Επιχειρηματίες της Ιεράπετρας για 5νθήμερη εργασία: «Για άλλη μία φορά είμαστε στο στόχαστρο του υπουργείου»

Λασίθι
Επιχειρηματίες της Ιεράπετρας για 5νθήμερη εργασία: «Για άλλη μία φορά είμαστε στο στόχαστρο του υπουργείου»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αντιδράσεις μετά την απόφαση για υποχρεωτική η εφαρμογή της 5νθήμερης εργασίας από την 1η Οκτωβρίου στην εστίαση και τον τουρισμό

Έληξε η περίοδος της σιωπηρής τρίμηνης παράτασης για την εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον τουρισμό και τον επισιτισμό που επιβάλει από την 1η Οκτωβρίου στους εργοδότες να απασχολούν το προσωπικό τους υποχρεωτικά μόνο 5 ημέρες την εβδομάδα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων(ΠΟΕΣΕ): H από 24.5.2021 Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας «Για τους όρους αμοιβής και εργασίας του προσωπικού των πάσης φύσεως τουριστικών και επισιτιστικών καταστημάτων όλης της χώρας 2021-2023» (Π.Κ.14/9.6.2021) ισχύει από 22 Φεβρουαρίου 2021 έως 22 Φεβρουαρίου 2023, ενώ κηρύχθηκε γενικώς υποχρεωτική για όλους τους εργοδότες και εργαζόμενους του κλάδου από την 29η Ιουνίου 2022 με την με αρ. 59438/22.6.2022 απόφαση του Υπουργού Εργασίας.

Την Παρασκευή 29η Ιουλίου 2022 υπεγράφη μεταξύ των συμβαλλομένων μερών (ΠΟΕΕΤ, ΠΟΕΣΕ, ΟΕΖΕ και ΓΣΕΒΕΕ) προσθήκη-συμπλήρωση της παρ. 2 του άρθρου 5.Ι. της Κλαδικής ΣΣΕ, σε ό,τι αφορά την εβδομαδιαία εργασία με ισχύ της προσθήκης για το διάστημα από την 1η Ιουλίου 2022 έως και την 30 Σεπτεμβρίου 2022.

Η προσθήκη των υποπαραγράφων β΄, γ΄, δ΄και ε΄, διαμορφώνει πλέον την παρ.2 του αρ.5.Ι. της Κλαδικής ΣΣΕ της Εστίασης ως ακολούθως:

Άρθρο 5

«2. α. Καθιερώνεται πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία με 40 ώρες εργασίας και δύο ημέρες ανάπαυσης σε όλα τα καταστήματα.

β. Οι μισθωτοί που υπάγονται στην παρούσα, εάν εργαστούν σε ημέρες ανάπαυσης τους, λαμβάνουν πρόσθετη αμοιβή και συγκεκριμένα αποζημίωση ίση με ένα ημερομίσθιο για κάθε ημέρα ανάπαυσης που εργάστηκαν, το οποίο θα καταβάλλεται προσαυξημένο κατά 75%, εφόσον η απασχόληση σε ημέρα ανάπαυσης λάβει χώρα καθ΄ ημέρα Κυριακή ή σε ημέρα θεσμοθετημένης από την εργατική νομοθεσία αργίας.

γ. Η απασχόληση σε ημέρες ανάπαυσης, εφόσον προκύψει και πραγματοποιηθεί, αυξάνει τις μηνιαίες αποδοχές και το οφειλόμενο ασφαλιστικό ημερομίσθιο των εργασθέντων, κατά τα παραπάνω, εργαζομένων και λειτουργεί υπέρ αυτών. Σε καμία λοιπόν περίπτωση η τυχόν εργασία τους κατά τις ημέρες αυτές δεν δύναται να θεωρηθεί απλή (μεμονωμένη) ή κατά σύστημα παράβαση του συστήματος της πενθήμερης εργασίας –το οποίο εξακολουθεί να ισχύει- αφού όποτε αυτή πραγματοποιείται αυτό γίνεται λόγω εποχικότητας και αυξημένου φόρτου εργασίας των καταστημάτων που υπάγονται στην παρούσα και όχι από πρόθεση, επιθυμία ή συμφωνία των μερών περί μη τήρησης του συμπεφωνημένου πενθημέρου.

δ. Η ρύθμιση των υποπαραγράφων β΄ και γ΄ εφαρμόζεται από την 1η Ιουλίου 2022 έως και την 30η Σεπτεμβρίου 2022.

ε. Εννοείται ότι, το σύνολο των αποδοχών των εργαζομένων που υπάγονται στην παρούσα δεν θα υπολείπεται του καθορισμένου εκάστοτε ελάχιστου νόμιμου μισθού».

