Οροπέδιο Λασιθίου: Απελευθέρωσαν τέσσερις γυπαετούς στην θέση Σελί Αμπέλου

Λασίθι
Οροπέδιο Λασιθίου: Απελευθέρωσαν τέσσερις γυπαετούς στην θέση Σελί Αμπέλου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ΕΟΣ Λασιθίου, σε συνεργασία με το ΜΦΙ και το Κέντρο ΑΝΙΜΑ απελευθέρωσαν τέσσερις γύπες στην θέση Σελί Αμπέλου Οροπεδίου Λασιθίου

Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Λασιθίου, σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και το Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων ΑΝΙΜΑ, απελευθέρωσαν τέσσερις γύπες στην θέση Σελί Αμπέλου Οροπεδίου Λασιθίου.

Συνήθως πρόκειται για τραυματισμένους γύπες, οι οποίοι είναι εξαντλημένοι, αφού φροντίσουν για την περίθαλψή τους μετά τους απελευθερώνουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πανέμορφο αρπακτικό είναι ο μεγαλύτερος σε μέγεθος γύπας και το μεγαλύτερο πτηνό της Ευρώπης, καθώς και από τα μεγαλύτερα αρπακτικά πτηνά στον κόσμο. Παράλληλα σημειώνεται πως περιοχή που «φιλοξενεί» πολλούς γυπαετούς είναι το Σεληνάρι, όπου είναι γνωστή αποικία όρνιων στην Κρήτη.

Πρόκειται για εντυπωσιακά αρπακτικά πουλιά που παρέχουν σημαντικές πολύτιμες υπηρεσίες στο φυσικό περιβάλλον με τον καθαρισμό ψοφιμιών και άλλων οργανικών αποβλήτων. Είναι οι καθαριστές απορριμμάτων της φύσης.

Διαβάστε επίσης ⇒

Ένας πανέμορφος γυπαετός… προσγειώθηκε στο γήπεδο της Ιεράπετρας, την ώρα που έπαιζαν αγώνα (βίντεο)

Οι γύπες διανύουν τεράστιες αποστάσεις προς αναζήτηση ψοφιμιών. Μελέτες έχουν δείξει ότι σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν γύπες, τα πτώματα χρειάζονται έως και τρεις ή τέσσερις φορές περισσότερο χρόνο για να αποσυντεθούν, οδηγώντας στην εξάπλωση ασθενειών που απειλούν τόσο τα άγρια όσο και στα οικόσιτα ζώα, καθώς ακόμα και τον ίδιο τον άνθρωπο.

Τι προσφέρει η ΑΝΙΜΑ

Σημαντικές υπηρεσίες στην προσπάθεια διάσωσής του άγριου πτηνού προσφέρει και το Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων ΑΝΙΜΑ.

Ειδικότερα, η ΑΝΙΜΑ – Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής είναι σωματείο και ιδρύθηκε το 2005, από ανθρώπους με πολύχρονη εμπειρία στην περίθαλψη άγριων ζώων στην Ελλάδα, καθώς και από κτηνιάτρους, βιολόγους, δασολόγους και φίλους της φύσης και της άγριας ζωής. Συνεργάζεται με ειδικούς επιστήμονες που αποτελούν την Επιστημονική Επιτροπή του φορέα.

Κύρια δραστηριότητα  της ΑΝΙΜΑ είναι η περίθαλψη και επανένταξη άγριων ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον. Με δεδομένο ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει κρατικός φορέας που να ασχολείται με το αντικείμενο αυτό, η ΑΝΙΜΑ, μαζί με τις υπόλοιπες οργανώσεις που ασχολούνται με την περίθαλψη άγριων ζώων, έρχεται να καλύψει μια βασική ανάγκη για την προστασία και διατήρηση της άγριας ζωής στη χώρα.

Παραλαμβάνοντας άγρια ζώα από όλη την Ελλάδα, περιθάλπει σε ετήσια βάση πάνω από 5.000 πουλιά, θηλαστικά και ερπετά. Μεταξύ των ζώων αυτών συγκαταλέγονται και πολλά σπάνια και απειλούμενα με εξαφάνιση άγρια ζώα.

