Η Δικαιοσύνη στο Λασίθι δεν γιόρτασε τον Άγιο Διονύσιο

Λασίθι
Η Δικαιοσύνη στο Λασίθι δεν γιόρτασε τον Άγιο Διονύσιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από την πολιτική συρρίκνωσης όλου του Δημόσιου τομέα, τις σκληρές και αιματηρές περικοπές που έγιναν στην Υγεία, την Παιδεία και την Κοινωνική Πρόνοια, δεν εξαιρέθηκε δυστυχώς ούτε η Ελληνική Δικαιοσύνη

Τη Δευτέρα στις 3 του Οκτώβρη σύμφωνα με το εορτολόγιο  γιόρταζε ο Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης, προστάτης του Δικαστικού Σώματος, κι αν αυτή η εορτή ήταν πριν από 10 χρόνια, πριν από την εφαρμογή των καταστροφικών μνημονίων που επιβλήθηκαν στη χώρα μας, όσοι ασχολούνται με την Ελληνική Δικαιοσύνη στο νομού Λασιθίου, ίσως να έβρισκαν λόγους να εορτάσουν τον Άγιο Διονύσιο.

Από την πολιτική συρρίκνωσης όλου του Δημόσιου τομέα, τις σκληρές και αιματηρές περικοπές που έγιναν στην Υγεία, την Παιδεία και την Κοινωνική Πρόνοια, δεν εξαιρέθηκε δυστυχώς ούτε η Ελληνική Δικαιοσύνη.

Ειδικά στο Νομό Λασιθίου με τα τρία μεγάλα αστικά κέντρα, στη Δικαιοσύνη έγινε ότι έγινε και με τα Νοσοκομεία και όπως κλασσικά συμβαίνει τα τελευταία 10 χρόνια η Ιεράπετρα πλήρωσε και πάλι το μεγαλύτερο τίμημα των μνημονιακών και μεταμνημονιακών  περικοπών.

Οι Ιεραπετρίτες πίστευαν ότι, μετά τη λήξη των μνημονίων, όλες οι Δημόσιες Υπηρεσίες και τα δικαστήρια που καταργήθηκαν η μεταφέρθηκαν σε άλλες πόλεις θα επέστρεφαν  στη μεγαλύτερη πόλη του Νομού Λασιθίου… Αντ’ αυτού ακόμα και σήμερα η κυβέρνηση της νέας Δημοκρατίας συνεχίζει μια τιμωριτική ανεξήγητη πολιτική κατά της Ιεράπετρας  και όλου τελικά του Νομού Λασιθίου, επειδή η πραγματικότητα θέλει σε αυτό το Νομό να συνευρίσκονται 3 μεγάλες πόλεις και όχι ένα υδροκέφαλο αστικό κέντρο , όπως στο Ηράκλειο, στο Ρέθυμνο και στα Χανιά.

«Είναι η  γιορτή του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου σήμερα (χθες) 3 Οκτωβρίου, προστάτη του δικαστικού σώματος, και  από αυτή την ημέρα παίρνουμε αφορμή για προβληματισμό για την κατάσταση της Δικαιοσύνης στο νομό Λασιθίου», μας είπε ο πρώην γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Νομού Λασιθίου κ. Μανόλης Καλαϊτζάκης (δικηγόρος).

