Ιεράπετρα: Σε απόγνωση αλιείς - Τους διέλυσαν ξανά τα δίχτυα λαγοκέφαλοι (βίντεο, εικόνες)

Κρήτη
Ιεράπετρα: Σε απόγνωση αλιείς - Τους διέλυσαν ξανά τα δίχτυα λαγοκέφαλοι (βίντεο, εικόνες)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Κάναμε ένα σωρό έξοδα για να ρίξουμε τα δίχτυα και όταν τα σηκώσαμε είχαμε πιάσει 60 κιλά λαγοκέφαλους, 50 κιλά λεοντόψαρα 1 καραβίδα και 3 μικρές σκορπινές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των επαγγελματιών αλιέων Ιεράπετρας, Λάμπης Τζαράκης

Όταν ο πρόεδρος των επαγγελματιών αλιέων της Ιεράπετρας κ. Λάμπης Τζαράκης, που θεωρείται από τους ίδιους τους συναδέλφους του ο πιο έμπειρος ψαράς της Νοτιοανατολικής Κρήτης, επιστρέφει σήμερα Δευτέρα 13 Ιουνίου με το αλιευτικό του, τον «Αργοναυτη»,  στο λιμάνι της Ιεράπετρας από το ψάρεμα και η ψάρια του είναι μια καραβίδα και 3 μικρές σκορπίνες, τότε καταλαβαίνει κανείς, ότι τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και η κυριαρχία των ψαριών «εισβολέων» αναπόφευκτη, όσο η πολιτεία δεν παίρνει μέτρα προστασίας του μεροκάματου των παράκτιων αλιέων από τους επεκτατικούς «Λεσεψιανούς μετανάστες».

Τον συναντήσαμε το πρωί της Δευτέρας στο λιμάνι της Ιεράπετρας έχοντας μόλις επιστρέψει από τοι ψάρεμα, να πασχίζει να ράψει τα διαλυμένα χοντρά δίχτυα του, από το κοφτερά δόντια των λαγοκέφαλων. «Κάναμε ένα σωρό έξοδα για να ρίξουμε τα δίχτυα μας και όταν τα σηκώσαμε είχαμε πιάσει πάνω από 60 κιλά λαγοκέφαλους, 50 κιλά περίπου λεοντοψαρα, μια καραβιδα και τρεις μικρές σκορπίνες. Τα δε χοντρά δίχτυα που βάλαμε μας τα κατέστρεψαν οι λαγοκεφαλοι με τα κοφτερά τους δόντια. Δε μπορούμε άλλο να αγωνιζόμαστε κάθε μέρα με τους λαγοκέφαλους και με τα λεοντόψαρα, που έχουν γίνει οι κυρίαρχοι της θάλασσας χωρίς να μπορούμε να βγάλουμε τα έξοδα μας, καταστρέφοντας σε κάθε μας έξοδο για ψάρεμα, όλα τα αλιευτικά μας εργαλεία. Η πολιτεία, μας έχει εγκαταλείψει στα δόντια των τοξικών λαγοκέφαλων  και όλων των άλλων  ψαριών εισβολέων που μπήκαν στη Μεσόγειο από την διώρυγα του Σουεζ», μας ανέφερε το πρωί της Δευτέρας 13 Ιουνίου στο λιμάνι, αγανακτισμένος ο πρόεδρος του Συλλόγου των επαγγελματιών αλιέων Ιεράπετρας Λάμπης Τζαράκης.

Σε μια περίοδο που το κόστος κάθε ταξιδιού για ψάρεμα έχει διπλάσιο κόστος λόγω της αύξησης της τιμής των καυσίμων, οι λίγοι εναπομείναντες ψαράδες της Ιεράπετρας δίνουν έναν πραγματικά άνισο αγώνα για να ξεπεράσουν το τεράστιο πρόβλημα της αντιμετώπισης των τοξικών λαγοκέφαλων και των λεοντόψαρων, οι πληθυσμοί των οποίων έχουν πολλαπλασιαστεί στον υπέρτατο βαθμό σε σχέση με πέρυσι.

«Πέρα από την ζημιά που προκαλούν στα αλιευτικά εργαλεία και στα βρώσιμα ψάρια που πιάνονται στα δίχτυα των συναδέλφων ψαράδων και  αυτή η ζημιά  φαίνεται, είναι και η άλλη καταστροφή που είναι και η μεγαλύτερη. Όλος αυτός ο τεράστιος πληθυσμός των λαγοκέφαλων και των λεοντόψαρων που πλέον υπάρχει και δεν έχει θηρευτές, χρειάζεται τεράστιες ποσότητες φαγητού καθημερινά και  τα ψάρια που τρώνε για να επιβιώσουν αυτά,  είναι τα  βρώσιμα ψάρια που μέχρι τώρα ήταν εμπορεύσιμα και αποτελούσαν την παραγωγή του ψαρά, την οποία πουλούσε για να πληρώσει τα καύσιμα του , τους αλιεργάτες του, τους φόρους του,  τα έξοδα συντήρησης του αλιευτικού του, τα καινούργια αλιευτικά του εργαλεία  και τα δολώματα  του για να ξανά πάει στο ψάρεμα την επόμενη μέρα. Όταν αυτοί οι Λεσεψιανοί μετανάστες , αυξάνονται τόσο γρήγορα,  με μαθηματική ακρίβεια μειώνονται τα   βρώσιμα αλιεύματα και οι ψαριές όλο μικραίνουν άσχετα  με το πόσο έμπειρος και ικανός ψαράς είσαι» μας είπε ο καπετάνιος του γρι γρι «Αθανάσιος» κ. Νεκτάριος Κουγιουμουτζάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News