Ιεράπετρα: Οι νέες τεχνικές που εξασφαλίζουν εξοικονόμηση αρδευτικού νερού και λιπασμάτων στις καλλιέργειες κηπευτικών

Κρήτη
Ιεράπετρα: Οι νέες τεχνικές που εξασφαλίζουν εξοικονόμηση αρδευτικού νερού και λιπασμάτων στις καλλιέργειες κηπευτικών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι νέες τεχνικές, παρουσιάστηκαν σε εσπερίδα που διοργάνωσε το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας με συνδιοργανωτή το Δήμο Ιεράπετρας

Νέες τεχνικές που εξασφαλίζουν εξοικονόμηση αρδευτικού νερού και λιπασμάτων στις καλλιέργειες κηπευτικών, σε μια περίοδο που λόγω των ανατιμήσεων, στην ενέργεια, στο νερό, στα λιπάσματα, στα είδη συσκευασίας, στα μεταφορικά και τα λοιπά αγροτικά εφόδια, το κόστος παραγωγής για τον αγρότη έχει σχεδόν διπλασιαστεί, ενώ οι τιμές πώλησης των παραγόμενων προϊόντων μένουν στα περυσινά επίπεδα, παρουσιάστηκαν σε εσπερίδα που διοργάνωσε το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας με συνδιοργανωτή το Δήμο Ιεράπετρας. 

Κεντρικός ομιλητής της εσπερίδας ήταν ο διευθυντής του εργαστηρίου κηπευτικών καλλιεργειών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Αθήνας καθηγητής Δημήτρης Σάββας.

Στις επι μέρους παρουσιάσεις των θεμάτων που αναπτύχθηκαν, ομιλητές ήταν, ο αναπληρωτής καθηγητής του ΓΠΑ στο εργαστήρι Γεωργικών κατασκευών Θωμάς Μπαλτζάνας, η επίκουρος καθηγήτρια του ΓΠΑ Γεωργία Ντάτση και ο γεωπόνος του ΓΠΑ  Νίκος Μουτεβελής, μέλος της ερευνητικής ομάδας, με εξειδίκευση στην υδρολίπανση.

Η εσπερίδα διοργανώθηκε στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «NUTRISENSE» που χρηματοδοτεί το Ελληνικό ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας(ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.) με πόρους 80% από την Ε.Ε. και 20% από εθνικούς πόρους.

«Ενώ απευθυνόμαστε κυρίως σε εκείνους που καλλιεργούν με τη μέθοδο της υδροπονίας, οι προτάσεις μας που προκύπτουν μέσα από την έρευνα μας, αφορούν και εκείνους που καλλιεργούν στο χώμα με τον παλιό συμβατικό τρόπο. Μία από τις λύσεις που προτείνουμε για να μειώσουμε την κατανάλωση των λιπασμάτων είναι η ανακύκλωση των απορροών σε υδροπονικά συστήματα καλλιέργειας. Δηλαδή συλλέγουμε τις απορροές και τις επαναχρησιμοποιούμε κάνοντας εξοικονόμηση λιπασμάτων σε ποσοστό 45-50% καθώς και εξοικονόμηση αρδευτικού νερού γύρω στο 30-35%. Πέρα από αυτό έχουμε δημιουργήσει και ένα λογισμικό στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με το οποίο μπορεί κανείς να υπολογίσει με ακρίβεια μια συνταγή λίπανσης για υδροπονικές καλλιέργειες, αλλά και για καλλιέργειες στο χώμα. Σε αυτόν τον τομέα προσπαθούμε να το βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο ώστε να είναι ακόμα πιο χρηστικό για τους αγρότες που παράγουν στο χώμα και όχι σε υποστρώματα», είπε ο καθηγητής κ Δημήτρης Σάββας σε επίσκεψη του στην υδροπονική καλλιέργεια τομάτας του κ Αντώνη Ταμπάκη.

Με τους κατάλληλους υπολογισμούς μέσα από τη διεθνή γνώση που υπάρχει και τη χρήση του λογισμικού του ΓΠΑ μπορεί να γίνει πιο ορθολογική η λίπανση των καλλιεργειών, που στοιχίζει πλέον πάρα πολύ.

«Με τη χρήση αυτού του λογισμικού οι παραγωγοί μπορούν να μειώσουν πολύ περισσότερο το κόστος των λιπασμάτων εκτός από την οικονομία που θα πετύχουν μέσω της ανακύκλωσης. Δε φτάνει να έχουμε στην καλλιέργεια μας μόνο τις έξυπνες κεφαλές(κομπιούτερ) υδρολίπανσης , χρειάζεται να έχουμε και τις κατάλληλες συνταγές για να κάνουμε σωστά και ορθολογικά τη λίπανση μας. Πρέπει επίσης να λαμβάνουμε υπόψη το είδος της καλλιέργειας, το στάδιο της αλλά και την εποχή. Πρέπει επίσης να αναπροσαρμόζουμε συνεχώς τις λιπάνσεις μας, αφού κάνουμε κάθε 15 μέρες απαραίτητα μια ανάλυση της απορροής που έχουμε», προσθέτει ο καθηγητής κ Δημήτρης Σάββας.

Στο σύγχρονο θερμοκήπιο υδροπονίας με καλλιέργεια τομάτας στην Αγία Παρασκευή Ιεράπετρας ο βραβευμένος παραγωγός κ Αντώνης Ταμπάκης μας λέει ότι ο ίδιος την ανακύκλωση την εφαρμόζει στην καλλιέργεια του εδώ και πολλά χρόνια.

«Εφαρμόζω την ανακύκλωση εμπειρικά στα θερμοκήπια μου όπου εφαρμόζω τη μέθοδο της υδροπονίας, χωρίς να κάνω τις χημικές αναλύσεις κάθε 15 μέρες που μας λέει ο κ Σάββας. Έχει όμως ενδιαφέρον αυτό που προτείνει το ΓΠΑ και θέλω να το εφαρμόσω χρησιμοποιώντας το λογισμικό που έχει , ώστε να ιδώ αν μπορώ να βελτιώσω ακόμα περισσότερο την απόδοση μου και αν μπορώ να μειώσω περισσότερο το κόστος της καλλιέργειας μου. Τώρα μαζεύω τις απορροές μου τις καθαρίζω με ειδικά μηχανήματα και φίλτρα και τις ξανα χρησιμοποιώ συμπληρώνοντας τη λίπανση μου. Σίγουρα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και εκσυγχρονισμού ακόμα και μιας σύγχρονης καλλιέργειας όπως είναι η δική μου. Γι αυτό ακούμε τους ερευνητές και τους επιστήμονες περιμένοντας από εκείνους , να βρίσκουν λύσεις σε θέματα που μας απασχολούν και μπορούν να μας βοηθήσουν ακόμα περισσότερο στη δουλειά που επιλέξαμε να κάνουμε», πρόσθεσε ο κ. Αντώνης Ταμπάκης.

Ο κ. Αντώνης Ταμπάκης

Ο κ. Δημήτρης Σάββας

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News