Στο Λασίθι η Μενδώνη: Στο τραπέζι σήμερα η ηλεκτροδότηση της Σπιναλόγκας και το φρούριο Καζάρμα

Κρήτη
Στο Λασίθι η Μενδώνη: Στο τραπέζι σήμερα η ηλεκτροδότηση της Σπιναλόγκας και το φρούριο Καζάρμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελεφερίκ στο Δικταίο Άντρο έταξε η υπουργός Πολιτισμού, που επισκέφτηκε χθες και το υπό ανακαίνιση Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικολάου - Το πρόγραμμα των σημερινών της επισκέψεων

Με χρονοδιαγράμματα για την πλήρη λειτουργία του νέου αρχαιολογικού μουσείου της Μεσαράς εντός του 2022 και την έναρξη λειτουργίας του ανακαινισμένου Αρχαιολογικού Μουσείου Αγίου Νικολάου τον Απρίλιο του 2023 συνδυάστηκε η χθεσινή Πέμπτη 4 Αυγούστου, πρώτη ημέρα της διήμερης περιοδείας που πραγματοποιεί η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, στον νομό Λασιθίου.

Από το Οροπέδιο Λασιθίου, η ίδια προανήγγειλε την άμεση δρομολόγηση της εγκατάστασης και λειτουργίας τελεφερίκ - για την ακρίβεια ενός ανελκυστήρα πλαγιάς - στον εξωτερικό χώρο του σπηλαίου του Δικταίου Άντρου, για την εξυπηρέτηση και προσέγγιση ατόμων με κινητικά προβλήματα, ΑμεΑ και ηλικιωμένων.

Σε επίπεδο έργων, η «σκυτάλη» θα περάσει σήμερα Παρασκευή 5 Αυγούστου, στη Σπιναλόγκα, την οποία και θα επισκεφτεί η υπουργός, λογικά με... νεότερα και ειδήσεις ως προς το έργο της υποθαλάσσιας ηλεκτρικής διασύνδεσης για τη μόνιμη ηλεκτροδότηση της «νήσου των λεπρών», ενώ αργότερα, στο Δημαρχείο Σητείας, θα «πέσουν» υπογραφές για το σημαντικό έργο αποκατάστασης του εμβληματικού για την πόλη ενετικού φρουρίου Καζάρμα.

Ξεκίνημα από το Οροπέδιο

Πρώτος σταθμός για την υπουργό Πολιτισμού ήταν το Οροπέδιο Λασιθίου. Η ίδια παρευρέθηκε σε σύσκεψη στο Δημαρχείο Οροπεδίου με τον δήμαρχο Γιάννη Στεφανάκη, τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, κι άλλους τοπικούς θεσμικούς φορείς, στη διάρκεια της οποίας τέθηκαν επί τάπητος όλα τα ανοιχτά μέτωπα και τα ζητήματα που άπτονται της σφαίρας ευθύνης της υπουργού. Στη συνέχεια η κυρία Μενδώνη επισκέφτηκε τον χώρο των αρχαιολογικών ερευνών στον Άγιο Κύριλλο, ενώ ακολούθησε επίσκεψη στο σπήλαιο του Δικταίου Άντρου στο Ψυχρό, όπου έγινε αναλυτική ενημέρωση για τις παρεμβάσεις που δρομολογεί το υπουργείο Πολιτισμού.

Σε αυτές δεσπόζει το έργο εγκατάστασης ενός ειδικού ανελκυστήρα πλαγιάς προκειμένου να μεταφέρει άνετα, γρήγορα και με ασφάλεια ηλικιωμένους, ΑμεΑ και γενικότερα όσους έχουν μια δυσκολία κίνησης από τον οικισμό του Ψυχρού στο Δικταίο Άντρο!

