Σητεία - Γαμήλιος τουρισμός: «Σπεύδουν» στο φρούριο Καζάρμα για πολιτικούς γάμους

Κρήτη
Σητεία - Γαμήλιος τουρισμός: «Σπεύδουν» στο φρούριο Καζάρμα για πολιτικούς γάμους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόσω ολοταχώς για την τέλεση γάμων μέσα στον ειδυλλιακό χώρο του εμβληματικού μνημείου βάζει ο Δήμος Σητείας, αποσπώντας το «ναι» της τοπικής Εφορίας Αρχαιοτήτων, που ξεκινά να «τρέχει» τις αναγκαίες διαδικασίες

Να «ξεκλειδώσει» για τα καλά την πόρτα του λεγόμενου γαμήλιου τουρισμού, δίνοντας έτσι μια γενικότερη ώθηση στην προσέλκυση επισκεπτών και στην όλη τουριστική ζωή στα ανατολικά της Κρήτης, επιχειρεί τώρα ο Δήμος Σητείας, βάζοντας στο «παιχνίδι» το πιο ισχυρό του «χαρτί», που δεν είναι άλλο, φυσικά, από το εμβληματικό μνημείο της πόλης, δηλαδή το ενετικό φρούριο Καζάρμα.

Ήδη ο δήμαρχος Γιώργος Ζερβάκης έθεσε σχετικό αίτημα στην προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λασιθίου, Χρύσα Σοφιανού, να επιτραπεί η τέλεση πολιτικών γάμων μέσα στο φρούριο, αίτημα στο οποίο η ίδια ανταποκρίθηκε θετικά, υποσχόμενη μάλιστα να κινήσει άμεσα τις αναγκαίες υπηρεσιακές, γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη που, αν ευοδωθεί, προσεχώς θα δείξει τον δρόμο για ανάλογες επεκτάσεις της τέλεσης πολιτικών γάμων και σε άλλους δήμους ανά την Κρήτη ή ανά την Ελλάδα, όπως γίνεται με επιτυχία στο εξωτερικό.

Σε πολλές χώρες του εξωτερικού είναι διαδεδομένη η τέλεση πολιτικών γάμων σε κάστρα, φρούρια και άλλα αρχαιολογικά μνημεία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα μάλιστα αποτελεί η Βρετανία, όπου γάμοι τελούνται ακόμα και στο ίδιο το Βρετανικό Μουσείο!

Άλλωστε αυτό ακριβώς τόνισε, ξεδιπλώνοντας το σκεπτικό του για το αίτημα στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, ο κ. Ζερβάκης, το ότι ο Δήμος έχει γίνει αποδέκτης μεγάλου ενδιαφέροντος από ζευγάρια, όχι μόνο ξένους αλλά και Έλληνες, που επιθυμούν, αν επιτραπεί, να ενωθούν με τα δεσμά του γάμου μέσα στο ειδυλλιακό σκηνικό που προσφέρει απλόχερα το φρούριο-σύμβολο για την πόλη της Σητείας.

Λογικό είναι, άλλωστε, να υπάρχει ενδιαφέρον από Έλληνες και ξένους που είτε έχουν επισκεφτεί οι ίδιοι κατά το παρελθόν και μαγεύτηκαν από την περιοχή και δη από το φρούριο Καζάρμα, είτε έχουν θαυμάσει τη Σητεία και το φρούριό της από τουριστικούς οδηγούς και ταξιδιωτικά σάιτ και τους έχει γεννηθεί η ιδέα να συνδυάσουν την ξεχωριστή στιγμή της ζωής τους με το ανατολικό άκρο της Κρήτης.

Αποκατάσταση φρουρίου

Παράλληλα, κατά τη συνάντηση που είχε ο δήμαρχος Σητείας με την προϊστάμενη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λασιθίου, κ. Χρύσα Σοφιανού, και την προϊσταμένη του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων, κ. Κλειώ Ζερβάκη, την Πέμπτη 16 Ιουνίου, τέθηκε επί τάπητος το πολυπόθητο - εδώ και χρόνια - εγχείρημα για την αποκατάσταση του ενετικού φρουρίου Καζάρμα.

