Λασίθι

Ιεράπετρα: Η έλλειψη εργατικών χεριών «σταμάτησε» την καλλιέργεια καλοκαιρινών κηπευτικών

«Πολλοί παραγωγοί, και στο Νομό Λασιθίου αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, έχουν αποφασίσει να μην καλλιεργήσουν καλοκαιρινά κηπευτικά στα θερμοκήπια, γιατί δεν βρίσκουν εργάτες γης»

Συνεχίζονται τα προβλήματα στην πρωτογενή παραγωγή σε όλη την Ελλάδα και κυρίως στην Κρήτη από την έλλειψη εργατών γης, που αποτελεί την βασική αιτία μαζί με την ραγδαία αύξηση του κόστους παραγωγής, των αγροεφοδίων, των μεταφορικών και των ειδών συσκευασίας, που ενδέχεται να αποθαρρύνει τους αγρότες να ξανά καλλιεργήσουν τη γη τους.

Οι αγροτικοί σύλλογοι της μεγαλονήσου, μπροστά σε αυτόν τον κίνδυνο, συνέταξαν επιστολή ζητώντας από την κυβέρνηση να βρει τις λύσεις εκείνες που θα εξασφαλίζουν τα επαρκή εργατικά χέρια, επιλύοντας και τα περίπλοκα επί μέρους προβλήματα που χρονίζουν.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας και εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος πρωτογενή τομέα Λασιθίου κ. Γιώργος Τσιφετάκης, που μας έστειλε τη συγκεκριμένη επιστολή, μας είπε ότι, «ήδη πολλοί παραγωγοί, και στο Νομό Λασιθίου αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, έχουν αποφασίσει να μην καλλιεργήσουν καλοκαιρινά κηπευτικά στα θερμοκήπια, γιατί δεν βρίσκουν εργάτες γης, δεδομένου ότι εκατοντάδες οικονομικοί μετανάστες νόμιμοι και παράνομοι, έχουν φύγει για να βρουν καλύτερη τύχη και να εργαστούν νόμιμα στην Ιταλία, στην Ισπανία και σε άλλες χώρες, όπου μπορούν πιο εύκολα να εξασφαλίσουν κάρτα παραμονής και εργασίας».

Ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης, που είχε θέσει όπως η «ΚΡΗΤΗ TV» και το neakriti.gr το θέμα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά, στην πρόσφατη επίσκεψη του στην Ιεράπετρα, μας ανακοίνωσε ότι, «μεγάλο ποσοστό των καλλιεργειών της Ιεράπετρας και όλης της Κρήτης κινδυνεύουν να μείνουν ακαλλιέργητες, αν δεν βρεθεί από την κυβέρνηση σύντομα μια λύση που να εξασφαλίζει επαρκή αριθμό εργατών γης. Για τον λόγο αυτό την ερχόμενη εβδομάδα θα ζητήσω να συναντηθώ στην Αθήνα με τους υπουργούς Εργασίας, Ναυτιλίας και Αγροτικής Ανάπτυξης για να συζητήσουμε τις πιθανές λύσεις αυτού του τεράστιου προβλήματος», τόνισε ο κ. Καλαντζάκης.

Τεράστιος ο αντίκτυπος στον πρωτογενή τομέα

Με την επιστολή τους οι Αγροτικοί Σύλλογοι της Κρήτης θέλουν να αναδείξουν το μείζον πρόβλημα που έχει προκύψει στον αγροτικό τομέα στη χώρα μας με τους υφιστάμενους και νεοεισερχόμενους εργάτες γης, ζήτημα το οποίο έχει τεράστιο οικονομικό αντίκτυπο στον πρωτογενή τομέα το τελευταίο χρονικό διάστημα.

«Σύμφωνα με την τελευταία τροποποίηση, στον Ν 4915/2022 (άρθρα 94,95,96) δικαίωμα εργασίας στην αγροτική παραγωγική διαδικασία έχουν μόνο οι περιπτώσεις εισδοχής πολιτών τρίτων χωρών, ως εποχικοί για 90 ημέρες ή για 9 μήνες με ασφαλιστικές εισφορές Ο.Γ.Α. και με αναγκαστική αποχώρησή τους στη λήξη της προθεσμίας παραμονής τους. Επίσης, παρέχεται το δικαίωμα εργασίας σε εργάτες γης με την διαδικασία της μετάκλησης για 1 έτος και με ασφαλιστικές εισφορές Ι.Κ.Α», αναφέρουν στην επιστολή τους.