«Ήδη την τελευταία δεκαετία, ελέω μνημονίων χάσαμε: 1) την μεταβατική έδρα του Διοικητικού Πρωτοδικείου που συνεδρίαζε στη Νεάπολη, 2) την μεταβατική έδρα του Μονομελούς Πλημ/κείου στην Ιεράπετρα, 3) την μεταβατική έδρα του Μονομελούς Πλημ/κείου στην Σητεία, 4) το Ειρηνοδικείο Αγίου Νικολάου και 5) το Ειρηνοδικείο Τζερμιάδο, αναγκάζοντας εκατοντάδες συμπολίτες μας καθημερινά να διανύουν τεράστιες αποστάσεις για να έχουν πρόσβαση στη δικαιοσύνη με σημαντικό κόστος τόσο από έξοδα μετακίνησης όσο και από χαμένες εργατοώρες! Και δυστυχώς  αυτή η λαίλαπα δείχνει να μην έχει τέλος καθώς ακολουθεί το κλείσιμο των Υποθηκοφυλακείων σε Νεάπολη, Ιεράπετρα και Σητεία, ενώ η αλλαγή του δικαστικού χάρτη που ετοιμάζει η κυβέρνηση, προβλέπει νέες συγχωνεύσεις και καταργήσεις δικαστηρίων», πρόσθεσε ο κ Μανόλης Καλαϊτζάκης.

Τα υποθηκοφυλακεία θα μεταφερθούν και θα συγχωνευτούν σύντομα με εκείνο του Αγίου Νικολάου, ενώ η λειτουργία τους είναι κερδοφόρα για το Ελληνικό Δημόσιο. Η κυβέρνηση αρνείται να καταλάβει το πόσο σημαντικό ρόλο έπαιξαν όλα τα Υποθηκοφυλακεία του Νομού Λασιθίου κατά τη διάρκεια των διαδικασιών σύνταξης του Κτηματολογίου και κατά την περίοδο των δασικών χαρτών.

«Τα υποθηκοφυλακεία της Ιεράπετρας, της Σητείας και της Νεάπολης, θα μετατραπούν σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης σε αρχειοφυλάκια και θα έρχεται μια φορά την εβδομάδα μια υπάλληλος από τον Άγιο Νικόλαο για  να εξυπηρετεί τους πολίτες και τους νομικούς φυσικά.

Παράλληλα περιμένουμε την ανακοίνωση του νέου Δικαστικού χάρτη από το υπουργείο Δικαιοσύνης, ο οποίος εκτιμούμε ότι θα μας επιφυλάσσει και νέες συγχωνεύσεις και καταργήσεις δικαστηρίων.

Την ίδια ώρα στα Δικαστήρια της Νεάπολης έχει μείνει μόνον ένας πρόεδρος Πρωτοδικών ενώ είχαμε δύο και η εισαγγελία και τα δικαστήρια λειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό, καθώς τα τελευταία 10 χρόνια έχουν φύγει αρκετοί υπάλληλοι με συνταξιοδότηση και δεν έχουν αναπληρωθεί τα κενά που έχουν αφήσει πίσω τους. Για την έκδοση μιας δικαστικής απόφασης περιμένουμε  αναγκαστικά το μάξιμουμ που είναι οι 8 μήνες», καταλήγει ο κ. Μανόλης Καλαϊτζάκης.

Πιστεύαμε ότι από τη συρρίκνωση των Δημόσιων Υπηρεσιών της Ιεράπετρας π.χ. το Ελληνικό κράτος κέρδισε πάρα πολλά χρήματα, κάνοντας όπως λένε οι οικονομολόγοι, οικονομίες κλίμακας και εμείς το ψάξαμε λίγο να δούμε αν είναι πράγματι έτσι.

Από την κατάργηση της Μεταβατικής Έδρας  του Μονομελούς Πλημ/κείου Ιεράπετρας το Ελληνικό Δημόσιο κέρδισε 600 ευρώ το μήνα.

Τα χρήματα και οι εργατοώρες όμως που χάνουν οι πολίτες, κατήγοροι, κατηγορούμενοι και μάρτυρες μαζί  και οι δικηγόροι τους για να πηγαινοέρχονται στη Νεάπολη η τον Άγιο Νικόλαο, για την εκδίκαση των υποθέσεων τους είναι εκατοντάδες φορές περισσότερα από τα 600 ευρώ που κέρδισε  αυτό το απίστευτο Ελληνικό κράτος…

Ναι αλλά αυτά τα χρήματα που χάνονται κάθε μέρα είναι ιδιωτικά… κι ας είναι πολλαπλάσια…

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News