Λασίθι

Κρήτη: Δρομολογείται το πρώτο καταδυτικό πάρκο - Τα επτά ναυάγια που θα προσελκύσουν χιλιάδες τουρίστες

Η εναλλακτική αυτή μορφή τουρισμού αναμένεται να προσελκύσει εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες τα επόμενα χρονιά

Προοπτικές για την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού στην Κρήτη ανοίγει η γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεότερων Μνημείων για την απελευθέρωση ναυαγίων, τα οποία θα αποδοθούν για οργανωμένες καταδύσεις. Σε συνδυασμό με τη δρομολόγηση της δημιουργίας του πρώτου καταδυτικού πάρκου στον Εμπρόσγυαλο Αποκορώνου, εκτιμάται ότι η εναλλακτική αυτή μορφή τουρισμού τα επόμενα χρόνια μπορεί να προσελκύσει εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες.

Θετικά είναι, την ίδια ώρα, τα μαντάτα και για το εγχείρημα της δημιουργίας καταδυτικού πάρκου στον δήμο Αγίου Νικολάου, που φαίνεται να ξεμπλοκάρει μετά από προσπάθειες ετών, καθώς κατατέθηκε προς έγκριση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης η μελέτη για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου που θα ανοίξει τον δρόμο της υλοποίησης.

Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά το προωθούμενο καταδυτικό πάρκο στον Αποκόρωνα Χανίων, το τεχνικό δελτίο του έργου δημιουργίας καταδυτικού πάρκου, προϋπολογισμού 1.521.000 ευρώ, έχει ήδη υποβληθεί στην Περιφέρεια Κρήτης για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Από το ΕΛΚΕΘΕ έχουν κατασκευαστεί και θα ποντιστούν τριάντα επτά τεχνητοί ύφαλοι και επιπλέον τέσσερις, οι οποίοι θα κατευθύνουν τους δύτες στις υποθαλάσσιες διαδρομές. Ταυτόχρονα προβλέπεται σειρά παράλληλων έργων που αφορούν στην προσβασιμότητα των επισκεπτών.

«Είναι ένα έργο το οποίο απευθύνεται σε πέντε εκατομμύρια Ευρωπαίους, λάτρεις του καταδυτικού τουρισμού», δηλώνει ο δήμαρχος Αποκορώνου κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης.

Όπως ο ίδιος εξηγεί, το καταδυτικό πάρκο στον Εμπρόσγυαλο Αποκορώνου, στην τοπική κοινότητα Κεφαλά, θα χωροθετηθεί σε έκταση 60 στρεμμάτων.

«Ήδη έχουμε φροντίσει κι έχουν δεσμευτεί δύο πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, ένα ξύλινο μήκους 42 μέτρων και ένα μεταλλικό 25 μέτρων», σημειώνει, ενώ αναφερόμενος στα παράλληλα έργα υπογραμμίζει πως προβλέπονται δεκαεπτά παρεμβάσεις, οι οποίες εντάσσονται στο τεχνικό δελτίο και έχουν να κάνουν με την πρόσδεση των σκαφών, με τη χερσαία ζώνη και την προσβασιμότητα των επισκεπτών.

Οι ενέργειες από πλευράς υπουργείου Πολιτισμού και η πρωτοβουλία δημιουργίας καταδυτικού πάρκου είναι βέβαιο ότι θα συμβάλουν στο να εξελιχθεί η Κρήτη σε έναν σημαντικό προορισμό καταδυτικού τουρισμού.

Τα επτά ναυάγια

Εξάλλου, η γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεότερων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού για την απελευθέρωση 91 ναυαγίων σε όλη την Ελλάδα, από τα οποία τα επτά στην Κρήτη, ενισχύει τις προοπτικές ανάπτυξης του καταδυτικού τουρισμού. Τα ναυάγια που απελευθερώνονται γύρω από την Κρήτη είναι τα εξής:

- Στη Σούδα, σε βάθος 85 μέτρων βρίσκεται ναυαγισμένο το ελληνικό φορτηγό ατμόπλοιο “Κυριακή”, το οποίο βυθίστηκε τον Απρίλιο του 1941 από τους Γερμανούς.

- Στη Σητεία, σε 35 μέτρα βάθος παραμένει το πολεμικό αεροσκάφος “Βeaufighter”.

- Στα Χανιά, βυθισμένο στα 74 μέτρα από το 1943 είναι το πολεμικό αεροσκάφος “Arado”.

