Σητεία: Υπογράφεται η σύμβαση για τη νέα μονάδα απορριμμάτων στη περιοχή

Κρήτη
Σητεία: Υπογράφεται η σύμβαση για τη νέα μονάδα απορριμμάτων στη περιοχή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Σητείας την Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022 και ώρα 1 μ.μ. θα υπογραφεί η σύμβαση για την κατασκευή του έργου “Εγκατάσταση Επεξεργασίας Απορριμμάτων και ΧΥΤΥ Σητείας” συνολικού προϋπολογισμού 24,8 εκατομμυρίων ευρώ.

Σε τροχιά εκκίνησης μπαίνουν προσεχώς οι εργασίες κατασκευής της νέας ολοκληρωμένης Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στη Σητεία, η οποία θα εξυπηρετεί, όταν λειτουργήσει, και τις ανάγκες της Ιεράπετρας. Μετά από αρκετές παρατάσεις και καθυστερήσεις στην πορεία των διαγωνιστικών διαδικασιών, έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για να “πέσουν” οι υπογραφές στη σύμβαση ανάθεσης του έργου.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από τον ΕΣΔΑΚ, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Σητείας μεθαύριο Πέμπτη και ώρα 1 μ.μ. θα υπογραφεί η σύμβαση για την κατασκευή του έργου “Εγκατάσταση Επεξεργασίας Απορριμμάτων και ΧΥΤΥ Σητείας” συνολικού προϋπολογισμού 24,8 εκατομμυρίων ευρώ.

Τη σύμβαση υπογράφουν για τον Ενιαίο Σύνδεσμο Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ) ο πρόεδρος Ζαχαρίας Καλογεράκης και εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας.

Θα παραστούν ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, δήμαρχοι του νομού, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, μέλη της διοίκησης και υπηρεσιακοί παράγοντες του ΕΣΔΑΚ.

Χαιρετισμό θα απευθύνει διαδικτυακά μέσω τηλεδιάσκεψης ο γ.γ. Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Ενεργείας κ. Μανόλης Γραφάκος.

Το προφίλ της ΜΕΑ Σητείας

Η νέα Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων θα έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται 15.000 τόνους σύμμεικτων απορριμμάτων ανά έτος και 300 τόνους αφυδατωμένης ιλύος (λυματολάσπης) ανά έτος, εξυπηρετώντας έτσι τους Δήμους Σητείας και Ιεράπετρας, σύμφωνα και με το εγκεκριμένο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων της Κρήτης.

Η διάρκεια της κατασκευής του έργου, σύμφωνα με τη σχετική προκήρυξη, θα είναι 18 μήνες και 6 μήνες η δοκιμαστική λειτουργία.

Η υλοποίηση της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) στη Σητεία:

* Θα συμβάλει αφενός στην ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων σε μια απομακρυσμένη περιοχή της Κρήτης, η οποία λόγω απόστασης δεν είναι εύκολο να εξυπηρετηθεί από έργα απορριμμάτων άλλων νομών του νησιού.

* Θα αποτελεί αφετέρου το πρώτο έργο επεξεργασίας απορριμμάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, εξυπηρετώντας και τους μόνιμους κατοίκους και μεγάλο αριθμό επισκεπτών στις τουριστικές υποδομές των Δήμων Σητείας και Ιεράπετρας.

* Επίσης, θα καλύπτει τις απαιτήσεις των αρχών της πρόληψης, της επαναχρησιμοποίησης, της ανάκτησης υλικών και της ανακύκλωσης, για τον περιορισμό του συνολικού όγκου των αποβλήτων προς τελική διάθεση, καθώς και για τη μείωση των επιβλαβών συνεπειών για την υγεία και το περιβάλλον.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News