Ιεράπετρα: Να κλαδευτούν τα δέντρα που δημιουργούν προβλήματα και κινδύνους ζητούν οι κάτοικοι

Κρήτη
Ιεράπετρα: Να κλαδευτούν τα δέντρα που δημιουργούν προβλήματα και κινδύνους ζητούν οι κάτοικοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προβληματισμός στους Καλογέρους και στη Βαϊνιά Ιεράπετρας

Στην Ιεράπετρα που δεν διαθέτει κανένα αστικό άλσος   και έχει απωλέσει τα μεγάλα καλλωπιστικά  δέντρα του εμπορικού κέντρου τα οποία έχουν αντικατασταθεί με μικρότερα, πάντα το πράσινο ήταν ελλειμματικό και πολλές φορές αποτελούσε την αιτία πολιτικών αυτοδιοικητικών αντιπαραθέσεων.

Μετά το δυστύχημα με την πτώση του πεύκου στο Ηράκλειο που οδήγησε στον θάνατο έναν ανυποψίαστο πολίτη που περίμενε στο φανάρι να ανάψει πράσινο,  ανησυχούν σε διάφορα σημεία της Ιεράπετρας  και εκείνοι οι δημότες,  που είχαν στο παρελθόν ζητήσει να κλαδευτούν βαριά, κάποια επικίνδυνα πεύκα, φίκοι, ευκάλυπτοι και αροκάριες που έχουν γιγαντώσει, έχουν γείρει και  έχουν εισέλθει σε δημόσιους δρόμους και ιδιοκτησίες η ακόμα χειρότερα, έχουν φτάσει στα καλώδια της ΔΕΗ και υπάρχει ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς, αν με την τριβή από τον αέρα, κοπεί και πέσει στο έδαφος πάνω στα ξερόχορτα κάποιος αγωγός.

«Στον επαρχιακό δρόμο από τη Γρα Λυγιά μέχρι τους Καλογέρους, κάποια μεγάλα δέντρα μπορεί να προκαλέσουν μεγάλα προβλήματα αν δεν κλαδευτούν σύντομα και σωστά. Κάποια δέντρα πολύ μεγάλα έχουν γείρει στη μέση του δρόμου και είναι έτοιμα να καταρρεύσουν ενώ ήδη κοντεύουν να αγγίξουν τα καλώδια της ΔΕΗ, με κίνδυνο να δημιουργήσουν σπινθήρα και να προκληθεί πυρκαγιά ανάμεσα σε σπίτια, επιχειρήσεις και θερμοκήπια», μας είπε ο κ Αλέκος Τσικαλουδάκης , που περνά καθημερινά από αυτόν τον δρόμο και προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τους αρμόδιους, ενώ ο ίδιος δηλώνει εθελοντής στο κλάδεμα των μεγάλων δέντρων όποτε βρεθεί γερανοφόρο όχημα.

«Στον Ιερά Ναό της Αγίας Μαρίνας των Καλογέρων Ιεράπετρας υπάρχουν μερικοί μεγάλοι ευκάλυπτοι, ο ένας εκ των οποίων ξεπερνά τα 20 μέτρα, έχει φτάσει τα καλώδια της ΔΕΗ και είναι πάρα πολύ επικίνδυνος ειδικά όταν φυσά  δυνατός νοτιάς. Το ένα τουλάχιστον από αυτά τα δέντρα πρέπει να κλαδευτεί βαριά και να απομακρυνθεί από την αρμόδια υπηρεσία», μας είπε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ανατολής κ Βασίλης Ζαχαρόπουλος, ο οποίος έχει στείλει σχετικά αιτήματα  στη Δασική Υπηρεσία, στο ΔΕΔΔΗΕ  και στην  Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, ενώ τα έχει κοινοποιήσει επίσης στο Δήμο Ιεράπετρας και στην Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας.

Πεύκο κλείνει το δρόμο στον Άγιο Παντελεήμονα Βαϊνιάς

Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι κάτοικοι της Βαϊνιάς, καθώς στο προαύλιο του Ιερού Ναού του Άγιου Παντελεήμονα , ένα ετοιμόρροπο  πεύκο έχει γείρει επικίνδυνα μέσα στον αγροτικό δρόμο, εμποδίζει τη διέλευση των αγροτικών αυτοκινήτων  και είναι θέμα χρόνου να πέσει  πάνω στους διερχόμενους.

«Μας ανησυχεί και μας προβληματίζει ένα πεύκο που βρίσκεται στην είσοδο της εκκλησίας του Αγίου Παντελεήμονα Βαϊνιάς. Από τον δυνατό αέρα το πεύκο έχει γείρει μέσα στην άσφαλτο και έχει σχεδόν κλείσει το δρόμο για τα διερχόμενα αγροτικά αυτοκίνητα. Είναι άκρως επικίνδυνο γιατί από στιγμή σε στιγμή μπορεί να καταρρεύσει και δεν ξέρουμε τα επακόλουθα.  Ας αναλάβουν οι υπεύθυνοι τις ευθύνες τους», μας λέει ο κ Αντώνης Μαυροκουκουλάκης, κάτοικος Βαϊνιάς.

Όλοι όσοι διαμαρτύρονται για τα διάσπαρτα επικίνδυνα δέντρα που πρέπει να κλαδευτούν άμεσα για να μην προκαλέσουν κάποιον θανάσιμο τραυματισμό  διερχόμενου, όπως έγινε στο Ηράκλειο, τονίζουν ότι παρά τις έγγραφες αναφορές τους προς πάσα κατεύθυνση, όλοι δηλώνουν αναρμόδιοι και ο ένας πετά το μπαλάκι στον άλλο.

Ομάδες πολιτών στους Καλογέρους και στη Βαϊνιά σκέφτονται να ξεκινήσουν έρανο, να συγκεντρώσουν το ποσόν που απαιτείται, να πληρώσουν εργολάβο για το κλάδεμα, που να διαθέτει και γερανοφόρο όχημα, χωρίς να ζητήσουν την άδεια κανενός, αφού έτσι κι αλλιώς, όλοι δηλώνουν αναρμόδιοι.

Η  αδυναμία της τοπικής αυτοδιοίκησης να διαθέτει πόρους, μηχανήματα και ειδικούς εργάτες για τη συντήρηση, το κλάδεμα  και την περιποίηση όλων αυτών των χρειαζούμενων κατά τα άλλα δασικών δέντρων,  που είτε μεμονωμένα είτε σε συστάδες, έχουν φυτευτεί στις άκρες των δρόμων, σε αυλές εκκλησιών η σε κεντρικά σημεία των πόλεων, είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα,  που θα πρέπει σύντομα να το λύσει το κεντρικό κράτος με τις απαραίτητες χρηματοδοτήσεις των ΟΤΑ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News