Λασίθι: Χωρίς εργατικά χέρια ξεκίνησαν οι καλλιέργειες στην Ιεράπετρα

Λασίθι
Λασίθι: Χωρίς εργατικά χέρια ξεκίνησαν οι καλλιέργειες στην Ιεράπετρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι καλλιέργειες κηπευτικών ξεκίνησαν χωρίς εργάτες γης στην Ιεράπετρα

Η καλλιέργειες κηπευτικών στην Ιεράπετρα ξεκίνησαν σιγά - σιγά, οι εργάτες γης όμως που έχει ανάγκη η ευρύτερη περιοχή και για τα θερμοκήπια αλλά και για τους ελαιώνες δεν έφτασαν ακόμη στο Λασίθι, γιατί το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής του κ. Νότη Μυταράκη, δεν κατάφερε να διευκολύνει τους αγρότες και τους επιχειρηματίες του γεωργικού τομέα με την προβληματική πλατφόρμα που ανάρτησε προκειμένου να κάνει κάποιος ένα αίτημα για συγκεκριμένο μετακλητό εργάτη από τρίτες χώρες.

Το θέμα της δυσλειτουργίας της συγκεκριμένης πλατφόρμας, αναδεικνύει με επιστολή του προς τον υπουργό μεταναστευτικής πολιτικής κ. Νότη Μυταράκη, ο Αγροτικός Σύλλογος της Ιεράπετρας.

«Κύριε υπουργέ, σας στέλνουμε αυτή την επιστολή σχετικά με την δυσλειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων για την κατά παρέκκλιση μετάκληση εργατών γης υπηκόων Τρίτων Χωρών.

Συγκεκριμένα υπάρχουν δύο πεδία τα οποία ακυρώνουν την ολοκλήρωση υποβολής αίτησης. Το πρώτο πεδίο αναφέρει την χώρα γέννησης του αλλοδαπού, όπου αναφέρονται ως επιλογή 250 χώρες. Στο δεύτερο πεδίο αναφέρει την ιθαγένεια του αλλοδαπού όπου σε αυτό έχει επιλογή την ιθαγένεια μόνο από 80 χώρες. Αναπόφευκτα λοιπόν είναι αδύνατον να συμβαδίζουν τα δύο αυτά πεδία.

Για παράδειγμα υπάρχει ως χώρα γέννησης η Αίγυπτος αλλά δεν υπάρχει η δυνατότητα επιλογής Αιγυπτιακής ιθαγένειας, πράγμα που καθιστά αδύνατη την συνέχιση της αίτησης.

Το περίεργο είναι ότι οι χώρες που συμβαδίζουν είναι εκτός ενδιαφέροντος για την μετάκληση εργατών γης, όπως είναι η Παραγουάη, το Περού, η Χιλή, η Νέα Ζηλανδία κ.α. αναφέρει στην επιστολή του ο Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας, ζητώντας να διορθωθεί αυτή η προβληματική ηλεκτρονική πλατφόρμα και να δοθεί παράταση μέχρι την 31-12-2022 ώστε να προλάβουν οι αγρότες να ολοκληρώσουν τη διαδικασία που τους ρίχνει στα πλοκάμια της γραφειοκρατίας του δυσκίνητου δημόσιου τομέα.

«Δεύτερο σημαντικό ζήτημα που σχετίζεται με την εφαρμογή της πλατφόρμας είναι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων που λήξη την 30η Σεπτεμβρίου 2022, δηλαδή σε 3 μέρες. Να σας υπενθυμίσουμε ότι μόλις πριν ένα μήνα (26/8/2022) εκδόθηκε η σχετική τροποποιητική ΚΥΑ για την αύξηση του αριθμού θέσεων εργασίας στις Περιφέρειες που έκαναν το αντίστοιχο αίτημα.

Από τα προηγούμενα σας καλούμε να διορθώσετε άμεσα η δομή της πλατφόρμας, συμπεριλαμβάνοντας το σύνολο των χωρών στο πεδίο της ιθαγένειας.

Σας καλούμε επίσης να δοθεί παράταση για την καταληκτική ημερομηνία υποβολής έως τις 31/12/2022 ώστε να προλάβουν οι υπηρεσίες να διεκπεραιώσουν τα αιτήματα.

