Άγιος Νικόλαος: Μπαίνουν φανάρια στον κόμβο Κριτσάς

Κρήτη
Άγιος Νικόλαος: Μπαίνουν φανάρια στον κόμβο Κριτσάς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπογράφτηκε από τον ΟΑΚ Α.Ε., η σύμβαση για το έργο εγκατάστασης φωτεινών σηματοδοτών στον βασικό αυτό κόμβο, έξω από τον Άγιο Νικόλαο, με την ελπίδα να μπει επιτέλους τάξη στον κυκλοφοριακό «βραχνά»

Με την ευχή και την ελπίδα να μπει επιτέλους μια τάξη στο κυκλοφοριακό χάος που καταγράφεται στο συγκεκριμένο κομβικής κυκλοφοριακής σημασίας σημείο, θα ξεκινήσει προσεχώς το έργο εγκατάστασης φωτεινών σηματοδοτών στον κόμβο Αγίου Νικολάου-Κριτσάς.

Χθες «έπεσαν» οι υπογραφές της σύμβασης μεταξύ του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης και του αναδόχου εργολάβου και πλέον επίκειται η έναρξη της υλοποίησης του έργου, το οποίο περιλαμβάνει επίσης «πακέτο» τη συντήρηση-βελτίωση του οδοφωτισμού, αλλά επίσης και την αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού εντός της σήραγγας στο Καλό Χωριό, για τον οποίο υπάρχουν δικαίως - θα πει κανείς - πολλά παράπονα από τους διερχόμενους οδηγούς.

Βεβαίως, ως προς το βασικό αντικείμενο του έργου, δηλαδή την τοποθέτηση φωτεινών σηματοδοτών στον κόμβο Αγίου Νικολάου-Κριτσάς, θα πρέπει να δούμε στην πράξη αν θα αποδώσει τα αναμενόμενα η συγκεκριμένη επιλογή.

Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν επιφυλάξεις για το κατά πόσον τα φανάρια είναι η καλύτερη δυνατή λύση για να διευθετηθεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα στον συγκεκριμένο κόμβο, που, πραγματικά, λόγω των τόσων κινήσεων και δρόμων που ενώνονται, έχει χαρακτηριστεί ως δαιδαλώδης κόμβος: η κατά πολλούς κυκλοφοριακή «σπαζοκεφαλιά» με τόσες κινήσεις, εισόδους και εξόδους που περιλαμβάνει για όσους οδηγούς μετακινούνται από και προς την πόλη του Αγίου Νικολάου, από ανατολικά, δηλαδή από Σητεία, Ιεράπετρα και Καλό Χωριό προς τον Άγιο Νικόλαο και το Ηράκλειο, ή αντίστροφα, προς Κριτσά κ.τ.λ.

Στο “τραπέζι” είχε πέσει, θυμίζουμε, τα προηγούμενα χρόνια και η πρόταση για κυκλικό κόμβο, ωστόσο στον ΟΑΚ Α.Ε. έκριναν ως καλύτερη λύση, από πλευράς τεχνικής, κυκλοφοριακής αλλά και από πλευράς ασφάλειας, τη λειτουργία φωτεινών σηματοδοτών.

Την ίδια ώρα, σε καλό δρόμο, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης, φαίνεται ότι βρίσκονται επιτέλους, μετά από χρόνια συζητήσεων και αναμονής, τα σημαντικά οδικά έργα από το Καλό Χωριό έως τη Παχιά Άμμο, καθώς προχωρούν οι διαδικασίες ολοκλήρωσης της ωρίμανσης των αναγκαίων μελετών με τη συνδρομή τεχνικού συμβούλου, ενώ θα γίνουν και ειδικές μετρήσεις του κυκλοφοριακού φόρτου.

Η συνεδρίαση του ΟΑΚ - Έντονο “άρωμα” Λασιθίου

Στον Άγιο Νικόλαο συνεδρίασε χθες το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, ο οποίος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και ενημερώθηκε από τον διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΑΚ κ. Άρη Παπαδογιάννη και για τρέχοντα ζητήματα του Οργανισμού, του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης, κ. Γιάννη Κουράκη, και του δημάρχου Αγίου Νικολάου, κ. Αντώνη Ζερβού.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΟΑΚ Α.Ε., «η συνεδρίαση είχε έντονο “άρωμα” Λασιθίου και την απασχόλησαν, κυρίως, μεγάλα οδικά ζητήματα. Το θέμα που βρέθηκε στο επίκεντρο αφορούσε την πορεία ωρίμανσης των διαδικασιών για τα έργα: α) “Καλό Χωριό-γέφυρα Φρουζή” και β) “Γέφυρα Φρουζή-παράκαμψη Παχιάς Άμμου” στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, για τα οποία και δρομολογήθηκαν οι απαραίτητες διαδικασίες που αφορούν την ανάθεση υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου, ο οποίος θ’ αναλάβει την εκπόνηση μελέτης ανάπτυξης κυκλοφοριακού μοντέλου και διενέργειας μετρήσεων των κυκλοφοριακών φόρτων, στοιχεία απαραίτητα για την ολοκλήρωση της “Μελέτης ανάλυσης κόστους-οφέλους” των έργων αυτών».

Την ίδια ημέρα, πραγματοποιήθηκε ακόμη και η υπογραφή της σύμβασης “Εγκατάσταση φωτεινών σηματοδοτών στον κόμβο Αγίου Νικολάου-Κριτσάς”, μεταξύ του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης και της ανάδοχου εταιρίας “Μαρκάκης Ιωάννης” συνολικού προϋπολογισμού 151.366,28 ευρώ (προ ΦΠΑ). Η ως άνω εργολαβία είναι ενταγμένη στο πλαίσιο της εκτέλεσης του έργου “Εργασίες ηλεκτροφωτισμού και φωτεινής σηματοδότησης στο τμήμα του ΒΟΑΚ Αγίου Νικολάου-Καλού Χωριού”. Στην ίδια σύμβαση, της οποίας το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης προσδιορίστηκε στους 12 μήνες, περιλαμβάνεται ακόμη και η συντήρηση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων της σήραγγας και του οδοφωτισμού του κόμβου, αλλά και της ευρύτερης περιοχή της σήραγγας.

«Η Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου σήμερα είχε την τιμητική της. Ο ΟΑΚ, όπως έχουμε πει και στο παρελθόν, είναι ένα αναπτυξιακό εργαλείο που “αγκαλιάζει” ολόκληρη την Κρήτη. Η συνεδρίαση του Δ.Σ. του Οργανισμού έγινε στον Άγιο Νικόλαο, και με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, τον κ. Πλακιωτάκη, είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε για θέματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη σε ολόκληρη την Κρήτη. Δρομολογούμε με ταχείς ρυθμούς τις σχετικές διαδικασίες για δύο πολύ σημαντικά έργα της Π.Ε. Λασιθίου, ενώ παράλληλα υπογράψαμε τη σύμβαση για τα φανάρια στον κόμβο Αγίου Νικολάου-Κριτσάς, μια απολύτως αναγκαία παρέμβαση, η οποία αφορά την οδική ασφάλεια στη συγκεκριμένη περιοχή. Η ισόρροπη ανάπτυξης της Κρήτης παραμένει ο υπ’ αριθμόν ένα στόχος της σημερινής διοίκησης του ΟΑΚ, ενώ απόλυτη προτεραιότητά μας εξακολουθεί να είναι η δημιουργία ενός ασφαλούς οδικού δικτύου σε όλο το νησί», υπογράμμισε σε σχετική του δήλωση ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΚ κ. Άρης Παπαδογιάννης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News