Τρίτο βραβείο ποίησης σε μαθήτριες του 3ου Γυμνασίου Ιεράπετρας με θέμα τον Ποντιακό Ελληνισμό

Λασίθι
Τρίτο βραβείο ποίησης σε μαθήτριες του 3ου Γυμνασίου Ιεράπετρας με θέμα τον Ποντιακό Ελληνισμό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον διαγωνισμό πήραν μέρος 136 σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, γενικής και ειδικής αγωγής, από Ελλάδα, Κύπρο και Ομογένεια (Αυστραλία)

Το 3ο Γυμνάσιο Ιεράπετρας απέσπασε το 3ο βραβείο στην κατηγορία «Ποιήματα» στον 6ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό της ΠΔΕ Σερρών με θέμα: «Ποντιακός Ελληνισμός: Μνήμες και όνειρα, παρελθόν, παρόν και μέλλον». Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής επιτροπής για την UNESCO.

Στον διαγωνισμό πήραν μέρος 136 σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, γενικής και ειδικής αγωγής, από Ελλάδα, Κύπρο και Ομογένεια (Αυστραλία). Οι μαθητές που συμμετείχαν ήταν περίπου 7.000 με 1.100 μαθητικές δημιουργίες με την καθοδήγηση και εποπτεία 350 εκπαιδευτικών.

Από το 3ο Γυμνάσιο Ιεράπετρας βραβεύτηκαν δύο (2) από τους πέντε(5) συμμετέχοντες μαθητές. Η μαθήτρια της Γ΄ τάξης του 3ου Γυμνασίου Ιεράπετρας Μαρίνα Πυθαρούλη και η μαθήτρια της Β’ τάξης Ελένη Λιανάκη του 3ου Γυμνασίου Ιεράπετρας έγραψαν για τις ανάγκες του παραπάνω διαγωνισμού έμμετρο κείμενο (μαντινάδα) με κύριο θέμα τον Ποντιακό Ελληνισμό.

Τα κείμενα των μαθητριών ενθουσίασαν την επιτροπή αξιολόγησης του διαγωνισμού και αξιολογώντας το μήνυμα που θέλησαν να περάσουν τα παιδιά μέσα από τα κείμενά τους και την πρωτοτυπία των κειμένων τους απένειμε σε αυτές το τρίτο βραβείο για την κατηγορία ποίημα.

Την εποπτεία και καθοδήγηση για τις μαθητικές δημιουργίες καθώς και τη φροντίδα της συμμετοχής στον διαγωνισμό είχε ο καθηγητής Θεολόγος κ. Δημήτριος Χοϊλούς.

Σκοπός του διαγωνισμού ήταν η καλλιέργεια ενδιαφέροντος για την παράδοση του τόπου μας και η ανάπτυξη και διατήρηση της ιστορικής μνήμης γύρω από το γεγονός της Ποντιακής Γενοκτονίας. Η συμμετοχή στο διαγωνισμό ενθάρρυνε τη διαρκή και ενεργό συμμετοχή των μαθητών στην τέχνη και στον πολιτισμό με άξονα την ελληνική πολιτιστική ταυτότητα

Η εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα του 3ου Γυμνασίου Ιεράπετρας αποδεικνύει για ακόμα μια φορά πως το Ελληνικό δημόσιο σχολείο είναι σε θέση να συμβάλλει ενεργά στην δημιουργία στάσεων ζωής χρήσιμες για την ιστορική και πολιτιστική ταυτότητα του νέου μέσα στον 21ο αιώνα. Η παραπάνω δράση αναδεικνύει την συμβολή του σχολείου στην καλλιέργεια ιστορικού και πολιτιστικού γραμματισμού.

Η Διεύθυνση του 3ου Γυμνασίου Ιεράπετρας και ο Σύλλογος των Διδασκόντων επιθυμεί συγχαίρουν τις μαθήτριες για την επιτυχία τους και να ευχαριστούν  τον δραστήριο  εκπαιδευτικό που συνέβαλε σε ακόμα μία επιτυχία του σχολείου .

Ο Πόντιος

Ο Πόντος ζει και δεν ξεχνά την ημερομηνία

Που χάθηκαν τόσες ζωές με τη γενοκτονία.

Στον Πόντο βίωσαν σφαγές μαρτύρια και πόνο

Κι αντί για όπλα λάβαρο είχαν την Πίστη μόνο.

Κι η Παναγία η Σουμελά ήκαμε εξορία

βία, ορφάνια, προσφυγιά έγραψαν ιστορία.

Στην Τραπεζούντα κοτσαρι χορευουνε οι μνήμες

Ελλήνων που εξορίστηκαν για άγνωστες πατρίδες.

Το Μάη τσι δεκαεννιά ψυχρή δολοφονία

Βιώσανε οι Πόντιοι με τη γενοκτονία.

Εκατόν τρία πέρασαν, χρόνια λησμονημένα

Αλλά ο Πόντος δεν ξεχνά tι έχει περασμένα

Η φλόγα της ανάμνησης tου Πόντου δε θα σβήσει

Γιατί αθώα θύματα t’ αιμα τους έχουν χύσει.

Ένα κομμάτι Ελληνισμού στο Πόντο ζει για πάντα

Γιατί θυσία γίνανε τα νήπια στη Σάντα

Στη Σάντα νεκροφίλησαν μανάδες τα παιδιά τους

Που στο βωμό τσι Λευτεριάς έκοψαν τα φτερά τους.

Θρήνος, οδύνη, σπαραγμός στοιχειώσανε τη Σάντα

Απ’ τις μανάδες που ‘χασαν τα σπλάχνα τους για πάντα.

Κάθε Ρωμιός που έζησε ξεριζωμό και πόνο

Γνωρίζει τι θα πει καημός για την πατρίδα μόνο.

Ελένη Λιανάκη (Β2)

Οι καρδιές του Πόντου δε ξεχνούν

την ρωμιοσύνη

που τρεις χιλιάδες χρόνια πριν

ξεριζωμός  ΄χε γίνει

 Γενοκτονία εγήνικε

δεκαεννιά του μήνα

και πόσοι ανθρωποι πήγανε

αδίκως μες στο μνήμα

Ω Παναγία μου Σουμελά

και συ Περιστερώτα

και Αη Γιώργη Βαζελώνα μου

δώστε στον κόσμο φώτα.

Μαρίνα Πυθαρούλη (Γ4)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News