Λασίθι: Ξεκινούν σήμερα οι ψεκασμοί για την καταπολέμηση του δάκου - Συμβουλές για τους ελαιοπαραγωγούς

Κρήτη
Λασίθι: Ξεκινούν σήμερα οι ψεκασμοί για την καταπολέμηση του δάκου - Συμβουλές για τους ελαιοπαραγωγούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πρώτος δολωματικός ψεκασμός θα ξεκινήσει από την Απίδια, τη Ζάκρο, τη Ζήρο, τις Λιθίνες, τα Έξω Μουλιανά, τα Μέσα Μουλιανά, το Παλαίκαστρο (εκτός του οικισμού των Χοχλακιών), τη Μαρωνιά, τη Σητεία, το Πισκοκέφαλο, τη Σφάκα, τη Ρούσσα Εκκλησιά, την Αγιά Φωτιά, τον Σταυρωμένο, τη Σκοπή, τους Πεύκους, τα Περβολάκια, και τα Αχλάδια

Ξεκινά σήμερα, Δευτέρα 20 Ιουνίου, ο πρώτος γενικός δολωματικός ψεκασμός κατά του δάκου της ελιάς στο Λασίθι, εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες. Συγκεκριμένα, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου γνωστοποιεί ότι, με την προϋπόθεση των κατάλληλων καιρικών συνθηκών, θα ξεκινήσει «ο πρώτος γενικός δολωματικός ψεκασμός δακοκτονίας από τις 20/6/2022.

Ο πρώτος δολωματικός ψεκασμός θα ξεκινήσει από την Απίδια, τη Ζάκρο, τη Ζήρο, τις Λιθίνες, τα Έξω Μουλιανά, τα Μέσα Μουλιανά, το Παλαίκαστρο (εκτός του οικισμού των Χοχλακιών), τη Μαρωνιά, τη Σητεία, το Πισκοκέφαλο, τη Σφάκα, τη Ρούσσα Εκκλησιά, την Αγιά Φωτιά, τον Σταυρωμένο, τη Σκοπή, τους Πεύκους, τα Περβολάκια, και τα Αχλάδια».

Η αναπληρώτρια διευθύντρια της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Νομού Λασιθίου, Μαρία Φουντή, παρακαλεί τους ελαιοπαραγωγούς:

  • να ενημερώνονται από τις ανακοινώσεις που αναρτούν οι εργολάβοι σε κάθε χωριό για το επιμέρους πρόγραμμα ψεκασμών.
  • Εάν έχουν περιφραγμένα ελαιοκτήματα, να φροντίσουν για το άνοιγμά τους, ώστε να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στους ψεκαστές.
  • Να απομακρύνουν ζώα και μελισσοκυψέλες, που τυχόν υπάρχουν ανάμεσα στα ελαιόδενδρα.
  • Οι βιοκαλλιεργητές να σημάνουν εμφανώς τα ελαιοκτήματά τους ώστε να αποφευχθεί ανεπιθύμητος ψεκασμός.
  • Να μην τα ποτίζουν υπερβολικά γιατί ο δάκος προτιμά αυτόν τον ελαιόκαρπο.
  • Επιπλέον, όταν γίνονται καταγγελίες για μη σωστό ψεκασμό, θα πρέπει να είναι τεκμηριωμένες (π.χ. αριθμός κυκλοφορίας του τρακτέρ, όνομα οδηγού ή ψεκαστή κ.λπ.)».

Φωτογραφία αρχείου Unsplash

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News