default-image

Κρήτη: Μάχη με τα πύρινα μέτωπα σε Πετροκεφάλι και Οροπέδιο Λασιθίου

Ηράκλειο
Κρήτη: Μάχη με τα πύρινα μέτωπα σε Πετροκεφάλι και Οροπέδιο Λασιθίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα φωτιά ξέσπασε τα ξημερώματα της Δευτέρας σε ορεινό χωριού του Οροπεδίου Λασιθίου - Δεν απειλείται κάποιος οικισμός

Επί ποδός βρίσκονται και σήμερα Δευτέρα 25 Ιουλίου, οι Πυροσβεστικές αρχές για την φωτιά νότια του οικισμού Πόμπιας στη Μεσσαρά, που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής 24 Ιουλίου.

Λόγω των εναλλασσόμενων διευθύνσεων των ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, η φωτιά κατευθυνόταν τη μια προς τον Κουσέ και την άλλη προς το Πετροκεφάλι.

Σήμερα Δευτέρα 25 Ιουλίου, η φωτιά βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη με την πυροσβεστική να βρίσκεται στο σημείο προκειμένου να αποφευχθούν καπνογόνα σημεία.

Αυτή τη στιγμή επιχειρούν πέντε οχήματα με 15 υπαλλήλους της Πυροσβεστικής, ενώ δεν έχει κριθεί, μέχρι στιγμής, αναγκαίο να συνδράμουν εναέρια μέσα.

Την Κυριακή 24 Ιουλίου, οι συνθήκες που επικράτησαν ήταν δυσχερείς για το έργο της Πυροσβεστικής, μεταξύ άλλων εξαιτίας του ανάγλυφου της περιοχής. Ωστόσο, η τεράστια κινητοποίηση της Πυροσβεστικής από Ηράκλειο, αλλά και από Ρέθυμνο, σε συνδυασμό με τη συγκινητική ανταπόκριση των ντόπιων, οι οποίοι προστάτευσαν τα χωριά τους, είχε ως αποτέλεσμα η κατάσταση να μην ξεφύγει.

Περίπου δύο ώρες μετά την εκδήλωση της φωτιάς, η πυρκαγιά οριοθετήθηκε από την Πυροσβεστική, η οποία έσπευσε με 25 οχήματα, 75 πυροσβέστες, υδροφόρες του Δήμου και της Περιφέρειας, «δασοκομάντος», καθώς και δύο εναέρια μέσα που προέβαιναν συνεχώς σε ρίψεις νερού.

Όπως ανέφερε στην «ΚΡΗΤΗ TV» ο γενικός περιφερειακός διοικητής των Πυροσβεστικών Δυνάμεων Κρήτης κ. Γιώργος Τσικαλάς, «καταφέραμε και διασφαλίσαμε να μην κινδυνεύσει το χωριό Κουσές και, με γρήγορη προσπάθεια που καταβάλαμε, η πυρκαγιά δεν επεκτάθηκε». Πάντως, ο κ. Τσικαλάς αναφέρθηκε στις δυσχερείς συνθήκες που έκαναν δύσκολο το έργο της κατάσβεσης, εξαιτίας του ανάγλυφου της περιοχής, του πυροθερμικού φορτίου που υπήρχε και των πυρομετεωρολογικών συνθηκών που επικρατούσαν.

Όπως επισήμανε με τη σειρά του ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Ηρακλείου, Μιχάλης Σεληνιωτάκης, υπήρξε «βοήθεια από δύο ελικόπτερα (ένα από Χανιά κι ένα από το Ηράκλειο) που έκαναν συνεχείς βολές. Χρειάστηκε υπερπροσπάθεια από το προσωπικό!». Σύμφωνα με τον κ. Σεληνιωτάκη, βοήθησε τα μέγιστα πλήθος εθελοντών, οχήματα του Δήμου, της Περιφέρειας και η Αστυνομία.

Φωτιά στο Οροπέδιο Λασιθίου

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας 25 Ιουλίου, ξέσπασε νέα φωτιά στο Οροπέδιο Λασιθίου, σημαίνοντας συναγερμό στην Πυροσβεστική.

Η φωτιά ξέσπασε μερικά λεπτά πριν τις 02:00 τα ξημερώματα, στον ορεινό οικισμό Πινακιανό, του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, στο σημείο έσπευσαν πέντε οχήματα της Πυροσβεστικής με 15 υπαλλήλους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη στιγμή η φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν απειλεί κάποιον οικισμό.

Φωτιά στη Γέργερη

Νωρίτερα, το πρωί της Κυριακής 24 Ιουλίου, ξέσπασε πυρκαγιά κοντά στον οικισμό της Γέργερης Ηρακλείου.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία κινητοποιήθηκε τάχιστα και έσπευσε επιτόπου με τέσσερα οχήματα και οκτώ πυροσβέστες.