Αφού δόθηκαν αρκετές σιωπηλές παρατάσεις στην εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης, που ισχύει για δυο χρόνια, δηλαδή από τις 22 Φεβρουαρίου του 2021 έως τις 22 Φεβρουαρίου του 2022, άρχισε τελικά να εφαρμόζεται υποχρεωτικά σε όλη την Ελλάδα από 1 Οκτώβρη, με απόφαση του υπουργού Εργασίας κ. Κωστή Χατζηδάκη. Η υποχρεωτική πενθήμερη εργασία, αφορά σε όλους τους υπαλλήλους του κλάδου της εστίασης, του τουρισμού και των συναφών επαγγελμάτων, ενώ από την πρώτη εβδομάδα της εφαρμογής της στην Ιεράπετρα, έχουν αρχίσει να δημιουργούνται τα πρώτα προβλήματα σε πολλά μαγαζιά του κλάδου που αναγκάζονται ελλείψει εφεδρικού προσωπικού να κλείνουν δυο μέρες την εβδομάδα, τη στιγμή που υπάρχουν και πάρα πολλοί εργαζόμενοι που θέλουν λόγω της οικονομικής ανάγκης που έχουν να δουλεύουν τουλάχιστον έξι ημέρες και να ξεκουράζονται την Κυριακή.

«Οι επιχειρηματίες του κλάδου του καφέ και της εστίασης στην Ιεράπετρα αισθανόμαστε ότι έχουμε μπει για άλλη μια φορά, στο στόχαστρο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο έχει ξεχάσει μάλλον πόσους μήνες έμειναν κλειστά η υπολειτουργούσαν οι επιχειρήσεις μας κατά την τριετή περίοδο της πανδημίας και έρχεται τώρα να εφαρμόσει ένα μέτρο που έχει πάρα πολλές αντιδράσεις και από τους ίδιους τους εργαζόμενους, οι οποίοι θέλουν να εργάζονται τουλάχιστον τις 6 από τις 7 ημέρες της εβδομάδα», είπε στο neakriti.gr, σχετικά ο πρόεδρος του Σωματείου Καφέ και Εστίασης Ιεράπετρας κ. Μανόλης Μιχελαράκης.

Ενώ μέχρι σήμερα η συνεργασία μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών στην Ιεράπετρα πήγαινε πάρα πολύ καλά στο πλαίσιο της προαιρετικής 6ήμερης εργασίας, τουλάχιστον κατά την τουριστική περίοδο, η καθετοποίηση και η απολυτότητα της εφαρμογής της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, φαίνεται ότι δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα θεωρεί ο κ. Χατζηδάκης με εκείνη ότι λύνει.

«Η εφαρμογή της δεν θα δημιουργούσε καθόλου αντιδράσεις, αν υπήρχε διαθέσιμο προσωπικό που θα μπορούσε να αναπληρώνει τα κενά τις δυο αυτές μέρες, που είναι αδιανόητο για εμάς να κλείνουν επιχειρήσεις, οι οποίες δίνουν τη μάχη καθημερινά να λύσουν τα συσσωρευμένα οικονομικά τους προβλήματα και να εξασφαλίσουν τουλάχιστον τα λειτουργικά τους έξοδα για να μην κλείσουν για πάντα, αφού οι ανελαστικές δαπάνες τρέχουν και τις δυο αυτές ημέρες που δεν θα δουλεύει το προσωπικό και τα μαγαζιά θα είναι κλειστά. Τα ψυγεία δεν θα σταματήσουν αυτές τις δυο μέρες να δουλεύουν, ούτε οι λογαριασμοί ρεύματος θα μειωθούν, όπως και τα ενοίκια που πληρώνουμε, όπως δεν θα μειωθούν και οι ασφαλιστικές μας εισφορές. Για το ότι οι τιμές στις πρώτες ύλες και τα είδη τροφίμων και ποτών που χρησιμοποιούμε στη δουλειά μας, έχουν διπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο κανείς δεν ασχολήθηκε όμως… και αυτό είναι που μας στενοχωρεί ιδιαίτερα», προσθέτει ο κ. Μανόλης Μιχελαράκης.

«Η απόδειξη ότι αυτό το μέτρο δεν εξυπηρετεί τους εργαζόμενους, ούτε και τους εργοδότες είναι ότι από την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής της 5θήμερης εργασίας στην εστίαση, οι εργαζόμενοι άρχισαν να αναζητούν δεύτερη «μαύρη» εποχική εργασία στον πρωτογενή τομέα καθώς έχει ξεκινήσει η περίοδος των θερμοκηπιακών καλλιεργειών και ακολουθεί τον επόμενο μήνα το λιομάζωμα», καταλήγει ο κ. Μιχελαράκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News