«Δυστυχώς και σε όλες τις περιπτώσεις δεν έχει αξιολογηθεί ο παράγοντας του υψηλού βαθμού εξειδίκευσης, που απαιτούν οι αγροτικές εργασίες. Κάθε τύπος καλλιέργειας, είτε είναι δενδρώδεις, είτε υπαίθρια, είτε θερμοκηπιακή, στηρίζεται στην υψηλή απόδοσης εργασίας και κατά συνέπεια η μείωση του εργασιακού κόστους. Αν οι εργάτες γης παραμένουν στην Ελλάδα για 3 μήνες ή 9 μήνες και είναι αναγκασμένοι να φύγουν μη γνωρίζοντας τι θα προκύψει το επόμενο έτος, είναι αμφίβολο αν θα επιστρέψουν. Επιπλέον, οι αγρότες ξοδεύουν 20-30 ημέρες εκπαιδεύοντας τους νεοεισερχόμενους εργάτες γης ώστε να εκτελούν την εργασία τους δίχως λάθη, κάτι το οποίο χάνεται με την αναχώρηση και μη - επιστροφή τους. Επίσης, χάνονται και τα παραπλεύρως οικονομικά οφέλη σε μια μεγάλη αλυσίδα παρεχόμενων υπηρεσιών, όπως ενοικιαζόμενα καταλύματα, ο κλάδος της εστίασης, κ.ά.

Επιπροσθέτως, θα θέλαμε να αναφερθούμε στην όλη η διαδικασία έγκρισης εισόδου και άδειας εργασίας των υποψηφίων εργατών γης, είναι απίστευτα γραφειοκρατική και χρονοβόρα καθώς εξαρτάται από τις ελληνικές Προξενικές Αρχές και οι οποίες αδυνατούν να ανταποκριθούν χωρίς καθυστερήσεις στον τεράστιο όγκο υποθέσεων που καλούνται άμεσα να αντιμετωπίσουν. Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο στις περιπτώσεις υποψηφίων εργατών γης, από τρίτες χώρες μη έχουσες ελληνική Πρεσβεία, όπως το Μπαγκλαντές» προσθέτουν και συμπηρώνουν τι ζητούν.

«Ζητούμε την εξομάλυνση της διαδικασίας λήψης βιομετρικών στοιχείων των νομίμως νεοεισερχόμενων εργατών γης στη χώρα μας από τις χώρες που δεν διαθέτουν ελληνική Πρεσβεία με την υποστήριξη της διαδικασίας λήψης βιομετρικών από εξωτερικούς παρόχους που ήδη συνεργάζονται με το υπουργείο Εξωτερικών και είναι ήδη εγκατεστημένοι στις χώρες αυτές. Για παράδειγμα, η εταιρεία VFS Global ήδη συλλέγει και προωθεί βιομετρικά στοιχεία τουριστών από το Μπαγκλαντές για την Ελλάδα, θα μπορούσε να συμβάλει δραστικά και αξιόπιστα στην μείωση του χρόνου έγκρισης εισόδου στη χώρα μας ενδιαφερόμενων εργατών γης από το Μπαγκλαντές. Για να γίνει αυτό απαιτείται ΜΟΝΟ η έγκριση ανάληψης αυτής της διαδικασίας στον ήδη εγκεκριμένο πάροχο βιομετρικών για τουρίστες.

Ζητούμε την ανανέωση των αναγκαίων νομιμοποιητικών εγγράφων εισόδου και εργασίας στους ελάχιστα εναπομείναντες ειδικευμένους εργάτες γης και πολίτες τρίτων χωρών σε όλη την ελληνική επικράτεια με νέες διατάξεις στην νομοθεσία της χώρας μας, αντίστοιχες των νεοεισερχομένων εργατών γης.

Και την ένταξη όλων των περιπτώσεων εργασίας στον αγροτικό τομέα στην κατηγορία ασφαλιστικών εισφορών με εργόσημο ΕΦΚΑ Ο.Γ.Α.

Κύριοι υπουργοί, είναι σημαντικό να αντιληφθείτε ότι αυτές οι ζητούμενες αποφάσεις σας θα κρίνουν στο μέγιστο βαθμό την παρούσα καλλιεργητική περίοδο σε όλους τους κλάδους του πρωτογενούς τομέα. Σας επισημαίνουμε ότι εξαιτίας της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού, ήδη παρατηρούνται φαινόμενα εγκατάλειψης καλλιεργειών στη χώρα μας, κλυδωνίζεται η επάρκεια φρούτων και λαχανικών στο ελληνικό τραπέζι και αυξάνει το κόστος λαχανικών και φρούτων στο καλάθι της νοικοκυράς λόγω κάλυψης των αναγκών της χώρας μας με εισαγόμενα προϊόντα. Τέλος, είναι οξύμωρο να συζητάμε τα Στρατηγικά Σχέδια Ανάπτυξης της υπαίθρου χωρίς να έχουν λυθεί πρωτίστως τα υπάρχοντα προβλήματα για την άμεση πρόσληψη εργατών γης από τρίτες χώρες», καταλήγουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Σητείας, Ιεράπετρας, Σελίνου Χανίων και Τυμπακίου.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια