Η Ιεράπετρα αποκτά ξανά την σπουδαία κεντρική παραλία της

Κρήτη
Η Ιεράπετρα αποκτά ξανά την σπουδαία κεντρική παραλία της

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κατασκευή του ύφαλου-κυματοθραύστη και η αναπλήρωση της παραλίας όχι μόνο θα προστατεύσει την παράκτια ζώνη, αλλά θα ενισχύσει και την τοπική οικονομία μέσω της τουριστικής ανάπτυξης που αναμένεται να είναι αυξημένη

Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαμόρφωση της πάνω παραλίας Ιεράπετρας. καθώς ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη  η δεύτερη φάση του Αντιδιαβρωτικού Έργου Προστασίας του  Βόρειου Παραλιακού Μετώπου της πόλης της Ιεράπετρας που περιλαμβάνει την άντληση άμμου και την διαμόρφωση της παραλίας με ειδικά μηχανήματα, μπροστά από την  οδό Μαρκοπούλου, όπως ήταν μέχρι  το τέλος της δεκαετίας του 1980.

«Η πρώτη φάση, της κατασκευής του ύφαλου κυματοθραύστη, συνολικού μήκους 330 μέτρων  έχει σχεδόν ολοκληρωθεί καθώς απομένουν περίπου 30 μέτρα. Πρόκειται για ένα να μεγάλο έργο που θα αναβαθμίσει το τουριστικό προϊόν μέσα στον αστικό ιστό της Ιεράπετρας, την ίδια στιγμή που θα προστατεύει τις επιχειρήσεις και κατοικίες από τον κυματισμό,  το οποίο βρίσκεται στο τελικό του στάδιο και αν βοηθήσουν οι καιρικές συνθήκες κατά τους χειμερινούς μήνες αναμένεται να μας παραδοθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2023.

Ζητάμε την κατανόηση των κατοίκων και επιχειρηματιών για τις όποιες οχλήσεις προκύψουν από τις εργασίες, που συνεχίζονται , αλλά είμαστε σίγουροι ότι στην επόμενη τουριστική σαιζόν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Ιεράπετρας θα μπορούν να απολαμβάνουν μια νέα παραλία λίγα μέτρα από το κέντρο της πόλης , την οποία οι γονείς και οι παππούδες μας είχαν την τύχη να την απολαύσουν μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1980. Αυτό το έργο θα αλλάξει την εικόνα της παραλιακής Ιεράπετρας και θα την κάνει πιο ελκυστική σε όλους τους επισκέπτες,  ντόπιους ξένους», μας είπε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών  Έργων Ιεράπετρας κ Γιώργος Ασπραδάκης, πολιτικός μηχανικός.

Πριν ξεκινήσει αυτό το σημαντικό έργο για την τουριστική Ιεράπετρα που επιχειρεί σταδιακά και με έργα ουσίας να αναβαθμίσει το τουριστικό  της προϊόν, είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση   μεταξύ του Δημάρχου Ιεράπετρας, κ. Θεοδοση Καλαντζάκη, του  αντιδημάρχου και Προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ιεράπετρας, κ. Γιώργου  Ασπραδάκη, του εντεταλμένου συμβούλου Τεχνικών έργων και πρώην αντιδήμαρχου, κ. Μανόλη Λουτσέτη  των μελετητών, κ. Δημήτρη  Ρομπογιαννάκη και κ. Ιωάννη Παρασύρη και του εκπροσώπου του αναδόχου του έργου «Εκτέλεση αντιδιαβρωτικών έργων προστασίας στο παραλιακό μέτωπο Ιεράπετρας», προκειμένου να διευθετηθούν οι λεπτομέρειες του έργου και να προχωρήσει απρόσκοπτα χωρίς καθυστερήσεις η κατασκευή του.