Η ΑΝΙΜΑ συνεργάζεται σε σταθερή βάση με κτηνιάτρους για την πραγματοποίηση των απαραίτητων διαγνωστικών εξετάσεων και επεμβάσεων. Σε πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο πραγματοποιούνται οι ακτινογραφίες, οι διαγνωστικές εξετάσεις και  οι χειρουργικές επεμβάσεις. Επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής της ΑΝΙΜΑ είναι η Δρ Αναστασία Κομνηνού, Αν. Καθηγήτρια Χειρουργικής-Ιατρικής Εξωτικών και Αγρίων Ζώων του Τμήματος Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ.

Η νοσηλεία γίνεται από το έμπειρο προσωπικό της ΑΝΙΜΑ, που έχει λάβει ειδική εκπαίδευση για τη διαχείριση και νοσηλεία άγριων ζώων, και με την συνδρομή των επίσης εκπαιδευμένων εθελοντών.

Η επανένταξη των ζώων στην άγρια φύση είναι μια διαδικασία εξ ίσου απαιτητική με την  αποθεραπεία τους ή την ανατροφή τους,  όταν πρόκειται για νεοσσούς.

Η ΑΝΙΜΑ διαθέτει δικούς της χώρους, αλλά και συνεργάζεται με άλλους φορείς για την επανένταξη των αποθεραπευμένων άγριων ζώων. Πιο συγκεκριμένα:

  • διαθέτει χώρο επανένταξης για αρπακτικά στα Καλύβια Αττικής
  • συνεργάζεται με την Αλκυόνη (Κέντρο Περίθαλψης Αγριων Ζώων στην Πάρο) για τη φιλοξενία μεγαλόσωμων υδρόβιων πουλιών, όπως πελεκάνοι, και άλλων ειδών για τα οποία η Αλκυόνη διαθέτει κατάλληλους χώρους φιλοξενίας.

Για την επανένταξη νεοσσών άγριων πουλιών η ΑΝΙΜΑ έχει αναλάβει μια σειρά πρωτοβουλιών που περιλαμβάνουν:

  • συνεργασία με βιοκαλλιεργητές για τη σταδιακή επανένταξη νεοσσών νυκτόβιων αρπακτικών, τα οποία λειτουργούν στη συνέχεια ως φυσικοί θηρευτές των τρωκτικών,
  • την αναδοχή νεοσσών νυκτόβιων αρπακτικών από μη επανεντάξιμα – ανάπηρα θηλυκά,
  • την υιοθέτηση νεοσσών Κιρκινεζιών από οικογένειες Κιρκινεζιών με μικρό αριθμό νεοσσών σε αποικίες του θεσσαλικού κάμπου σε συνεργασία με το πρόγραμμα LIFE για το Κιρκινέζι
  • την εκγύμναση αρπακτικών κάποιες μέρες πριν από την απελευθέρωση σε συνεργασία με έμπειρους γερακάρηδες

Για τα ορφανά ελάφια και ζαρκάδια που κατά καιρούς παραλαμβάνει μέλος της ΑΝΙΜΑ με εξειδίκευση στο θέμα και μακροχρόνια εμπειρία αναλαμβάνει την ανατροφή τους ακολουθώντας όλες τις προδιαγραφές.

Στο τελικό στάδιο της απελευθέρωσης η ΑΝΙΜΑ συνεργάζεται με πληθώρα φορέων για την απελευθέρωση των άγριων ζώων σε κατάλληλους βιοτόπους σε όλη την Ελλάδα. Πριν από την απελευθέρωση των άγριων πουλιών όποτε απαιτείται προχωράει σε συνεργασία με ειδικούς στην

Δακτυλίωση των πουλιών (Ελληνικό Κέντρο Δακτυλιώσεων, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης)

Λήψη μορφομετρικών στοιχείων και δειγμάτων αίματος/φτερών για ερευνητικούς σκοπούς.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News