Υστέρησε ο κλάδος της εστίασης στην Ιεράπετρα παρά τις μεγάλες πληρότητες των ξενοδοχείων

Κρήτη
Υστέρησε ο κλάδος της εστίασης στην Ιεράπετρα παρά τις μεγάλες πληρότητες των ξενοδοχείων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι ανέφεραν στο neakriti.gr o πρόεδρος του Σωματείου Καφέ και Εστίασης Ιεράπετρας, Μανόλης Μιχελαράκης και ο επιχειρηματίας του χώρου της εστίασης Αλέξης Σπαθόπουλος

Τα μεγάλα  ξενοδοχεία , τα ενοικιαζόμενα δωμάτια ή διαμερίσματα καθώς και τα μικρά ξενοδοχεία εντός της πόλης της Ιεράπετρας οδεύουν προς τη λήξη της τουριστικής περιόδου προς τα τέλη Οκτωβρίου και ορισμένοι προς τις αρχές Νοεμβρίου, με τα οικονομικά τους αποτελέσματα και την επισκεψιμότητα τους να φτάνει και να ξεπερνά το χρυσό καλοκαίρι του 2019, ωστόσο ο κλάδος του καφέ και της εστίασης , δεν έχει καταφέρει να φτάσει τις επιδόσεις του ξενοδοχειακού κλάδου.

Οι απόψεις μεταξύ των επιχειρηματιών του καφέ και της εστίασης παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές , όταν συγκρίνουν την τρέχουσα τουριστική περίοδο με εκείνη του 2021. Σε ένα πράγμα συμφωνούν όλοι, ότι αυτή η τουριστική σαιζόν,  ήταν καλή για τους περισσότερους.

«Σε γενικές γραμμές πήγαμε καλά και κάποιοι από τον κλάδο μας πήγαν  ακόμα καλύτερα από πέρυσι. Αν φτάναμε τα επίπεδα της αύξησης που παρουσίασαν αυτό το καλοκαίρι οι ξενοδοχειακές μονάδες της Ιεράπετρας, όλοι μας θα είμασταν σίγουρα πιο ευχαριστημένοι.

Ξεκινήσαμε μουδιασμένα στην αρχή της τουριστικής περιόδου, αλλά αρχίσαμε να βλέπουμε περισσότερο κόσμο στα μαγαζιά μας μετά τις 15 Ιουνίου. Ειδικά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο η κίνηση στα καταστήματα καφέ και εστίασης κυρίως της παραλιακής ζώνης ήταν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Λόγω των μεγάλων αυξήσεων στο ρεύμα και στις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούμε , στην αρχή της σαιζόν μπήκαν στα προσφερόμενα αγαθά  κάποιες μικρές αυξήσεις και μείναμε σε αυτές παρότι οι αυξήσεις ήταν συνεχόμενες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού,  σε όλα τα καταναλωτικά αγαθά. Κρατήσαμε χαμηλά τις τιμές στα ποτά αλλά στα είδη ταβέρνας και εστιατορίου  μπήκαν κάποιες μικρές αυξήσεις.

Περιμένουμε από την κυβέρνηση να ιδεί ξανά το θέμα της ηλεκτρικής ενέργειας , όπου έχουμε τη σχετική επιδότηση μόνο στις πρώτες 2000 κιλοβατώρες. Και δεν υπάρχει κανένα μαγαζί στον καφέ και στην εστίαση που να καταναλώνει με τόσα μηχανήματα που έχουμε κάτω από 2.000 κιλοβατώρες. Ζητούμε το ίδιο ποσοστό επιδότησης όποια κατανάλωση ρεύματος και αν κάνουμε , γιατί δε μπορούμε να βγάλουμε από το ρεύμα κανένα ψυγείο, κανένα πλυντήριο πιάτων, καμιά  μηχανή καφέ, καμιά κουζίνα και καμιά ψησταριά. Όλα αυτά είναι τα εργαλεία της δουλειάς μας , που δυστυχώς για εμάς καταναλώνουν πάρα πολύ ρεύμα», μας είπε ο πρόεδρος του Σωματείου Καφέ και Εστίασης Ιεράπετρας κ Μανόλης Μιχελαράκης.

Οι τζίροι που έκαναν τον Αύγουστο του 2022 τα καταστήματα της εστίασης στην Ιεράπετρα, ήταν σύμφωνα με πολλούς ιδιοκτήτες ταβέρνας η εστιατορίου ,  υψηλότεροι σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα των τεσσάρων τελευταίων ετών.

«Είναι αλήθεια ότι ο φετινός Αύγουστος ξεπέρασε σε επίδοση τον αντίστοιχο μήνα των 4 τελευταίων χρόνων . Φυσικά έχουμε υπολογίσει σε αυτή τη διαπίστωση και τις σχετικές αυξήσεις που μπήκαν στην αρχή της σαιζόν στα προσφερόμενα αγαθά, καθώς ήταν αναπόφευκτο να κάνουμε κάτι για να καλύψουμε ένα μικρό μέρος των αυξήσεων που μπήκαν στους λογαριασμούς ρεύματος αλλά και πάρα πολλά είδη τροφίμων.

Αν εξαιρέσουμε τον Ιούλιο που φτάσαμε στα επίπεδα του Ιουλίου του 2021 , όλοι οι άλλοι μήνες της τουριστικής περιόδου ήταν πιο κάτω από τους αντίστοιχους της περασμένης τουριστικής σαιζόν.

Πιστεύω ότι οι αυξήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια και στα καθημερινά καταναλωτικά αγαθά , ροκάνισε τα εισοδήματα του μέσου Ευρωπαίου πολίτη άρα και του Έλληνα, αναγκάζοντας τον να κάνει περικοπές από τις εξόδους και τη διασκέδαση του.

Στα καταστήματα εστίασης της Ιεράπετρας , μέτρησε και το κλείσιμο της νήσου Χρυσής, καθώς χάσαμε πάρα πολλούς πελάτες, που έφταναν τα Παρασκευοσαββατοκύριακα στην πόλη μας με τα αυτοκίνητα τους,  ενοικίαζαν ένα δωμάτιο στα μικρά ξενοδοχεία εντός πόλης  και περνούσαν τη μια μέρα στην  ημερήσια κρουαζιέρα της Χρυσής με τα ημερόπλοια , αλλά γύριζαν το βράδυ και έτρωγαν  πολύ καλά στις ταβέρνες της παραλίας , ενώ τη δεύτερη και την τρίτη μέρα της παραμονής τους , την περνούσαν σε κάποια κοντινή παραλία , στο Μύρτο, στον Άγιο Ιωάννη η στον Μακρύ Γιαλό. Αυτοί οι Κρητικοί  παλιοί καλοί  πελάτες από το Ηράκλειο , το Ρέθυμνο και τα Χανιά,  μας έλειψαν εφέτος και από τα μικρά ξενοδοχεία και από τα μαγαζιά της εστίασης στην Ιεράπετρας», μας είπε ο επιχειρηματίας του χώρου της εστίασης κ Αλέξης Σπαθόπουλος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News