Λασίθι

Ιεράπετρα: «Αγώνας» εφήβων για καθαρές παραλίες

Επιχείρηση καθαριότητας από την εθελοντική ομάδα Protect Ierapetra Seas με στόχο την κατάκτηση έξι γαλάζιων σημαιών σε παραλίες της πόλης

Στις 14 Μαρτίου του 2020 ήταν μικροί και ήταν μόνο τρεις. Ήταν μόλις 15 χρονών τότε. Ο Γιάννης Ξανθάκης, ο Μάνος Πιτοπουλάκης και ο Γιάννης Καπαράκης. Εκείνη την ιστορική μέρα, οι τρεις φίλοι αποφάσισαν να αναλάβουν πρωτοβουλίες καθαρισμού κάποιων δύσκολων σημείων της Ιεράπετρας, ξεκινώντας από την τεχνητή λιμνοθάλασσα της Ναυμαχίας, στη λεκάνη της οποίας έβλεπαν ότι άγνωστοι πετούσαν ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς.

Επειδή οι νεαροί έφηβοι ήταν μόνο τρεις, ξεκίνησαν αμέσως, μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, να προσκαλούν και άλλους νέους να έρθουν κοντά τους, για να μεγαλώσει η ομάδα των περιβαλλοντικά ευαίσθητων νεαρών Ιεραπετριτών.

«Στην αρχή ήμασταν μόνο τρεις. Μετά γίναμε 13, μετά 23 και μετά 33, αλλά στις συλλογικές μεγάλες δράσεις που κάναμε φτάναμε και τους 63 εθελοντές», μας είπε ο ένας εκ των τριών πρωτεργατών της εθελοντικής ομάδας, ο 17χρονος Μάνος Πιτοπουλάκης.

«Σε αυτή την πρώτη μας δράση προσπαθήσαμε με γάντζους να ανασύρουμε από τον βυθό όντι αντικείμενο βλέπαμε. Μετά προσπαθήσαμε και κολυμπώντας να δέσουμε κάποια μεγάλα αντικείμενα, για να τα βγάλουμε έξω από τη Ναυμαχία. Μας έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση ο όγκος των αντικειμένων που ανασύραμε. Βγάλαμε από τη θάλασσα 15 καρότσια σούπερ μάρκετ, μερικά ξύλινα παγκάκια, αρκετά ποδήλατα, λάστιχα αυτοκινήτων και πολλές πλαστικές καρέκλες.

Σε επόμενη δράση μας βάψαμε τα φωτιστικά της Ναυμαχίας και τοποθετήσαμε περιμετρικά κάδους απορριμμάτων. Σε διάφορα σημεία γύρω από την Ιεράπετρα, σε παραλίες και πεζόδρομους, έχουμε τοποθετήσει άλλους 40 κάδους απορριμμάτων.

Ακολούθησαν και άλλες δράσεις, με κυριότερες εκείνες του καθαρισμού των ακτών στη Γρα Λυγιά και στον Άγιο Αντρέα. Στις περισσότερες δράσεις μας έπαιρναν μέρος γύρω στα 30 παιδιά, αλλά στις μεγάλες συλλογικές δράσεις οι συμμετέχοντες ξεπερνούσαν τους 60 εθελοντές», πρόσθεσε ο νεαρός Μάνος Πιτοπουλάκης.

Οι φετινές δράσεις - Η ομάδα που “βάζει τα γυαλιά” στους μεγάλους

Η εθελοντική ομάδα “Protect Ierapetra seas” συνδράμει φέτος και στις δράσεις του Δήμου Ιεράπετρας, για να κερδηθούν έξι γαλάζιες σημαίες στις σπουδαιότερες παραλίες της περιοχής.

«Η πρώτη δράση καθαριότητας για την ομάδα προστασίας των ακτών της Ιεράπετρας έγινε πραγματικότητα το Σάββατο 30 Απριλίου. Η δράση πραγματοποιήθηκε στη μικρή παραλία που έχει δημιουργηθεί κάτω από το Αστυνομικό Μέγαρο, λόγω των εργασιών που γίνονται αυτό το χρονικό διάστημα για την κατασκευή του ύφαλου κυματοθραύστη. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια και άλλων μικρών και μεγάλων, που θέλουμε να γίνουν εθελοντές και να έρθουν κοντά στις δράσεις της ομάδας μας. Αρκεί να μας καλέσουν στα τηλέφωνα 6988/032.587 και 6983/705.066 ή στέλνοντάς μας μήνυμα στα social media της ομάδας @protect.ierapetra.seas», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι Ιεραπετρίτες νεαροί εθελοντές.

«Το φετινό καλοκαίρι θα είναι σημαντικότερο από τα προηγούμενα καλοκαίρια, καθώς αναμένουμε τις ανακοινώσεις από την εταιρεία προστασίας της φύσης, για τη βράβευση των υποψήφιων ακτών που ο Δήμος μας έχει αναλάβει να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να ανταμειφθούν οι κόποι όλων μας με τις 6 βραβεύσεις των παρακάτω παραλιών: Γρα Λυγιάς, Μύρτους, Μακρύ Γιαλού, Αποβάθρας Ιεράπετρας, Δημοτικής Πλαζ 2 (“Waikiki”) και Αγιάς Φωτιάς. Ελπίζουμε να τα καταφέρουμε. Υπενθυμίζουμε ότι όποιος θέλει να βοηθήσει, είτε με υλικά καθαριότητας είτε οικονομικά, μπορεί να μας προσεγγίσει πολύ εύκολα», καταλήγει η νεανική ομάδα προστασίας των ακτών της Ιεράπετρας, που έχει δώσει πολλά μαθήματα περιβαλλοντικής ευαισθησίας και έχει “βάλει τα γυαλιά” σε όλους εμάς τους μεγάλους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια