default-image

Τον Δεκέμβριο η δίκη για το τραγικό θάνατο του 26χρονου Λασιθιώτη στη Ρόδο

Κρήτη
Τον Δεκέμβριο η δίκη για το τραγικό θάνατο του 26χρονου Λασιθιώτη στη Ρόδο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όπως είναι ήδη γνωστό, κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι η νόμιμη εκπρόσωπος της εταιρείας στην οποία εργαζόταν ο εκλιπών, αλλά και ο σύζυγός της

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την εκδίκαση της υπόθεσης θανάτου του 26χρονου Λασιθιώτη Νίκου Τζανόπουλου, ο οποίος είχε βρει φρικτό τέλος τον Δεκέμβριο του 2018, κατά τη διάρκεια καταδυτικών εργασιών που εκτελούσε σε μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας εταιρείας στη Ρόδο.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της «Δημοκρατικής» της Ρόδου, η δίκη προσδιορίστηκε από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου για τις 14 Δεκεμβρίου του 2022, δηλαδή ακριβώς τέσσερα χρόνια (συν μια ημέρα) μετά τον τραγικό χαμό του αδικοχαμένου Αγιονικολιώτη.

Όπως είναι ήδη γνωστό, κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι η νόμιμη εκπρόσωπος της εταιρείας στην οποία εργαζόταν ο εκλιπών, αλλά και ο σύζυγός της.

Όπως είχε γράψει σε παλαιότερο ρεπορτάζ για την πολύκροτη υπόθεση η "Ν.Κ.", στο κατηγορητήριο που συνέταξε ο αρμόδιος εισαγγελέας, και με το οποίο παραπέμπονταν να δικαστούν για «ανθρωποκτονία από αμέλεια» οι δύο κατηγορούμενοι, ο νεαρός εργαζόμενος φέρεται να καταδύθηκε εντός της ιχθυοκαλλιέργειας, μόνος του, κατ’ εντολή των κατηγορουμένων, για την εκτέλεση συγκεκριμένης καταδυτικής εργασίας, χωρίς τη συνδρομή δεύτερου δύτη ασφαλείας.

Στο κατηγορητήριο φέρεται να αναφέρεται ακόμη ότι ως αποτέλεσμα της παραπάνω ενέργειας των κατηγορουμένων ήταν ο εγκλωβισμός του Νίκου Τζανόπουλου στα φθαρμένα, όπως αναφέρεται, δίκτυα των ιχθυοκλοβών και η αδυναμία απελευθέρωσής του, γεγονός που, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, θα είχε με βεβαιότητα αποφευχθεί αν υπήρχε συνοδός δύτης κατά την εκτέλεση της συγκεκριμένης εργασίας, όπως ορίζει ο νόμος.

Το κατηγορητήριο είναι “κόλαφος” και για τον δεύτερο κατηγορούμενο, αφού, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, εκείνος ως επαγγελματίας δύτης και εργολάβος καταδυτικών εργασιών όφειλε να γνωρίζει την ορθή πρακτική καταδυτικών εργασιών από δύτες, καθώς και ότι ο Νικόλαος Τζανόπουλος δε διέθετε τα απαραίτητα προσόντα και εμπειρία για την εκτέλεση καταδυτικών εργασιών.

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ήταν εκείνος που έδωσε εντολή στις 13 Δεκεμβρίου του 2018 στον αδικοχαμένο Νίκο να καταδυθεί μόνος του για συγκεκριμένη καταδυτική εργασία, με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατό του.

Σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, η νόμιμη εκπρόσωπος της εταιρείας και ο σύζυγός της φέρονται να χρησιμοποιούσαν στη μονάδα της ιχθυοκαλλιέργειας της εταιρείας τον θανόντα Νίκο Τζανόπουλο και έναν ακόμα εργαζόμενο πακιστανικής καταγωγής, ως δύτες για καταδυτικές εργασίες της μονάδας. Ωστόσο, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, αυτό συνέβαινε χωρίς εκείνοι να διαθέτουν τα απαραίτητα τυπικά προσόντα και χωρίς η εταιρεία να διαθέτει εξιδεικευμένο καταδυτικό συνεργείο, όπως αυτό ορίζεται από τον σχετικό Κανονισμό Λιμένος 10.

Η τραγική μάνα

Πριν από σχεδόν δύο χρόνια, μετά την παραπομπή των δύο κατηγορουμένων σε δίκη για το θάνατο του Νίκου Τζανόπουλου, η μητέρα του αδικοχαμένου νέου, κ. Μαρία Χουρδάκη είχε μιλήσει στη «Νέα Κρήτη» και την ΚΡΗΤΗ TV, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι «για μας, κάθε μέρα που περνάει μετριέται πολύ δύσκολα...».

Όπως είχε αναφέρει τότε η μητέρα του 26χρονου, από το κατηγορητήριο προκύπτει ότι, εάν ο γιος της είχε συνοδό δύτη κατά την εκτέλεση της επίμαχης εργασίας, ο θάνατός του θα είχε αποφευχθεί! «Αυτό το στοιχείο, το οποίο τρυπά διπλά την καρδιά των γονιών που χάνουν το παιδί τους, είναι αυτό που αναφέρεται στο κατηγορητήριο με την έκφραση “με βεβαιότητα θα είχε αποφευχθεί το συγκεκριμένο συμβάν αν οι εργοδότες είχαν τηρήσει τα μέτρα ασφαλείας”».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την κ. Χουρδάκη, το παιδί της είχε προσληφθεί ως ανειδίκευτος εργάτης, γιατί δεν είχε πάρει ακόμα το πτυχίο του από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, όπου φοιτούσε. Τραγική ειρωνεία ότι ο τίτλος του παιδιού τους εστάλη στους γονείς του πέντε μήνες μετά το τραγικό περιστατικό, το οποίο κόστισε τη ζωή στον αγαπημένο τους Νίκο!

«Ο Νίκος είχε τελειώσει ιχθυολόγος. Είχε προσληφθεί ως ανειδίκευτος εργάτης από την εταιρεία, επειδή δεν είχε πάρει ακόμα το πτυχίο του. Οι εργασίες που έκανε ήταν στο επιστημονικό κομμάτι του ιχθυολόγου κυρίως. Είχε ολοκληρώσει όλες τις υποχρεώσεις του με τη σχολή, απλά δεν είχε το χαρτί», είχε αναφέρει τον Ιούνιο του 2019 στη «Ν.Κ.» και το neakriti.gr, μιλώντας για τον γιο της, η κ. Χουρδάκη.

«Το πτυχίο του το πήραμε εμείς τον προηγούμενο μήνα...», είχε δηλώσει, τότε εμφανώς φορτισμένη, η κ. Χουρδάκη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News