Η προσπάθεια κατάσβεσης είχε ήδη ξεκινήσει από κατοίκους της περιοχής και τελικά, λίγο αργότερα, η φωτιά που έκαψε χορτολιβαδική έκταση οριοθετήθηκε.

Ας σημειωθεί ότι δε σημειώθηκε κάποιος τραυματισμός, ενώ φέρεται να μην απειλήθηκαν οικίες.

Υπό μερικό έλεγχο μετά από 10 ημέρες η το πύρινο μέτωπο στο Ρέθυμνο

Στο μεταξύ, μόλις χθες Κυριακή 24 Ιουλίου, τέθηκε υπό μερικό έλεγχο η μεγάλη πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί πριν από περίπου δέκα ημέρες στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Αγίου Βασιλείου, στα νότια του νομού Ρεθύμνου, όπου κάηκαν χιλιάδες στρέμματα γης. Ειδικότερα, τη χθεσινή ημέρα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι η συγκεκριμένη φωτιά τέθηκε πλέον υπό μερικό έλεγχο.

Εντούτοις, και χθες η Πυροσβεστική βρισκόταν σε πλήρη εγρήγορση στις καμένες περιοχές του νότιου Ρεθύμνου, καθώς ο κίνδυνος των αναζωπυρώσεων ήταν πολύ μεγάλος. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στην «ΚΡΗΤΗ TV» ο γενικός περιφερειακός διοικητής των Πυροσβεστικών Δυνάμεων Κρήτης, κ. Γιώργος Τσικαλάς, γύρω από τα χωριά Ορνέ, Κρύα Βρύση, Μέλαμπες και Σαχτούρια βρίσκονταν ακροβολισμένοι συνολικά 40 πυροσβέστες με 14 οχήματα.

Εκτός από την εν λόγω πυροσβεστική δύναμη, λίγο πιο δυτικά από την εν λόγω περιοχή βρίσκονταν 15 πυροσβέστες με 4 οχήματα. Με λίγα λόγια, παρέμενε ένας πυροσβεστικός κλοιός ασφαλείας, προκειμένου σε περίπτωση αναζωπυρώσεων να υπάρξει άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής.

Σύμφωνα με τον κ. Τσικαλά, «υπάρχει ετοιμότητα και από το Ηράκλειο προς το Ρέθυμνο, αλλά και από το Ρέθυμνο προς το Ηράκλειο. Το σχέδιό μας είναι να έχουμε παντού ανταπόκριση». Όπως επισήμανε ο ίδιος, πάντως, όσο περνούν οι μέρες «μικραίνουν οι πιθανότητες για να έχουμε αναζωπύρωση».

Σύμφωνα με τον γενικό περιφερειακό διοικητή των Πυροσβεστικών Δυνάμεων Κρήτης, πραγματοποιούνται περιπολίες σε όλη την έκταση του νότιου Ρεθύμνου, προκειμένου πιθανές πυρκαγιές να τεθούν υπό έλεγχο με την έναρξή τους.

Σύμφωνα με τον κ. Τσικαλά, «οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες αυτές τις μέρες ευνοούν πάρα πολύ την εκδήλωση πυρκαγιάς. Οι συνθήκες αυτές μας ανησυχούν και προσπαθούμε να αποτρέψουμε την περίπτωση να έχουμε επέκταση πυρκαγιάς. Προσπαθούμε, λοιπόν, να έχουμε αυτοκίνητα σε όλη τη νότια Κρήτη, ούτως ώστε να μπορέσουμε να φέρουμε άμεσα αποτέλεσμα».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, η δικογραφία αναφορικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ξέσπασε η αρχική φωτιά στο νότιο Ρέθυμνο, γύρω από μελισσοκομική εγκατάσταση, πριν από περίπου δέκα ημέρες, βρίσκεται πλέον στα χέρια του αρμόδιου εισαγγελέα, μετά από την έρευνα που διενήργησε το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Πάντως, ο κ. Τσικαλάς αναφέρθηκε και στην τεράστια μάχη που έδωσαν για την κατάσβεση της εν λόγω πυρκαγιάς οι ντόπιοι κάτοικοι στο πλευρό των πυροσβεστών. «Καλέσαμε όλες τις δυνάμεις που μπορούσαμε να καλέσουμε. Επιχειρήσαμε με όλες τις δυνάμεις, κινδυνεύσαμε και τελικά καταφέραμε να μην έχουμε απώλεια ανθρώπινης ζωής, που είναι το βασικότερο», ανέφερε ο κ. Τσικαλάς, συμπληρώνοντας ακόμη ότι δεν υπήρξαν καταστροφές σπιτιών.

Ενδεικτικό, πάντως, της ιδιαίτερης δυσκολίας που είχε η επιχείρηση κατάσβεσης της συγκεκριμένης πυρκαγιάς ήταν το ότι οι ισχυρότατοι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή είχαν ως αποτέλεσμα να καταστήσουν αδύνατη τη συνδρομή μέχρι και του ελικοπτέρου «Έρικσον», το οποίο θεωρείται «παντός καιρού».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News