Αλωνέματα 2022: Σαν τον παλιό καλό καιρό… στις όχθες του Καλαμαυκιανού ποταμού (εικόνες)

Κρήτη
Αλωνέματα 2022: Σαν τον παλιό καλό καιρό… στις όχθες του Καλαμαυκιανού ποταμού (εικόνες)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο «κύκλος του ψωμιού», έτσι όπως τον αναβιώνει από το 2009 ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμαύκας

Πριν μερικές δεκαετίες οι Καλαμαυκιανοί,, όπως και οι υπόλοιποι κάτοικοι της κρητικής υπαίθρου, για να έχουν διαθέσιμο το ψωμί καθημερινά πάνω στο τραπέζι τους, ήταν υποχρεωμένοι να εργάζονται σχεδόν όλο το χρόνο, ακολουθώντας μία σειρά εργασιών με τη βοήθεια ζώων και κάνοντας συγχρόνως χρήση των παραδοσιακών τους εργαλείων.

Τη διαδικασία αυτή αναβιώνει συνεχώς από το 2009 ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμαύκας στο Δήμο Ιεράπετρας, πλην των δύο τελευταίων χρόνων λόγω Covid, δίνοντας την ευκαιρία σε πλήθος κόσμου να γίνεται κοινωνός όλων αυτών των παραδοσιακών εργασιών, συμμετέχοντας και ο ίδιος στον «κύκλο του ψωμιού», προβάλλοντας συγχρόνως προς τα έξω και τις ιδιαιτερότητες της Kαλαμαυκιανής φύσης και των ανθρώπων της.

«Έτσι και φέτος η 31η Ιουλίου θα βρει πανέτοιμα τα μέλη του Συλλόγου και τους δεκάδες εθελοντές να υποδέχονται τον κόσμο που θα φτάνει από τις 12 και μετά για να απολαύσουν τη δροσιά του Κεφαλοβρυσιού, να γευτούν τα νόστιμα σουβλάκια, τις νεράτες μυζηθρόπιτες, τον παραδοσιακό ξινόχοντρο και συγχρόνως να βιώσουν εικόνες άλλων εποχών γύρω από το αλώνι. Περισσότερο πάντως απ’ όλους θα το απολαύσουν οι μικροί φίλοι των «Αλωνεμάτων» που κάθε χρόνο έρχονται για να ανεβούν στο βωλόσυρο διασκεδάζοντας το γύρισμα μέσα στο αλώνι. Να σημειωθεί ότι φέτος τη διαδικασία αυτή θα την κάνει Γιοργαλίδικο άλογο από τη φάρμα του Μ. Γενειατάκη.

Στη συνέχεια μικροί και μεγάλοι θα περάσουν από την έκθεση των παραδοσιακών εργαλείων που χρησιμοποιούνταν για το όργωμα, το θέρισμα, το αλώνισμα, το λίχνισμα το καθάρισμα του καρπού, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν και τις φωτογραφίες από τα θερίσματα της τελευταίας δεκαετίας αλλά και παλιών αλωνάρηδων, που κάποιοι απ’ αυτούς έχουν φύγει από τη ζωή», μας λέει ο σπηλειολόγος –ερευνητής και εκπαιδευτικός κ Μιχάλης Πιτυκάκης, στον οποίο οφείλει πάρα πολλά η περιοχή, καθώς ο ίδιος έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη της ιστορίας και των φυσικών ομορφιών του χωριού.

«Μετά την έκθεση οι μεγάλοι θα αναζητήσουν τα κοντινά τραπέζια στις όχθες για να έχουν πιο άμεση τη δροσιά από το ποτάμι αλλά και τη θέαση της πίστας και των καλλιτεχνών, ενώ τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν με τις πάπιες που θα κολυμπούν στις κολύμπες του ποταμού. Μάλιστα σ’ ένα απ’ αυτά θα είναι βυθισμένη μία λινάτσα με μπόλικο σιτάρι, μαθαίνοντας έτσι για ένα ακόμα στάδιο από τον «Κύκλο του ψωμιού», αυτόν του πλυσίματος του καρπού, διαδικασία που λάμβανε χώρα στα ίδια μέρη του ποταμού πριν μερικές δεκαετίες, αφού γύρω από το Κεφαλοβρύσι υπήρχε πλήθος αλωνιών.

Και όλη αυτή η περιήγηση στο χώρο μα και η αναδρομή στο χρόνο και στο χώρο θα γίνει κάτω από τους γλυκύτατους ήχους της λίρας του δεξιοτέχνη Δημήτρη Βερεράκη και της παρέας του, ανακαλώντας έτσι στη μνήμη των παλαιότερων γλέντια άλλων εποχών, όπως του αείμνηστου Καλαμαυκιανού βιολάτορα Νίκου Γενειατάκη και ακόμα πιο παλιά του Παντελή Μπαριταντωνάκη από την Ανατολή που γινόταν στα αλώνια του Κεφαλοβρυσίου την ημέρα του Αγίου Νικήτα» προσθέτει ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαμαύκας κ Μανόλης Γαρεφαλάκης.

Το κέφι πάντως σίγουρα θα περισσέψει καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και οι χοροί πάνω στο ποτάμι θα δώσουν και θα πάρουν μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες, προσφέροντας για μία ακόμα φορά στιγμές χαλάρωσης σε όλους τους επισκέπτες, που σίγουρα θα μακαρίσουν τους εαυτούς τους που διάλεξαν να περάσουν αυτή την καλοκαιρινή μέρα δίπλα στα γάργαρα νερά του Καλαμαυκιανού ποταμού.

«Το μήνυμα ΄πάντως που θέλει να εκπέμψει ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού προς πάσαν κατεύθυνση με την ευκαιρία της δεύτερης δεκαετίας των

«Αλωνεμάτων», είναι η προσπάθεια να επαναλειτουργήσει ή έστω να πάρει τη μορφή μουσειακού χαρακτήρα ο ένας εκ των δύο νερόμυλων, που βρίσκονται στις όχθες του ποταμού και πολύ κοντά στο σημερινό ελαιοτριβείο.

Ο φιλόδοξος αυτός στόχος δεν απέχει πολύ από την υλοποίησή του, αρκεί να υπάρξει συστράτευση των τοπικών φορέων, αφού άλλωστε, όπως έχουμε ενημερωθεί, υπάρχει έτοιμη μελέτη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης για γενικότερη ανάδειξη του Καλαμαυκιανού ποταμού. Εμείς πάντως ευχόμαστε από καρδιάς να δουν πολύ γρήγορα το όραμά τους να πραγματώνεται», καταλήγει ο κ Πιτυκάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News