Λασίθι: Σε έξαρση ο δάκος στην Ιεράπετρα - Ανησυχούν οι ελαιοπαραγωγοί και παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους

Κρήτη
Λασίθι: Σε έξαρση ο δάκος στην Ιεράπετρα - Ανησυχούν οι ελαιοπαραγωγοί και παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο δάκος καταστρέφει τον ελαιόκαρπο παρά τους ψεκασμούς που έχουν κάνει τα συνεργεία στην Ιεράπετρα - Μεγάλη ανησυχία των ελαιοπαραγωγών

Την κατάσταση στα χέρια τους έχουν πάρει πλέον οι ελαιοπαραγωγοί της Ιεράπετρας, οι οποίοι βλέπουν μετά τις τελευταίες αδύναμες βροχοπτώσεις την πτώση της θερμοκρασίας και την υψηλή υγρασία, να αυξάνεται ο πληθυσμός του δάκου που καταστρέφει τον ελαιόκαρπο παρά τους ψεκασμούς που έχουν κάνει τα συνεργεία του προς\γράμματος δακοκτονίας της Περιφέρειας Κρήτης.

Σύμφωνα με την τελευταία αλλαγή που έκαναν οι παγιδοθέτες μετρώντας τους δάκους που είχαν συλληφθεί στις παγίδες, η εικόνα που κατέγραψαν είναι αποκαρδιωτική.

Από τις δακοπαγίδες που εξέτασαν στην κάμπο και την παραλιακή ζώνη της Ιεράπετρας διαπίστωσαν ότι ο μέσος όρος των δάκων που είχαν παγιδευτεί  μέσα σε μόλις λίγες μέρες κυμαίνεται από 40 μέχρι 100 ανά παγίδα και με γενικό μέσο όρο τους 75 δάκους.

Τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα στις ημιορεινές και ορεινές περιοχές, όπου ο μέσος όρος των δάκων στις παγίδες που εξετάζουν οι παγιδοθέτες, κυμαίνεται από 100 δάκους στο Κάτω χωριό και 200 στο Καπίστρι. Φυσικά  έχουν βρεθεί και παγίδες σε άλλες ορεινές δροσερές περιοχές με 150 δάκους αλλά και με 180 ανά φιάλη.

«Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν έχει φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα το πρόγραμμα της δακοκτονίας και ο ψεκασμός που γίνεται με τα τρακτέρ με ένα φάρμακο που έχει δώσει η Διεύθυνση Γεωργίας το οποίο τελικά φαίνεται ότι δεν είναι καθόλου αποτελεσματικό. Οι ελαιοπαραγωγοί μέλη του Β΄ Ελαιουργικού Συνεταιρισμού, ο οποίος έχει ξεκινήσει την προετοιμασία του ελαιουργείου, ενόψει της περιόδου της συγκομιδής που πλησιάζει, έχουν πάρει την κατάσταση στα χέρια τους και κάνουν ψεκασμούς κάλυψης με νέα εγκεκριμένα φάρμακα που τους δίνουν οι γεωπόνοι τους», μας είπε ο γραμματέας του Β’ Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Ιεράπετρας κ. Μανόλης Χαλκιαδάκης.

O κ. Μανολης Χαλκιαδακης. 

«Έχουμε συστήσει στους παραγωγούς μέλη του Συνεταιρισμού μας, να ζητήσουν τις συμβουλές των ιδιωτών γεωπόνων και να προβούν μόνοι τους σε ψεκασμούς κάλυψης, εφόσον χρειάζεται, καθώς βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη φάση της ελαιοκομικής περιόδου ενάμιση μήνα πριν την έναρξη της συγκομιδής του ελαιόκαρπου.

Η παραγωγή φαίνεται ότι θα είναι πάρα πολύ καλή, αν δεν μας κάνει μεγάλη ζημιά ο δάκος και αν καταφέρουμε να κρατήσουμε τις ελιές πάνω στα δέντρα. Εμείς στον Συνεταιρισμό μας θα είμαστε ευχαριστημένοι να φτάσουμε στους χίλιους τόνους. Για την ευρύτερη Ιεράπετρα  η εκτίμηση είναι ότι θα ξεπεράσουμε εκτός απροόπτου τους 10.000 τόνους ελαιολάδου, υπό την προϋπόθεση ότι θα βρεθούν τα αντίστοιχα εργατικά χέρια που σήμερα δεν υπάρχουν και αυτό πιστεύω ότι θα είναι το  πιο σοβαρό πρόβλημα ακόμη και από την προσβολή του δάκου στις ελιές», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Β’ Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Ιεράπετρας κ. Μάρκος Αγιαννιωτάκης.

