Τουρισμός: Γιατί επισκέπτονται ξανά και ξανά την Ιεράπετρα - Ζευγάρι Φινλανδών επέστρεψαν για 16η φορά

Λασίθι
Τουρισμός: Γιατί επισκέπτονται ξανά και ξανά την Ιεράπετρα - Ζευγάρι Φινλανδών επέστρεψαν για 16η φορά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δυναμικά επιστρέφουν φέτος οι επαναλαμβανόμενοι επισκέπτες της Ιεράπετρας

Έπειτα από έναν καλό τουριστικά Απρίλιο και έναν μέτριο Μάιο, ο Ιούνιος μπήκε με αισιοδοξία για τους τουριστικούς επιχειρηματίες της Ιεράπετρας, καθώς οι κρατήσεις των επισκεπτών της τελευταίας στιγμής, αυξάνονται σταθερά όσο περνούν οι μέρες.

Αυτό που είναι εντυπωσιακό εφέτος, μετά από δυο προβληματικές σαιζόν κατά τη διετία της πανδημίας, είναι ότι, όλοι όσοι απασχολούνται στον τουρισμό της Ιεράπετρας, ξενοδόχοι, ξενοδοχοϋπάλληλοι, εστιάτορες και λοιποί μικροέμποροι, μας μιλούν για έναν ασυνήθιστα υψηλό αριθμό επαναλαμβανόμενων τουριστών, που αποφάσισαν χωρίς πολύ σκέψη να επιστρέψουν αυτό το καλοκαίρι στα παλιά γνώριμα μέρη και στις δαντελωτές παραλίες της ανατολικής Κρήτης, προσδοκώντας να συναντήσουν ξανά ντόπιους κατοίκους και εργαζόμενους στο χώρο του τουρισμού, με τους οποίους σε προηγούμενες επισκέψεις τους είχαν αναπτύξει δυνατές σχέσεις φιλίας.

Το βράδυ της περασμένης Τρίτης εντελώς τυχαία, βρεθήκαμε μπροστά σε μια τέτοια συνάντηση ενός ζευγαριού Φινλανδών τουριστών, που επέστρεφαν για 16η φορά στην Ελλάδα και για πολλοστή φορά στην Κρήτη που υπεραγαπούν και συνεχίζουν να την ανακαλύπτουν, αναζητώντας πάντα την παρέα εκείνων των ντόπιων κατοίκων και επαγγελματιών, που είχαν γνωρίσει στις προηγούμενες διακοπές τους, πίνοντας μια ρακή μαζί τους.

«Ήταν γύρω στις 10:00 το βράδυ της Τρίτης, όταν εξυπηρετώντας τους περαστικούς πελάτες μου στο περίπτερο μου, ξαφνικά εμφανίστηκε μπροστά μου ένα ζευγάρι τουριστών που με χαιρετούσαν με πλατύ χαμόγελο και με ρωτούσαν αν τους θυμάμαι, από την προηγούμενη επίσκεψη τους στην Ιεράπετρας πριν από 4 χρόνια.

Βγήκα έξω από το περίπτερο και κουβεντιάζοντας μαζί τους θυμήθηκα ότι εκείνο το καλοκαίρι του 2018 που περνούσαν τις διακοπές τους σε παραλιακό ξενοδοχείο της Ιεράπετρας. ένα βράδυ, πίνοντας μια ρακή με τους φίλους μου, σε ένα τραπεζάκι που είχαμε στήσει πάνω στο πεζοδρόμιο, πέρασε αυτό το ζευγάρι των Φινλανδών και όπως κάνουμε πάντα με τους ξένους μας, τους φωνάξαμε να τους κεράσουμε μια ρακή στο πόδι. Πλησίασαν ήπιαν κάμποσα ποτήρια ρακή, γνωριστήκαμε και γίναμε φίλοι. Μάλιστα με φώναξαν με το όνομα μου και με ρώτησαν αν είμαι καλά και αν τους θυμάμαι. Τους κάλεσα και πάλι να κάτσουν στην παρέα μας, εκείνοι δέχτηκαν με χαρά την πρόσκληση και διαπιστώσατε κι εσείς ο ίδιος, πόσο χαρούμενοι ήταν που βρέθηκαν και πάλι στην πόλη που αγαπούν και θαυμάζουν», μας είπε ο ιδιοκτήτης περιπτέρου κ. Παναγιώτης Ζαμπετάκης, ο οποίος μας φώναξε και μας σύστησε τους Φινλανδούς φίλους του.