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα επίγειο τελεφερίκ που θα συνδέει την πλατεία Ευρώπης μέσα στο Ψυχρό με την είσοδο του σπηλαίου του Δικταίου Άντρου, καλύπτοντας έτσι τη μαγευτική ανηφορική ανάβαση για όσους δυσκολεύονται να μεταβούν εκεί αλλιώς. Η δρομολόγηση του εγχειρήματος, το οποίο είχε προαναγγείλει ως ιδέα η υπουργός Λίνα Μενδώνη εδώ και πάνω από έναν χρόνο στον δήμαρχο Οροπεδίου Γιάννη Στεφανάκη, ανακοινώθηκε επισήμως πριν από λίγο καιρό από το υπουργείο Πολιτισμού, μετά το ομόφωνο «ναι» από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, προκαλώντας έκδηλη ικανοποίηση και προσδοκίες στις τάξεις του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου. Στόχος, όπως υπογράμμισε την Πέμπτη 4 Αυγούστου, η Λίνα Μενδώνη, είναι η συνολική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών για τον επισκέπτη στο Δικταίο Άνδρο, με ορίζοντα ολοκλήρωσης μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου.

«Το Δικταίο Άντρο αποτελεί σημαντικό πόρο πολιτισμού και πολιτιστικής κληρονομιάς όχι μόνο για την Κρήτη, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα, μιας και συνδέεται με τη μυθολογία και τον Δία. Σκοπός είναι να καταστεί μείζων αναπτυξιακός πόλος για την περιοχή», τόνισε η κ. Μενδώνη, σημειώνοντας πως έχει διασφαλιστεί η χρηματοδότηση του έργου από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στον Άγιο Νικόλαο

Επόμενος σταθμός μετά το Οροπέδιο για τη Λίνα Μενδώνη, κατά τη χθεσινή, πρώτη ημέρα της περιοδείας της στον νομό Λασιθίου, ήταν η πόλη του Αγίου Νικολάου. Η υπουργός, συνοδευόμενη από τον περιφερειάρχη, πραγματοποίησε επίσκεψη-αυτοψία στο υπό ριζική ανακαίνιση-επέκταση Αρχαιολογικό Μουσείο.

Η ίδια ενημερώθηκε από τα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη για την πορεία των εργασιών και για τα χρονοδιαγράμματα, με την προϊστάμενη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λασιθίου κ. Χρύσα Σοφιανού να οριοθετεί την έναρξη λειτουργίας του ανακαινισμένου Μουσείου τον Απρίλιο του 2023, ενώ ζήτησε από την πλευρά της ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα...

Αξίζει να σημειωθεί ότι, αν και η περιοδεία της αφορά στον νομό Λασιθίου, η κ. Μενδώνη δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο αρχαιολογικό μουσείο της Μεσαράς. Η ίδια εμφανίστηκε καθησυχαστική ότι όλα προχωρούν απρόσκοπτα και πως εντός του 2022 θα έχουμε την πολυπόθητη πλήρη λειτουργία του μουσείου.

Μετά το πέρας της αυτοψίας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικολάου, η υπουργός Πολιτισμού είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Αντώνη Ζερβό στο Δημαρχείο και εν συνεχεία προήδρευσε σε σύσκεψη στα γραφεία της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου, με τη συμμετοχή του αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου Γιάννη Ανδρουλάκη, του δημάρχου Αντώνη Ζερβού, εκπροσώπων του ΔΕΔΔΗΕ Αγίου Νικολάου και άλλων φορέων.

Συνέχεια σήμερα με Σπιναλόγκα και Σητεία

Σήμερα Παρασκευή 5 Αυγούστου, η υπουργός Πολιτισμού θα βρεθεί στην Ελούντα και θα προχωρήσει σε μια επίσκεψη-αυτοψία στη Σπιναλόγκα, εκεί όπου δρομολογείται το έργο ηλεκτροδότησης του ιστορικού χώρου της νησίδας, για το οποίο έχει εγκριθεί το σχετικό κονδύλι.

Αργότερα, στη 1 το μεσημέρι, η Λίνα Μενδώνη θα μεταβεί στη Σητεία, όπου θα υπογράψει προγραμματική σύμβαση για τη μελέτη αποκατάστασης του ενετικού φρουρίου της Καζάρμας, που αποτελεί το εμβληματικό μνημείο της πόλης. Θα ακολουθήσει επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σητείας, ενώ η περιοδεία της στο Λασίθι θα κλείσει το απόγευμα στην Ιεράπετρα, με επίσκεψη στο έργο για τη στερέωση, προστασία και ανάδειξη του φρουρίου Καλέ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News