Σητεία: Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά στον οικισμό Κρυά - Ολονύκτια μάχη έδωσαν οι πυροσβέστες

Κρήτη
Σητεία: Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά στον οικισμό Κρυά - Ολονύκτια μάχη έδωσαν οι πυροσβέστες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πρώτη εκτίμηση κάνει λόγο για καμένα 15 στρέμματα χορτολιβαδικής, χωρίς να απειλήθηκε οικισμός

Αναστάτωση προκλήθηκε για πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ του Σαββάτου 11 Ιουνίου σε περιοχή της Σητείας.

Ειδικότερα, η Πυροσβεστική δέχθηκε κλήση περίπου στις 21:20 για φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή Κρυά Σητείας, σε χορτολιβαδική έκταση. Οι Πυροσβέστες έδωσαν ολονύκτια μάχη με τις φλόγες και κατάφεραν να θέσουν υπό μερικό έλεγχο την φωτιά.

Όπως ανέφερε στο neakriti.gr o Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιεράπετρας, Δημήτρης Καλλιοτζής, «τέθηκε υπό έλεγχο η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε γύρω στις 9 το βράδυ του Σαββάτου στα Κρυά της Σητείας, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. Στη μάχη με τις φλόγες έπεσαν 25 πυροσβέστες, 1 πεζοπόρο όχημα από το Ηράκλειο και 8 πυροσβεστικά οχήματα από τη Σητεία, Ιεράπετρα και Άγιο Νικόλαο, όπου κατάφεραν να περιορίσουν τη φωτιά τα ξημερώματα.

«Στο σημείο, μένουν 3 πυροσβεστικά οχήματα για να επιτηρούν την περιοχή και να προλάβουν πιθανή αναζωπύρωση λόγω του ότι πνέει μέτριας έντασης άνεμος. Η πυρκαγιά έκαψε γύρω στα 15 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης».

Υπενθυμίζεται ότι έτοιμοι για δράση είναι από χθες, Σάββατο 11 Ιουνίου, οι δασοκομάντος της Κρήτης, καθώς ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση τους, όπως δήλωσε στο neakriti.gr o Περιφερειακός Διοικητής των Πυροσβεστικών υπηρεσιών Κρήτης, Γιώργος Τσικαλάς.

Πρόκειται για 60 μόνιμους δασοπυροσβέστες οι οποίοι ενισχύουν το πυροσβεστικό σώμα στη μάχη κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών σε Κρήτη, Βόρειο και Νότιο Αιγαίο, στο πλαίσιο της νέας μονάδας η οποία εδρεύει στο Ηράκλειο.

Η εκπαίδευση των δασοκομάντος περιλάμβανε μεταξύ άλλων την εκπαίδευση τους σε εγκαταστάσεις νερού δασοπυρόσβεσης, τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών με τη χρήση αλυσοπρίονων και άλλων εργαλείων, πορεία εκπαίδευσης στο βουνό και όχι μόνο.

Στην ετοιμότητα των Πυροσβεστικών υπηρεσιών στάθηκε ο Γιώργος Τσικαλάς ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ενίσχυση του νησιού από αέρος με 3 συνολικά ελικόπτερα.

Αντιπυρική περίοδος: Ποιους κανόνες πρέπει να τηρούν οι πολίτες

Όπως αναφέρουν οι Πυροσβεστικές αρχές η πλειοψηφία των πυρκαγιών οφείλονται σε καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών, γι αυτό από το αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, απευθύνεται έκκληση προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προτού προβούν στην καύση κλαδιών, επισημαίνοντας ταυτόχρονα τις κυρώσεις που προβλέπονται από τον νόμο για τους παραβάτες. 

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στη χώρα μας, το 95% των πυρκαγιών προκαλούνται από τον άνθρωπο, γεγονός που καταδεικνύει την ανάγκη για πιστή τήρηση των μέτρων για την ασφάλεια και την προστασία όλων μας.

Σημειώνεται ότι από την 1η Μαΐου έως και την 31η Οκτωβρίου (αντιπυρική περίοδος) απαγορεύεται η καύση υπολειμμάτων των κλαδεμάτων σε σωρό στις μόνιμες καλλιέργειες (δενδρώνες), συμπεριλαμβανομένων ελαιώνων και αμπελώνων.

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News