Ξεκινούν οι ψεκασμοί για την καταπολέμηση του δάκου στο Λασίθι

Λασίθι
Ξεκινούν οι ψεκασμοί για την καταπολέμηση του δάκου στο Λασίθι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινά από την Σητεία η μάχη με τον δάκο

Ο πρώτος γενικός δολωματικός ψεκασμός κατά του δάκου της ελιάς ξεκινά με απόφαση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Λασιθίου, την ερχόμενη Δευτέρα από τη Σητεία, εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου γνωστοποιεί ότι, με την προϋπόθεση των κατάλληλων καιρικών συνθηκών, θα ξεκινήσει ο 1ος γενικός δολωματικός ψεκασμός δακοκτονίας από τις 20/6/22

Ο πρώτος δολωματικός ψεκασμός θα ξεκινήσει από τη Απίδια, τη Ζάκρο, τη Ζήρο, τις Λιθίνες, τα Έξω Μουλιανά, τα Μέσα Μπουλιανά, το Παλαίκαστρο(εκτός του οικισμού των Χοχλακιών), τη Μαρωνιά, τη Σητεία, το Πισκοκέφαλο, τη Σφάκα, τη Ρούσσα Εκκλησιά, την Αγιά Φωτιά, τον Σταυρωμένο, τη Σκοπή, τους Πεύκους, τα Περβολάκια, και τα Αχλάδια.

Η αναπληρώτρια διευθύντρια της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Ν. Λασιθίου κ Μαρία Φουντή παρακαλεί τους ελαιοπαραγωγούς : Να ενημερώνονται από τις ανακοινώσεις που αναρτούν οι εργολάβοι σε κάθε χωριό, για το επί μέρους πρόγραμμα ψεκασμών. Εάν έχουν περιφραγμένα ελαιοκτήματα, να φροντίσουν για το άνοιγμά τους, ώστε να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στους ψεκαστές. Να απομακρύνουν ζώα και μελισσοκυψέλες, που τυχόν υπάρχουν ανάμεσα στα ελαιόδενδρα. Οι βιοκαλλιεργητές να σημάνουν εμφανώς τα ελαιοκτήματα τους ώστε να αποφευχθεί ανεπιθύμητος ψεκασμός. Να μην τα ποτίζουν υπερβολικά γιατί ο δάκος προτιμά αυτόν τον ελαιόκαρπο. Επί πλέον, όταν γίνονται καταγγελίες για μη σωστό ψεκασμό, θα πρέπει να είναι τεκμηριωμένες (πχ αριθμός κυκλοφορίας του τρακτέρ, όνομα οδηγού ή ψεκαστή κλπ).

Ψάχνει λύσεις για την εξασφάλιση ικανού αριθμού εργατών γης, η κυβέρνηση

Μετά από τα δεκάδες δικά μας δημοσιεύματα που ξεκίνησαν από το 2014 και κορυφώθηκαν την τελευταία τετραετία από το 2018 μέχρι εφέτος, και μετά την ενεργοποίηση τους δυο τελευταίους μήνες με απίστευτη καθυστέρηση πολλών αγροτικών φορέων, από όλη την Κρήτη και την υπόλοιπη αγροτική Ελλάδα, δεκάδες βουλευτές της αντιπολίτευσης έφεραν το θέμα με ερωτήσεις τους στη Βουλή, πιέζοντας τους υπουργούς μεταναστευτικής πολιτικής, εργασίας και αγροτικής ανάπτυξης, η κυβέρνηση διαρρέει ότι είναι πολύ κοντά στο να δώσει κάποιες πρώτες λύσεις διεξόδου, διευκολύνοντας αρχικά τους παράτυπα διαμένοντες αλλοδαπούς εργάτες γης να μείνουν και να εργαστούν στη χώρα μας και σε δεύτερο χρόνο θα προσπαθήσει να κάνει λίγο καλύτερο και πιο εύκολα εφαρμόσιμο το νομοθετικό πλαίσιο για τους μετακλητούς εργάτες γης.

Δηλαδή η κυβέρνηση αναγκάζεται, μετά από τόσες πιέσεις και διαμαρτυρίες από όλη την αγροτική Ελλάδα να ακολουθήσει περίπου την πολιτική που ακολουθούν οι Ιταλοί.

Επειδή ωστόσο όλα αυτά που διαρρέονται προς ημετέρους τις δυο τελευταίες μέρες δεν είναι τίποτα περισσότερο από πληροφορίες και δεν είναι επίσημες δημοσιευμένες αποφάσεις, καλό θα είναι να περιμένουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι τις επίσημες ανακοινώσεις και να μην βιάζονται, για να μην υπάρξουν στη συνέχεια δυσάρεστες εκπλήξεις.

«Αναφορικά με το ζήτημα της έλλειψης εργατικού δυναμικού στον πρωτογενή τομέα, o Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας ενημερώνει ότι έπειτα και από την τελευταία επιστολή των Αγροτικών Συλλόγων της Κρήτης προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη (την οποία συνυπογράφουν πλήθος θεσμικών οργάνων) παρατηρείται μία έντονη δραστηριότητα στην προσπάθεια επίλυσης αυτού του θέματος.

Ο ΥπΑΑΤ κ. Γεωργαντάς έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για να συντονίσει τις διαδικασίες στα συναρμόδια υπουργεία και σύμφωνα με την ενημέρωση προς εμάς αναμένεται εντός της επόμενης εβδομάδας να δοθεί λύση πρωτίστως στην κατηγορία των παράτυπα διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών στην Ελλάδα. Σε επόμενο χρόνο, γίνεται μια προσπάθεια να απλουστευθεί η διαδικασία μετάκλησης για τα 9μηνα, με στόχο την συντόμευση του χρόνου διεκπεραίωσης του συνόλου των υποθέσεων.

Θα θέλαμε για άλλη μια φορά να ευχαριστήσουμε τους φορείς που βοήθησαν στην ουσιαστική στήριξη του αγροτικού κόσμου σε αυτό το σημαντικό θέμα, αναδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο το μέγεθος του προβλήματος που υπάρχει σήμερα στην ελληνική ύπαιθρο.

Είμαστε βέβαιοι ότι, η Πολιτεία θα σταθεί αντάξια των περιστάσεων και αναμένουμε την πραγματοποίηση των δεσμεύσεων ώστε να αποφευχθούν δυσμενείς καταστάσεις στην επάρκεια των αγροτικών προϊόντων», αναφέρει σε ανακοίνωση του  ο Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας, λησμονώντας ότι, στην πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στην Οργάνωση Παραγωγών «Κάμιρος» στο Κεντρί ο κ. Γεωργαντάς, σε επίμονες ερωτήσεις του neakriti.gr, για το θέμα των παράτυπα διαμενόντων Πακιστανών εργατών γης, μας απαντούσε ότι, δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να μείνουν και να εργαστούν στη χώρα μας, όσοι είναι παράνομοι, και πως η μόνη μας λύση είναι οι μετακλητοί εργάτες από τρίτες χώρες, που όμως δεν εξυπηρετούν πλήρως τις ανάγκες της 12μηνης εντατικής καλλιέργειας των θερμοκηπιακών κηπευτικών. Αν ο κ Γεωργαντάς, τότε δεν ήταν σωστά ενημερωμένος για την έκταση του προβλήματος της έλλειψης εργατών γης και επιστρέφοντας στην Αθήνα πείστηκε να αλλάξει άποψη, μετά τις πιέσεις που δέχτηκε από όλη την Ελλάδα, τότε θα πρέπει να περιμένουμε με ανακούφιση τις επίσημες ανακοινώσεις του τις επόμενες μέρες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News