«Η Ελλάδα και τα νησιά της μας έχουν κλέψει την καρδιά»

Μετά τις απαραίτητες συστάσεις ζητήσαμε να μάθουμε τι είναι εκείνο που κάνει τους Σκανδιναβούς επισκέπτες να επιστρέφουν ξανά και ξανά στην Κρήτη.

«Όλη η νησιωτική Ελλάδα είναι μέσα στην καρδιά μας, έχουμε έρθει 16 φορές στην Ελλάδα για διακοπές και δε μπορούμε να τη χορτάσουμε. Έχουμε πάει στα νησιά του Αιγαίου απέναντι από την Τουρκία, έχουμε επισκεφτεί πάρα πολλές φορές, τα Χανιά, την Παλαιόχωρα, το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο, τον Άγιο Νικόλαο και την Ιεράπετρα.

Μας αρέσει πάρα πολύ η διαμονή μας εδώ στην Ιεράπετρα, γιατί δεν είναι τόσο τουριστική και έχει μια απίστευτη ηρεμία στις παραλίες της. Το φαγητό τα βράδια είναι για εμάς μια αληθινή μυσταγωγία. Πριν από λίγο φάγαμε ένα υπέροχο δείπνο με καταπληκτικούς παραδοσιακούς κρητικούς μεζέδες, σε ένα τραπεζάκι κάτω από ένα δέντρο λίγα μέτρα από τη θάλασσα. Αυτή η ατμόσφαιρα για εμάς είναι φανταστική. Οι άνθρωποι εδώ είναι τόσο φιλικοί και ανοιχτοί. Σε κάνουν φίλο τόσο απλά μιλώντας σου χωρίς να σε γνωρίζουν...

 Έτσι γίναμε φίλοι με τον Πάνο πριν 4 χρόνια, πίνοντας μια ρακή έξω από το κιόσκι του. Αυτό δεν το συναντάμε στις πάρα πολύ τουριστικές περιοχές, όπου όλα είναι τυπικά και απρόσωπα», μας λέει η 46χρονη Σινίκκα και ο 50χρονος σύντροφος της Πέκκα Γιόκινεν.

«Έχουμε ταξιδέψει σε όλη τη Νότια Ευρώπη, έχουμε πάει μια φορά και στην πολυδιαφημισμένη Τουρκία, αλλά δεν θέλουμε να ξανά πάμε. Δεν θέλουμε να ξανά ζήσουμε αυτό το μαρτύριο της πιεστικής άγρας πελατών που γίνεται στην Τουρκία. Δε μπορεί να γίνει σύγκριση της Τουρκίας με την Ελλάδα. Εμείς είμαστε ερωτευμένοι με την Ελλάδα και για το λόγο αυτό προσπαθούμε τα δυο τελευταία χρόνια να μάθουμε και την Ελληνική γλώσσα», προσθέτουν οι Φιλέλληνες Φινλανδοί επισκέπτες της Ιεράπετρας Σινίκκα και Πέκκα Γιόκινεν.

Οι επαναλαμβανόμενοι επισκέπτες της Κρήτης είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές μας στο εξωτερικό. Είναι οι άνθρωποι που επηρεάζουν θετικά τους φίλους και τους συγγενείς τους ώστε να επιλέξουν τον τόπο μας για τις διακοπές τους. Έρχονται κατά μέσο όρο στην Ελλάδα μία με δύο φορές το χρόνο και παραμένουν από δέκα έως δεκαπέντε ημέρες. Όλοι θεωρούν την Κρήτη ως τη δεύτερη ιδιαίτερη πατρίδα τους και έχουν δημιουργήσει δυνατές φιλίες με κατοίκους του νησιού. Είναι άνθρωποι που όταν ήρθαν για πρώτη φορά στην Κρήτη, γοητεύτηκαν από τις φυσικές ομορφιές, το κλίμα, τον ήλιο, τη θάλασσα, τα ιστορικά μνημεία και τα αξιοθέατα ενώ στη συνέχεια ενθουσιάστηκαν με την Κρητική φιλοξενία και τους ζεστούς και φιλικούς κατοίκους της. Η ευγένεια, η εξυπηρέτηση και η ζεστασιά των κατοίκων του νησιού αποτέλεσαν το βασικό λόγο για τον οποίο αποφάσισαν να την επισκεφθούν και πάλι. Πλέον έχουν αποκτήσει φίλους στο νησί τους οποίους συναντούν κάθε καλοκαίρι και όταν επιστρέψουν στη χώρα τους παρακινούν τους συμπατριώτες τους που δεν το έχουν επισκεφθεί ακόμη, να το πράξουν το συντομότερο δυνατόν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News