- Στον Μπάλο, σε βάθος 12 μέτρων βρίσκεται αυστραλέζικο αποβατικό, που βυθίστηκε τον Μάιο του 1941.

- Στη Σούδα, στα 33 μέτρα είναι βυθισμένο το ιταλικό πλοίο τροφοδοσίας “Pierre Luigi” (“Πιερέ Λουιτζί”).

- Στα 8 μέτρα βάθος, στο Γεράνι, βρίσκεται γερμανικό πολεμικό αεροσκάφος, που καταρρίφθηκε κατά τη Μάχη της Κρήτης.

Κατατέθηκε η περιβαλλοντική μελέτη - Ξεμπλοκάρει το καταδυτικό πάρκο στον δήμο Αγίου Νικολάου 

Στις... ράγες φαίνεται να μπαίνει σιγά-σιγά το πολυσυζητημένο έργο του καταδυτικού πάρκου στον δήμο Αγίου Νικολάου.

Μετά από μια περίοδο στασιμότητας, το μεγάλο βήμα για τη δημιουργία του καταδυτικού πάρκου είχε γίνει πριν από ένα χρόνο, όταν και ο Δήμος έβαλε μπρος τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, με σκοπό την έκδοση της περιβαλλοντικής άδειας. Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την “Περιβαλλοντική αδειοδότηση του καταδυτικού πάρκου Αγίου Νικολάου” κατατέθηκε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης - Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού - Τμήμα Περιβαλλοντικού και Χωρικού Σχεδιασμού, και έλαβε το πρωτόκολλο 1619/24113/05-05-2022, ενώ υποβλήθηκε και στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο (ΗΠΜ) και έλαβε αριθμό Περιβαλλοντικής Ταυτότητας (ΠΕΤ): 2205769124.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Αγίου Νικολάου Μιχάλης Φαρσάρης, η ανάθεση έχει γίνει στη μελετητική ομάδα που συμμετέχει ο Γιάννης Παρασύρης, με ανάθεση από τον Δήμο Αγίου Νικολάου. Σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό, στο πλαίσιο του έργου του καταδυτικού πάρκου προβλέπεται η πόντιση τεχνητών ενδιαιτημάτων (υφάλων) από τα 15 έως τα 30 μέτρα. Ανάμεσα στα 25-30 μ. βάθος προβλέπεται πόντιση μεταλλικού σκάφους μέγιστου μήκους 80 μ. (ή δύο μικρότερων, που πρέπει όμως να προσδιοριστεί η ακριβής θέση τους, για λόγους αδειοδότησης), καθώς και η χάραξη καταδυτικών διαδρομών. Προέβλεπε, επίσης, πόντιση 4 φωτοσημαντήρων και 8 πλωτήρων πρόσδεσης σκαφών. Όσον αφορά στο ιστορικό του συγκεκριμένου έργου, στη μελέτη αναφέρεται ότι «το 2008, με την Α.Π. 35111/04-11-2008 Απόφαση νομάρχη Λασιθίου, εγκρίθηκαν οι Περιβαλλοντικοί Όροι για τη δημιουργία υποθαλάσσιου πάρκου αναψυχής με τεχνητούς υφάλους στην παράκτια περιοχή του Αγίου Νικολάου. Η εν λόγω ΑΕΠΟ είχε διάρκεια ισχύος έως 04-11-2018, επομένως δεν έχει πλέον ισχύ. Πέραν της νέας ΑΕΠΟ, στο πλαίσιο αδειοδότησης του Καταδυτικού Πάρκου απαιτείται και η εκπόνηση Λιμενικής Μελέτης, με στόχο την πρόγνωση του κυματικού μοντέλου και τη μελέτη των έργων πόντισης των αναγκαίων στοιχείων του Πάρκου. Η λιμενική μελέτη, στο πλαίσιο χωροθέτησης του Κ.Π. Αγίου Νικολάου, θα περιλαμβάνει πρόγνωση κυματικού μοντέλου στην ευρύτερη περιοχή χωροθέτησης του καταδυτικού πάρκου. Επιπλέον, θα περιλαμβάνει τεχνική περιγραφή και χωροθέτηση απαιτούμενων έργων, καταγραφή, έλεγχο επάρκειας του πάρκου, καθώς επίσης και έλεγχο των προτεινόμενων αντικειμένων πόντισης, μελέτη τρόπου πόντισης, υπολογισμό απαραίτητων σημαδούρων και φανών, αλλά και τρόπου αγκύρωσης αυτών».

(Φωτογραφία Αρχείου Shutterstock)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια