Ιεράπετρα: Αθώοι… ο δήμαρχος, ο ληξίαρχος και η κόρη του νεκρού!

Λασίθι
Ιεράπετρα: Αθώοι… ο δήμαρχος, ο ληξίαρχος και η κόρη του νεκρού!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η υπόθεση αφορά στην ταφή σε οικογενειακό τάφο, ενός ηλικιωμένου στο παλιό σφραγισμένο κοιμητήριο της Καλαμαύκας Ιεράπετρας τον Οκτώβριο του 2019

Αθώο κήρυξε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λασιθίου τον δήμαρχο Ιεράπετρας και επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε την Ιεράπετρα», κ. Θεοδόση Καλαντζάκη, ο οποίος κατηγορείτο, ύστερα από κατάθεση αναφοράς στον Εισαγγελέα του Επικεφαλής της παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε την Ιεράπετρα», κ. Αργύρη Πανταζή και των Συνεργατών του για ηθική αυτουργία και παράβαση καθήκοντος για την υπόθεση που έχει να κάνει με ταφή σε οικογενειακό τάφο στο ανενεργό κοιμητήριο της Καλαμαύκας.

Η υπόθεση αφορά στην ταφή σε οικογενειακό τάφο, ενός ηλικιωμένου στο παλιό σφραγισμένο κοιμητήριο της Καλαμαύκας Ιεράπετρας τον Οκτώβριο του 2019, η οποία είχε προκαλέσει έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του Δημάρχου Ιεράπετρας κ. Θεοδόση Καλαντζάκη και του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Μαζί αλλάζουμε την Ιεράπετρα» κ. Αργύρη Πανταζή, ο οποίος έκανε τότε μετά από καταγγελίες κατοίκων του χωριού, αναφορά στην Εισαγγελία Λασιθίου, έγινε προανάκριση από το Α.Τ. Ιεράπετρας και συντάχθηκε δικογραφία σύμφωνα με την οποία, παραπέμφθηκαν στην Ελληνική Δικαιοσύνη για παράβαση καθήκοντος και ηθική αυτουργία, ο ίδιος ο κ. Καλαντζάκης, η κόρη του αποβιώσαντος και ο ληξίαρχος του Δήμου Ιεράπετρας που έχει ήδη συνταξιοδοτηθεί.

Η υπόθεση εκδικάστηκε εξ΄ αναβολής την περασμένη Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022 στα δικαστήρια της Νεάπολης και η απόφαση ήταν αθωωτική και για τους τρεις κατηγορούμενους.

«Αποδείχθηκε από την ίδια τη δικαιοσύνη ότι όσοι μιλούσαν για «μακάβριο έγκλημα» κατηγορώντας χωρίς στοιχεία τον κ. Καλαντζάκη είχαν άδικο. Αποδείχθηκε ότι αναίτια, δίχως αποδείξεις και για λόγους εντυπώσεων και προβολής η παράταξη του κ. Πανταζή και ο ίδιος προσωπικά προσπάθησαν να διαβάλλουν για πολλοστή φορά το πρόσωπο και την πορεία του στην τοπική αυτοδιοίκηση του Επικεφαλής μας. Εμείς δεν θα τους ακολουθήσουμε στην πορεία τους προς τα κάτω.

Η Δημοτική Παράταξη «Ιεράπετρα Νέα Πορεία» και η Δημοτική Αρχή θα κάνουν από την πλευρά τους αυτό που γνωρίζουν καλύτερα και γι’ αυτό που τους ψήφισε ο λαός της Ιεράπετρας. Θα συνεχίσουν να αγωνίζονται με όλες τους τις δυνάμεις για την αναπτυξιακή πορεία του Δήμου μας.

Αφήνουμε τον κ. Πανταζή στην κρίση του κόσμου για τον τρόπο με τον οποίο αντιπολιτεύεται και για τα άνευ λόγου προβλήματα που δημιουργεί στην κοινωνία της Ιεράπετρας.

Ως «Ιεράπετρα Νέα Πορεία» ευχαριστούμε τον κόσμο που μας στήριξε και μας στηρίζει όλο αυτό το διάστημα και δεν πίστεψε τις αβάσιμες κατηγορίες που χρέωναν στον Επικεφαλής της Παράταξής μας, κ. Θεοδόση Καλαντζάκη», αναφέρει σε ανακοίνωση της η δημοτική παράταξη «Ιεράπετρα Νέα Πορεία».

Ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης είχε τοποθετηθεί δημόσια για την υπόθεση αυτή όταν επρόκειτο να γίνει η δίκη και τελικά πήρε αναβολή.

«Είναι ευχάριστο ότι πλεονάζουν οι φωνές της σύνεσης, της λογικής και της συναίσθησης, που αντιδρούν στο ίδιο το γεγονός ότι μία δημοτική παράταξη του Δήμου μας δε δίστασε να χρησιμοποιήσει ένα τόσο κοινωνικά ευαίσθητο γεγονός μόνο και μόνο για να κάνει “φασαρία”.

Δυστυχώς όμως υπάρχουν και κάποιες ελάχιστες δημόσιες τοποθετήσεις που χωρίς ίχνος ευαισθησίας και χωρίς να συνυπολογίζουν ότι αναφέρονται σε ταφή ενός συνανθρώπου μας, μιλάνε για παραβάσεις και ευθύνες στην πλάτη πονεμένων ανθρώπων, αναστατώνοντας μία ολόκληρη κοινότητα. Εμείς ως παράταξη αποφεύγουμε τις πολιτικές διενέξεις από σεβασμό σε όλους τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση της ταφής. Θεωρούμε ανήθικο και απάνθρωπο οτιδήποτε αντίθετο.

Επομένως, προτείνουμε και στους βιαστικούς κατήγορους να μην προτρέχουν προδικάζοντας αποτελέσματα και λέγοντας μεγάλα λόγια αλλά να δείξουν την απαραίτητη ευαισθησία και να περιμένουν να ακολουθηθεί η δικαστική οδός η οποία θα κρίνει το λάθος και το σωστό.

Είμαστε εμείς οι ίδιοι που θέλουμε πρώτοι να μην καθυστερήσει καθόλου η ολοκλήρωση της διαδικασίας και να παρθεί η οριστική δικαστική απόφαση ώστε να λήξει αυτό το θέμα και να απαλλαγούν οι άμεσα εμπλεκόμενοι συγγενείς, οικείοι και χωριανοί από την ψυχική ταλαιπωρία και τη δυσάρεστη θέση στην οποία έχουν περιέλθει. Ας επικρατήσει η σοβαρότητα, η σύνεση, η διακριτικότητα και κυρίως η ανθρωπιά σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα», καταλήγει η ανακοίνωση του κ. Καλαντζάκη.

Η άποψη του κ. Αργύρη Πανταζή

Είχαμε ζητήσει και άποψη του κ Αργύρη Πανταζή, η αναφορά του οποία προκάλεσε την εισαγγελική παρέμβαση και την εμπλοκή της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

«Για την ουσία του θέματος σας δηλώνω ότι ανθρώπινο πόνο είχαν και άλλοι κάτοικοι της Καλαμαύκας που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα σε βάθος 20 χρόνων που έχει παραμείνει κλειστό το κοιμητήριο του χωριού. Από κανέναν από αυτούς, δεν παραβιάστηκε η τότε απόφαση του 2000 του τοπικού και Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας που σφράγισε –έκλεισε το συγκεκριμένο κοιμητήριο και μάλιστα για λόγους δημόσιας υγείας. Ο Δήμος τότε αγόρασε οικόπεδο και κατασκεύασε νέο κοιμητήριο για τις ανάγκες του χωριού. Αλήθεια πως θα μας φαινόταν αν ανοίγαμε το παράθυρο του σπιτιού μας και ακούγαμε την μυρωδιά από τα πτώματα, γιατί αυτό συνέβαινε...

Αυτή η ταφή δημιούργησε αναταραχή στο χωριό της Καλαμαύκας. Έσπειρε διχόνοια, και δημιούργησε κατάσταση ανομίας και ανισότητας μεταξύ των κατοίκων του χωριού... Να αναρωτηθούμε μόνο γιατί ο ιερέας του χωριού απείχε συνειδητά από την διαδικασία ταφής εκείνη την μέρα. Ο άνθρωπος αυτός τάφηκε δίχως να διαβαστεί το τρισάγιο. Αυτό και αν είναι θλιβερό και δεν του άξιζε αυτό το τέλος. Η νομοθεσία προβλέπει την μεταφορά των οστών των θανόντων (σε κασελάκι) από το κλειστό κοιμητήριο, στο καινούργιο το νόμιμο που έχει τις προϋποθέσεις εν λειτουργία κοιμητήριο, κάτι που δεν έγινε παρότι ο θάνατος του ανθρώπου δεν ήταν ξαφνικός.

Τότε και σε αυτήν την περίπτωση θα ήταν μία ταφή με όλες τις τιμές που αξίζουν σε κάποιον που χάνει την ζωή του. Εμείς βρισκόμαστε σήμερα στο μάτι του κυκλώνα από κάποιους που παραπέμπονται, με απόφαση εισαγγελέα μετά από 12 μήνες προανάκριση, διότι εφαρμόσαμε τα καθήκοντα μας ως αντιπολίτευση που απορρέουν από τον θεσμικό μας ρόλο και μάλιστα μετά την σωρεία καταγγελιών που λάβαμε από τούς χωριανούς εκείνη την μέρα τον Οκτώβριο του 2019. Πρέπει να αποφασίσουμε αν θέλουμε να ζούμε σε "κράτος" ανομίας και για τούς λίγους ή σε ένα κράτος που οι νόμοι και οι αποφάσεις θα εφαρμόζονται και μάλιστα για τόσο σοβαρά θέματα», μας είχε δηλώσει ο κ. Αργύρης Πανταζής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News