Κύριε υπουργέ, βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή για μεγάλη μερίδα των καλλιεργειών, όπου οι αγρότες μας, υπό τον φόβο τις έλλειψης εργατικού δυναμικού είναι ακόμα αβέβαιο αν θα ξεκινήσουν την νέα καλλιεργητική περίοδο, έχοντας τεράστιο οικονομικό αντίκτυπο στην τοπική και εθνική οικονομία.

Επιπλέον, αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι η δεδομένη κατάσταση στο θέμα των εργατών γης είναι απόρροια ελλιπούς ενημέρωσης σας. Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι πρόκειται για σκοπιμότητα από την πλευρά της Πολιτείας, μην λαμβάνοντας καθόλου υπόψιν την αγωνία των Ελλήνων παραγωγών.

Τέλος σας τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη πλατφόρμα δύναται να δώσει ουσιαστική λύση σε καλλιέργειες με έντονη καλλιεργητική δραστηριότητα για σύντομο χρονικό διάστημα (πχ ελιές) και όσο περνούν οι μέρες χωρίς αποτέλεσμα τόσο η ανασφάλεια των παραγωγών αυξάνεται. Αναμένουμε την θετική και άμεση ανταπόκριση σας», καταλήγει η επιστολή του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας.

Σιωπηλή ανοχή στους παράτυπα διαμένοντες

Στο μεταξύ, παρά τη φυγή των αλλοδαπών εργατών γης που ξεκίνησε το 2014 αλλά κανείς τότε δεν το πήρε σοβαρά, για να προλάβει αυτό που συμβαίνει τώρα, όσοι έχουν απομείνει και εργάζονται στην αγροτική παραγωγή είναι Πακιστανικής υπηκοότητας οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν διαθέτουν άδεια παραμονής και εργασίας, έχουν όμως τη σιωπηλή ανοχή των τοπικών Αρχών. Το κεντρικό Ελληνικό κράτος δείχνει να τους αγνοεί και δεν προωθεί κάποια λύση που να οδηγεί στη χορήγηση ΑΜΚΑ και ΑΦΜ ώστε να μπορούν να εργαστούν νόμιμα, για να συμπεριλάβει ο εργοδότης τους το δηλωμένο επίσημα με εργόσημα εργατικό κόστος στα έξοδα του, ώστε να μειώνεται και η φορολόγηση του.

«Αυτή η ανεξήγητη αντιμετώπιση αυτών των ανθρώπων που μας ήρθαν από το Πακιστάν και δουλεύουν ήδη στα θερμοκήπια μας , εδώ και 15 με 20 χρόνια, τους υποχρεώνει να ψάχνουν δρόμους διαφυγής προς άλλες χώρες της Ευρώπης όπου κάποια κράτη έχουν βρεί τον τρόπο να τους νομιμοποιήσουν.

Όσοι παραμένουν εδώ, από τα 25-27 ευρώ που έπαιρναν μεροκάματο τώρα ζητούν 35-40 ευρώ την ημέρα. Σε λίγο που θα ξεκινήσει τοι λιομάζωμα η κατάσταση θα είναι πάρα πολύ δύσκολη για όλους μας.

Τώρα πια και οι Πακιστανοί εργάτες γης, ακολουθώντας το δρόμο που άνοιξαν πριν μερικά χρόνια οι μετανάστες Αλβανικής καταγωγής, γίνονται αφεντικά και ενοικιάζουν έτοιμα θερμοκήπια προκειμένου να τα καλλιεργήσουν οι ίδιοι, για να σταματήσουν να εργάζονται σε ξένα χέρια. Ήδη στην περιοχή της Γρα Λυγιάς και της Νέας Ανατολής έχουν ενοικιαστεί γύρω στα 100 στρέμματα θερμοκηπίων που καλλιεργούνται από Πακιστανούς υπηκόους, κάποιοι εκ των οποίων δεν έχουν ΑΜΚΑ και ΑΦΜ και αναγκάζονται να κόβουν τιμολόγια στο όνομα 5-6 πατριωτών τους που έχουν νομιμοποιητικά έγγραφα», μας είπε ο αγρότης κ. κ. Άρης Γουργιώτης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News