Ιεράπετρα: Οι ομορφιές της παλιάς πόλης και η ανάδειξή τους βασικός σκοπός του δήμου και φορέων της περιοχής

Κρήτη
Ιεράπετρα: Οι ομορφιές της παλιάς πόλης και η ανάδειξή τους βασικός σκοπός του δήμου και φορέων της περιοχής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο πλαίσιο εσπερίδας που διοργανώθηκε, ο Δήμαρχος Ιεράπετρας, μίλησε για το σχέδιο ανάδειξης της παλιάς πόλης της Ιεράπετρας, την οποία επισκέπτονται καθημερινά εκατοντάδες Έλληνες και ξένοι επισκέπτες

Με μεγάλο ενδιαφέρον ολοκληρώθηκε η εσπερίδα με θέμα την «Ανάδειξη της παλιάς πόλης της  Ιεράπετρας» που πραγματοποιήθηκε  στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου της Ιεράπετρας.

Την εκδήλωση, η οποία διοργανώθηκε από την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία – Α.μΚ.Ε. «Ιεράπετρα 35ος Παράλληλος», σε συνεργασία με τον Δήμο Ιεράπετρας και την τοπική Εκκλησία, χαιρέτισαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας, κ.κ. Κύριλλος, ο Δήμαρχος Ιεράπετρας, Θεοδόσης Καλαντζάκης, ο π. Χριστόδουλος Παπακώστας από την Ιερά Μητρόπολη Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου και παρακολούθησαν πολλοί Ιεραπετρίτες. 

Παράλληλα, οι κ.κ. Μιχάλης Σκλάβος και Γιώργος Σωμαράκης, εκπρόσωποι της ΑΜΚΕ «ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ 35ος Παράλληλος», παρουσίασαν το  νέο βιβλίο της Α.μΚ.Ε. «Καλές Πρακτικές Ανάδειξης του Πολιτιστικού Αποθέματος, Μελέτη περίπτωσης η πόλη της Ιεράπετρας», ενώ στη συνέχεια η Αρχιτέκτων Καθηγήτρια του Πολυτεχνείου Κρήτης, Αμαλία Κωτσάκη και η ομάδα της, παρουσίασαν την πρόταση Μελέτης που συνέταξαν για την παλιά πόλη της Ιεράπετρας, την οποία χρηματοδότησε ο Δήμος Ιεράπετρας  και υλοποιήθηκε με βάση την  Προγραμματική Σύμβαση που έχει υπογραφεί ανάμεσα στην Ιερά Μητρόπολη,  τον Δήμο Ιεράπετρας και το Πολυτεχνείο Κρήτης.

Ακολούθησε ουσιαστικός και γόνιμος διάλογος μεταξύ των εισηγητών και των συμμετεχόντων.

Μετά τη λήξη της εκδήλωσης, ο Δήμαρχος Ιεράπετρας, μίλησε για το σχέδιο ανάδειξης της παλιάς πόλης της Ιεράπετρας, την οποία επισκέπτονται καθημερινά εκατοντάδες Έλληνες και ξένοι επισκέπτες.

«Πιστοί στις εξαγγελίες και τις δεσμεύσεις μας στοχεύουμε στην ανάδειξη και την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του τεράστιου μνημειακού πλούτου που έχει η πόλη της Ιεράπετρας, με έργα που έχουν συντελεστεί και συντελούνται καθημερινά, με έργα ανάπλασης και προστασίας, που αποσκοπούν στην καλύτερη διαχείριση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και συγχρόνως στην καλύτερη ένταξη και ενσωμάτωση του μνημειακού μας πλούτου στις λειτουργίες της πόλης.

Ως Δημοτική Αρχή προσπαθούμε να εντάξουμε και να συνδέσουμε μεταξύ τους τα στοιχεία που αποτελούν την «καρδιά» της Ιεράπετρας, τις παλιές εκκλησίες, το Τζαμί, την οικία του Ναπολέοντα, την αρχαιολογική Συλλογή, το Φρούριο του Καλέ κ.α.

Ευχαριστώ πολύ τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας, κ. Κύριλλο, για την κοινή σύμπλευση στον σκοπό αυτό, την ΑΜΚΕ «ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ 35ος Παράλληλος» και την Καθηγήτρια, κα Αμαλία Κωτσάκη, για την εξαιρετική μελέτη που μας κατέθεσε. Πάνω από όλα, όμως ευχαριστώ όλους τους Γεραπετρίτες, οι οποίοι ενδιαφερόμενοι έμπρακτα για την πόλη τους, μας έκαναν την τιμή και είτε παρευρέθηκαν στην εσπερίδα είτε την παρακολούθησαν διαδικτυακά» τόνισε ο Δήμαρχος Ιεράπετρας.

Η ανάδειξη και η αξιοποίηση ολόκληρης της παλιάς πόλης της Ιεράπετρας από τη γειτονιά του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου, μέχρι το λιμάνι και τη λιμνοθάλασσα της «Ναυμαχίας» , αποτελεί αίτημα πολλών χρόνων πολλών επιφανών Ιεραπετριτών που με διάφορους τρόπους ασχολούνται με τον τουριστικό κλάδο και καταγράφουν εδώ και χρόνια τις παρατηρήσεις των ξένων επισκεπτών και των τουριστικών πρακτόρων που φέρνουν ξένο κόσμο στην Ιεράπετρα.

Υποστηρίζουν ότι η ανάδειξη και η αξιοποίηση της παλιάς πόλης όπως έχει γίνει σε άλλες μεγάλες πόλεις της Κρήτης και η σύνδεση της με τις επισκέψιμες αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος θέσεις που βρίσκονται είτε μέσα στην πόλη είτε στην περίμετρο της , θα διαμορφώσουν  έναν άλλο πιο ενδιαφέροντα  τουριστικό και  πολιτιστικό χαρακτήρα  μιας πόλης,  που έχει μείνει πίσω,  λόγω της αδιαφορίας και της έλλειψης στρατηγικού σχεδιασμού που έχει να κάνει με τη φυσιογνωμία της .

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News