Για την αποκατάσταση κατά το παρελθόν είχαν ξεκινήσει προσπάθειες από τον Δήμο και την Εφορία Αρχαιοτήτων Λασιθίου, αλλά λόγω διαφόρων λόγων και συγκυριών δεν ευοδώθηκαν. Η υλοποίηση της αναγκαίας παρέμβασης αποκατάστασης στο σπουδαίο μνημείο-σήμα κατατεθέν της Σητείας επανήλθε στο προσκήνιο μέσω μιας οργανωμένης κοινής προσπάθειας, στην οποία Δήμος Σητείας, Περιφέρεια Κρήτης και υπουργείο Πολιτισμού σκοπεύουν να ενώνουν δυνάμεις διά της σύναψης προγραμματικής σύμβασης. Φαίνεται ωστόσο ότι κάπου καθυστερούν, κάπου δείχνουν να έχουν «κολλήσει» κάπως οι διαδικασίες, για αυτό και ο κ. Ζερβάκης ζήτησε από τις εκπροσώπους των τοπικών αρχαιολογικών υπηρεσιών να συνδράμουν για να «τρέξει» το εγχείρημα.

Η ανακοίνωση για τη συνάντηση

«Ο δήμαρχος Σητείας κ. Γιώργος Ζερβάκης συναντήθηκε στον Δήμο με την προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λασιθίου κ. Χρύσα Σοφιανού και την προϊσταμένη του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων κ. Κλειώ Ζερβάκη, παρουσία και της εντεταλμένης συμβούλου σε θέματα Πολιτισμού κ. Μαρίας Γιαννακάκη.

Στη συζήτηση τέθηκαν θέματα της περιοχής, αρμοδιότητας της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Ο κ. δήμαρχος ενημέρωσε την κ. Σοφιανού για την καθυστέρηση που υπάρχει στην υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης της πράξης «Μελέτη αποκατάστασης ενετικού φρουρίου Καζάρμας Σητείας» και ζήτησε τη συνδρομή της στην επίσπευση της διαδικασίας.

Επίσης ζήτησε να χορηγηθεί στον Δήμο άδεια για τέλεση πολιτικών γάμων μέσα στο φρούριο της Καζάρμας, που είναι και αίτημα πολλών ζευγαριών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό και στην ανάδειξη του φρουρίου και στην προβολή του τόπου», αναφέρεται στην ανακοίνωση που βγήκε από τον Δήμο Σητείας μετά τη συνάντηση και επισημαίνεται ακόμα: «Από την κ. Γιαννακάκη προτάθηκε η αξιοποίηση των εθελοντικών ομάδων της περιοχής σε ήπιες παρεμβάσεις (καθαρισμούς, κλαδοκοπές, κ.λπ.) σε μικρούς αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής.

Η κ. Σοφιανού, αφού ευχαρίστησε τον δήμαρχο για τις παρεμβάσεις που έκανε ο Δήμος για αποκατάσταση του κτηρίου του Αρχαιολογικού Μουσείου Σητείας από τις ζημιές που υπέστη από τον σεισμό, είπε ότι αποδέχεται τις προτάσεις που έγιναν και θα προχωρήσει υπηρεσιακά τη σχετική διαδικασία».

Τι περιλαμβάνει

Η προωθούμενη παρέμβαση αποκατάστασης του φρουρίου

Το αντικείμενο της προωθούμενης παρέμβασης αποκατάστασης στο ενετικό φρούριο Καζάρμα περιλαμβάνει τους εξής άξονες:

  • Αποκατάσταση της στέγασης και του μεσοπατώματος του πύργου του φρουρίου, με στόχο τη δημιουργία επισκέψιμου χώρου στον οποίο θα φιλοξενείται έκθεση εποπτικού υλικού για την ιστορία της πόλης της Σητείας. Μικρής κλίμακας πολιτιστικές εκδηλώσεις είναι επίσης δυνατόν να φιλοξενούνται.
  • Εκσυγχρονισμός των χώρων υγιεινής και αποθηκευτικών χώρων που βρίσκονται στα υφιστάμενα βοηθητικά κτίσματα εντός του φρουρίου. Επίσης, συντήρηση και επισκευές των κτισμάτων των χώρων των φυλάκων.
  • Στερέωση και αποκατάσταση της βόρειας πυλίδας εισόδου και των παρακείμενων τοιχοποιιών. Ακόμη, στερέωση και αποκατάσταση των σκοπιών του φρουρίου.
  • Διαμόρφωση και εξοπλισμός του εσωτερικού αύλειου χώρου του φρουρίου, ώστε να μπορούν να φιλοξενούνται υπαίθριες εκδηλώσεις (κινητή σκηνή, φωτισμός κ.λπ.).
  • Διαμόρφωση περιορισμένης επιφάνειας περιμετρικά του φρουρίου, με καθορισμό των προσβάσεων των επισκεπτών και του χώρου στάθμευσης για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών.
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News