Ο κ. Μάρκος Αγιαννωτάκης. 

Η ελαιοκομική περίοδος είχε ξεκινήσει με πολύ καλές προοπτικές την άνοιξη και η εικόνα δεν άλλαξε μέχρι τις αρχές Αυγούστου.

«Με την υγρασία άρχισε να φαίνεται το πρόβλημα»

«Από τα μέσα του Αυγούστου και μετά με τις δροσερές βραδιές και τα υψηλά ποσοστά υγρασίας, άρχισε να φαίνεται το πρόβλημα των προσβολών του δάκου στον ελαιόκαρπο αρχικά στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Τώρα βρισκόμαστε στο πιο κρίσιμο σημείο της περιόδου. Έχουν πέσει κι άλλο οι θερμοκρασίες, έχει αυξηθεί κι άλλο η υγρασία και οι πληθυσμοί του δάκου είναι πλέον ανεξέλεγκτοι.

Έχουμε πάρει οδηγίες από τις διευθύνσεις Γεωργίας, να μην δίνουμε στους ελαιοπαραγωγούς πλέον πυρεθρίνες, γιατί δεν φέρνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα κι έχουμε στραφεί σε άλλα εγκεκριμένα σκευάσματα, τα οποία όσοι τα χρησιμοποιούν βλέπουν αμέσως τη διαφορά  μετά από ένα ψεκασμό κάλυψης. Αν ασχοληθούν μόνοι τους οι ελαιοπαραγωγοί σε συνεργασία  με τους γεωπόνους τους  και  αν κάνουν ένα η δυο ψεκασμούς  ακόμη μέχρι την ώρα της συγκομιδής, θα έχουν προστατέψει σε πολύ μεγάλο βαθμό το εισόδημα τους, που φέτος δεν είναι στο επίπεδο που ακούγεται. Εγώ  νομίζω ότι βρισκόμαστε σε μια χρονιά μεσοβεντέμας και όχι υπερβεντέμας», μας είπε μεταξύ άλλων η γεωπόνος κ. Αλεξία Κανακάρη.

Η κ. Αλεξία Κανακάρη.

Σε λιόφυτο που επισκεφτήκαμε στην περιοχή της Γρα Λυγιάς ο ελαιοπαραγωγός κ. Μιχάλης Μπαλοθιάρης, που έχει αναρτήσει στο κτήμα του αυτοσχέδιες δακοπαγίδες σε μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού, μας έδειξε τους μεγάλους πληθυσμούς των δακοσυλήψεων, μόνο λίγες μέρες μετά την αλλαγή του προσελκυστικού υγρού.

«Όπως  βλέπετε οι φιάλες του νερού  που έχω μετατρέψει σε παγίδες είναι γεμάτες δάκους, ενώ έχει περάσει  δυο φορές το τρακτέρ της Διεύθυνσης Γεωργίας που κάνει δολωματικό ψεκασμό και αφού έχω συμπληρώσει κι εγώ ο ίδιος τον δολωματικό ψεκασμό με δικά μου μέσα. Φανταστείτε τώρα τι γίνεται στα λιόφυτα που ο παραγωγός δεν κάνει τίποτα μόνος του και περιμένει τα συνεργεία του προγράμματος δακοκτονίας να του  σώσουν την παραγωγή του.

Ο κ. Μιχάλης Μπαλοθιάρης.

Οι ψεκασμοί που έκαναν τα τρακτέρ δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα. Τώρα θα αναγκαστούμε να κάνουμε κάποιον ψεκασμό κάλυψης με εγκεκριμένο φυτοφάρμακο και μετά θα περιμένουμε να περάσει ο χρόνος της δράσης του για να ξεκινήσουμε στις πιο πρώιμες περιοχές τη συγκομιδή στις αρχές του Νοέμβρη», συμπλήρωσε ο κ. Μιχάλης Μπαλοθιάρης, ο οποίος πιστεύει ότι, λόγω των τεράστιων αυξήσεων στα αγροτικά εφόδια, που έχουν ανεβάσει το κόστος παραγωγής του ελαιόλαδου σε δυσθεώρητα ύψη, το λάδι δεν πρέπει να πουληθεί φέτος κάτω από τα 4 ευρώ το κιλό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News