% ενέργεια και μάλιστα σε σχέση με το έτος 2019. Το έτος 2019 έχει πολύ μεγάλη σημασία και καλά το βάζουν για άλλες υπηρεσίες που το 2020- 2021- 2022 ήταν κλειστές, επειδή μπορεί να δούλευαν με τηλεργασία οι υπάλληλοι. Και γι’ αυτό το 2019 ήταν ενδεικτικό της ενέργειας που καταναλωνόταν»...

Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κάνει την εξής διευκρίνιση: «Όμως για τα νοσοκομεία που μεγιστοποίησαν τη λειτουργία τους μέσα στην πανδημία του κορωνοϊού το 2019, σημαίνει ότι το 10% μπορεί να φτάσει και 30% στην εξοικονόμηση ενέργειας, με δεδομένο ότι το 2019 είναι το έτος αναφοράς. Εμείς αυτό που ζητάμε είναι να μην υπάρξει ο υπερβάλλων ζήλος, θα έλεγα, από μερικούς διοικητές νοσοκομείων, να συμπεριλάβουν τα νοσοκομεία, φοβούμενοι ότι θα αναζητηθούν ευθύνες. Το υπουργείο Υγείας να εξαιρέσει τις μονάδες Δημόσιας Υγείας, τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας από αυτή τη ρύθμιση».

Και συνεχίζει: «Όταν εγώ πριν από ένα μήνα είχα προειδοποιήσει ότι μπορεί να υπάρχουν προβλήματα σχετικά με αυτή την απόφαση, το υπουργείο Υγείας έλεγε ότι θα αφορά μόνο εξωτερικούς χώρους. Βλέπετε λοιπόν ότι έχουμε το πρώτο νοσοκομείο και ενδεχομένως όσο θα “τρέχει” ο χειμώνας και θα βλέπουν οι διοικητές των νοσοκομείων ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος με την οικονομία στους εξωτερικούς χώρους, τότε να φτάσουμε και σε τέτοιες αποφάσεις που έχουν άμεση σχέση με την ποιότητα της περίθαλψης των ασθενών».

«Κάτω τα χέρια από τα νοσοκομεία»

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε όμως και η Ματίνα Παγώνη: «Δε συζητάμε τέτοιο θέμα για τα νοσοκομεία. Νομίζω θα ήταν μια ατυχής δήλωση που έγινε από τη διοίκηση του νοσοκομείου. Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν αυτά για την ενέργεια στα νοσοκομεία. Διότι μπορεί στην Ελλάδα να γίνει κάποια οικονομία στα σπίτια, τα μαγαζιά, οπουδήποτε, αλλά τα νοσοκομεία είναι τα μόνα που δεν μπορούν να τα αγγίζουν. Είναι θέμα σεβασμού προς τους ασθενείς. Διότι οι άνθρωποι αυτοί, που έχουν πάει εκεί, έχουν πάει για να γίνουν καλά, για να λύσουν το πρόβλημά τους και να είναι σε υγιεινές συνθήκες και να μπορούν να αντιμετωπίσουν τη νόσο την οποία έχουν. Αλίμονο αν μειώνουμε στα νοσοκομεία τη θέρμανση για να κάνουμε οικονομία. Δεν αγγίζουμε τα νοσοκομεία»!

Όσο για το γεγονός ότι το ΠΑΓΝΗ ήταν πανελλαδικά το πρώτο νοσοκομείο που ανακοίνωσε κάτι τέτοιο, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη απαντά: «Εγώ δεν ξέρω ποιανού αποφάσεις ήταν αυτές. Προφανώς της διοίκησης. Αλλά νομίζω ότι ήταν ατυχείς δηλώσεις και αποφάσεις που πήρε η διοίκηση. Δε νομίζω ότι το υπουργείο ξέρει ό,τι συμβαίνει στο Πανεπιστημιακό και ότι έχουν ληφθεί αυτές οι αποφάσεις και ότι συμφωνεί δεν το άκουσα από πουθενά μέχρι τώρα»...

Πανηγυρίζουν οι εργαζόμενοι

Πανηγυρίζουν οι εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ μετά την αποκάλυψη του neakriti.gr ότι η διοίκηση παίρνει πίσω την απόφασή της να κλείσει καλοριφέρ και φώτα για να εξοικονομήσει ενέργεια και χρήμα, με φόντο τους “παραφουσκωμένους” λογαριασμούς. Όπως αποκάλυψε το neakriti.gr, υπήρξε νέα απόφαση από τη διοίκηση, ότι τα μέτρα δεν αφορούσαν όλη τη διάρκεια του χειμώνα, αλλά μια δοκιμαστική περίοδος από 17 ως 28 Οκτωβρίου. Ωστόσο η αρχική απόφαση της διοίκησης στις 30 Σεπτεμβρίου έκανε λόγο για μέτρα όλο τον χειμώνα.

Το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ εξέδωσε ανακοίνωση για την εξέλιξη αυτή, με τον πρόεδρο Δημήτρη Βρύσαλη να αναφέρει: «Να το καταλάβουν καλά κυβέρνηση, διοίκηση 7ης Υ.ΠΕ. και διοίκηση του ΠΑΓΝΗ: Δε θα ξεπαγιάσουμε ασθενείς και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία. Δε θα κυκλοφορούμε με φακούς. Η ανάκληση της απόφασης της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ (για κλείσιμο καλοριφέρ, κλιματιστικών κ.ά.) στο όνομα της εξοικονόμησης χρημάτων, που αν υλοποιούταν θα κρύωναν οι ασθενείς και εργαζόμενοι, απέδειξε ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος. Απέδειξε ότι η αδιαλλαξία διοικητών και υπουργείων μπορεί να “σπάσει” όταν συναντά καθολική κατακραυγή. Αποδεικνύει ότι δεν είναι παντοδύναμοι. Αποδεικνύει ότι τίποτα δεν πάει χαμένο. Συνάδελφοι, μαζικοποιούμε ακόμα περισσότερο το Σωματείο μας. Ηρακλειώτες, αγωνιστείτε με τους μαχόμενους υγειονομικούς για δωρεάν αποκλειστικά Σύστημα Υγείας για όλους, που να ανταποκρίνεται και να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες.

Η Διοίκηση του Σωματείου μας, με προτεραιότητα το δίκιο και το συμφέρον του συνόλου των ασθενών και των εργαζομένων, κατάφερε να ακυρώσει μια κατάπτυστη απόφαση. Δεν τελειώσαμε όμως με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και των διοικήσεων που την υλοποιούν, κλιμακώνουμε με την πανυγειονομική απεργία στις 20 Οκτωβρίου και στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 9 Νοεμβρίου. Λαέ, μη σφίξεις άλλο το ζωνάρι».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News