Στο έργο προϋπολογισμού 2.195.000€ προβλέπεται η τεχνητή αναπλήρωση της ακτής 300 μέτρων καθώς και η κατασκευή ύφαλου κυματοθραύστη 330 μέτρων, ώστε να προστατευτεί και να αποκατασταθεί  η διαβρωμένη ακτογραμμή από το σχολικό παραλιακό συγκρότημα της Ιεράπετρας, μέχρι την προβλήτα που δένουν τα ημερόπλοια.

Ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Ιεράπετρας κ Γιώργος Ασπραδάκης με τους συνεργάτες του επισκέπτονται καθημερινά  το χώρο των εργασιών  στην προβλήτα της Ιεράπετρας που έχει διαμορφωθεί σε εργοτάξιο, ώστε να ενημερώνονται  από τον εκπρόσωπο του εργολάβου του έργου για την πρόοδο των εργασιών της ολοκλήρωσης  εγκατάστασης του ύφαλου κυματοθραύστη και την διαμόρφωση της νέας αμμώδους παραλίας που έχουν ξεκινήσει  να δημιουργούν από την περασμένη Τρίτη, τραβώντας με ειδικά μηχανήματα από τον πυθμένα του κόλπου της Ιεράπετρας την άμμο  και μεταφέροντας την  σε έναν ειδικό χώρο για να στεγνώσει ώστε στη συνέχεια να στρωθεί  με  άλλο ειδικό μηχάνημα στη νέα παραλία που θα ξεκινά κάτω από το παραλιακό σχολικό συγκρότημα και θα φτάνει ,  μέχρι κάτω από  το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας .

«Είναι ένα να εξαιρετικό  έργο μεγάλης τουριστικής και ιστορικής σημασίας για την πόλη της Ιεράπετρας .  Έπειτα από περίπου σαράντα χρόνια  η Ιεράπετρα σε λίγους μήνες  θα έχει και πάλι την παλιά αμμώδη παραλία, η οποία προσέλκυε πλήθος κόσμου τα παλαιότερα χρόνια.

Η κατασκευή του ύφαλου-κυματοθραύστη και η αναπλήρωση της παραλίας όχι μόνο θα προστατεύσει την παράκτια ζώνη, αλλά θα ενισχύσει  και την τοπική οικονομία μέσω της τουριστικής ανάπτυξης που αναμένεται να είναι αυξημένη.

Με προγραμματισμό και συντονισμένες προσπάθειες στοχεύουμε στην πλήρη αναβάθμιση όλου του παραλιακού μετώπου της Ιεράπετρας, το οποίο θα αλλάξει ριζικά την εικόνα και τη λειτουργία της περιοχής.

Το συγκεκριμένο έργο είναι το πρώτο και σημαντικότερο έργο στο σημείο και αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη συνολική ανάπλαση του παραλιακού μετώπου.

Στόχος μας είναι η γρήγορη αποπεράτωση του έργου, ώστε να παραδοθεί το ταχύτερο δυνατόν στους δημότες της Ιεράπετρας», πρόσθεσε ο κ Ασπραδάκης.

Τα έργα της ανάπλασης όλου του παραλιακού μετώπου της Ιεράπετρας με προϋπολογισμό  γύρω στα  7 εκατομμύρια ευρώ , τα οποία έχει υποσχεθεί ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ Γιάννης Πλακιωτάκης, έχουν παγώσει προσωρινά , μέχρι να εξασφαλιστούν τα κονδύλια που απαιτούνται, ενώ το έργο της ανακαίνισης και αναβάθμισης των κτιριακών υποδομών του Λιμεναρχείου Ιεράπετρας, στο οποίο έχει παραχωρηθεί και  το ισόγειο όπου λειτουργούσε το Τελωνείο, έχει εξασφαλισμένο το ποσόν των 90.000 από το Υπουργείο Ναυτιλίας και αναμένεται από το Δήμο Ιεράπετρας η προκήρυξη του διαγωνισμού για την ανάδειξη του εργολάβου του έργου , μόλις ξεπεραστούν  τα προβλήματα της γραφειοκρατίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News