Ιεράπετρα: «Ανοίγει» ο δρόμος για τα συμπληρωματικά έργα του Φράγματος Μπρανιανών

Λασίθι
Ιεράπετρα: «Ανοίγει» ο δρόμος για τα συμπληρωματικά έργα του Φράγματος Μπρανιανών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το υπουργείο Πολιτισμού έδωσε έγκριση για τα συμπληρωματικά έργα του Φράγματος Μπραμιανών

Με την απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων του μικρού φράγματος του Μύρτου, από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού, που αποτελεί τμήμα των συμπληρωματικών έργων του μεγάλου φράγματος των Μπραμιανών, «ανοίγει» διάπλατα ο δρόμος για τη δημοπράτηση των συνοδών έργων του ταμιευτήρα στο φράγμα Μπραμιανών, από το οποίο αρδεύεται όλος ο κάμπος της Ιεράπετρας.

Έχει σχεδιαστεί, σύμφωνα με τις μελέτες, να κατασκευαστεί βόρεια της ιστορικής Γέφυρας του Κρυοπόταμου το μικρό φράγμα του Μύρτου, και για το λόγο αυτό έγιναν οι απαραίτητες τροποποιήσεις και συμπληρώθηκε η μελέτη, ώστε να διασφαλιστεί η διατήρηση του μνημείου στη θέση όπου βρίσκεται και είναι επισκέψιμο από Έλληνες και ξένους επισκέπτες.

Η ανακοίνωση της έγκρισης της μελέτης περιβαλλοντικών όρων του έργου, η οποία ήταν και η τελευταία έγκριση που ήταν σε εκκρεμότητα, έγινε από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη κατά τη διάρκεια της πρόσφατης περιοδείας του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργου Γεωργαντά στο Νομό Λασιθίου.

«Η είδηση αυτή που μας μετέφερε ο κ. Πλακιωτάκης, μας γέμισε αισιοδοξία, αλλά ακόμα περιμένουμε να καθαρογραφεί η απόφαση, να υπογραφεί από την κ. Λίνα Μενδώνη και να μας σταλεί αυτή τη βδομάδα, για να προχωρήσουμε στη δημοπράτηση των έργων, καθώς έχουν περάσει ήδη 25 μέρες από την ημέρα λήψης της απόφασης. Έχουμε κάνει μεγάλο αγώνα για να φτάσουμε σήμερα να έχουμε εξασφαλισμένα από το ταμείο ανάκαμψης 70 εκατομμύρια ευρώ, ώστε να γίνει η δημοπράτηση των συμπληρωματικών έργων, μόλις πάρουμε την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων από το υπουργείο Πολιτισμού», μας είπε ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας κ. Μανόλης Παπαδάκης.

Στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού είχε αποστείλει τον περασμένο Φλεβάρη τον φάκελο της τροποποίησης της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του έργου «Συμπληρωματικά εγγειοβελτιωτικά έργα περιοχής Ιεράπετρας νομού Λασιθίου: Φράγμα Μύρτου», η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

Στα συμπληρωτικά έργα περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων, η αντιπλημμυρική προστασία της Γρα Λυγιάς, η νέα περίφραξη του Φράγματος, ο καθαρισμός του ταμιευτήρα από τη λάσπη, η δημιουργία χώρων αναψυχής καθώς ο ταμιευτήρας θεωρείται από τους μεγαλύτερους υγροβιότοπους της Νότιας Ευρώπης. Έτσι θα γίνει επισκέψιμος για το κοινό και ιδιαίτερα για τα παιδιά των σχολείων που θα το επισκέπτονται στα πλαίσια της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Θα ασφαλτοστρωθεί ο δρόμος περιμετρικά του φράγματος και θα επεκταθεί η ζώνη άρδευσης ώστε να γίνουν ποτιστικές και πολλές περιοχές που τώρα είναι άνυδρες.

Κατασκευάστηκαν τα πρώτα 1.200 μέτρα της νέας προσαγωγού

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται από την ανάδοχο κατασκευαστική εταιρεία οι εργασίες τοποθέτησης της νέας προσαγωγού διώρυγας του Μύρτου, καθώς έχουν φτάσει στην Ιεράπετρα τα πρώτα 6 χιλιόμετρα των αγωγών του ελατού χυτοσιδήρου διατομής ενός μέτρου. Έχουν ήδη τοποθετηθεί στα χαντάκια τα πρώτα 1200 μέτρα περίπου του νέου αγωγού. Στην περιοχή μεταξύ Μύθων και Μύρτου, έχουν προχωρήσει οι εργασίες διαμόρφωσης του χώρου και η κατασκευή των τοίχων αντιστήριξης, όπου θα κατασκευαστεί μια δεξαμενή ηρεμίας χωρητικότητας 2.500 κυβικών μέτρων, από την οποία θα ξεκινά το νερό για να φτάσει με φυσική ροή στον ταμιευτήρα των Μπραμιανών.

Ξεκινούν άμεσα ασφαλτοστρώσεις και τσιμεντοστρώσεις εντός ζώνης

Τις επόμενες μέρες υπογράφονται από τον ΤΟΕΒ Ιεράπετρας οι συμβάσεις με τους αναδόχους για νέες ασφαλτοστρώσεις και τσιμεντοστρώσεις αγροτικών δρόμων που είναι μέχρι σήμερα χωμάτινοι και βρίσκονται εντός της αρδευτικής ζώνης του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας.

«Οι νέες ασφαλτοστρώσεις και οι τσιμεντοστρώσεις αυτών των αγροτικών δρόμων  θα κοστίσουν 400.000 ευρώ και θα πληρωθούν με χρήματα  του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας.

Οι μελέτες που έχουμε κάνει περιλαμβάνουν 17.000 τετραγωνικά μέτρα τσιμεντοστρώσεις και 10.000 τετραγωνικά μέτρα ασφαλτοστρώσεις. Με αυτές τις δυο εργολαβίες θα έχουμε καλύψει το σύνολο σχεδόν των αγροτικών δρόμων που βρίσκονται μέσα στην αρδευτική ζώνη, ενώ έχουμε κατά καιρούς φτιάξει και τμήματα δρόμων αρμοδιότητας της Περιφέρειας Κρήτης αλλά και του Δήμου Ιεράπετρας», συμπλήρωσε ο νέος διευθυντής του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας κ. Λευτέρης Μυλωνάκης.

Οι αγροτικοί δρόμοι μετά τις βροχοπτώσεις του χειμώνα που μας πέρασε, έχουν υποστεί πολύ μεγάλες ζημιές και σε πολλές περιπτώσεις η βατότητα τους από τους αγρότες είναι προβληματική. Επειδή ούτε ο Δήμος Ιεράπετρας, ούτε ο ΤΟΕΒ, δεν μπορούσαν κατά τη χειμερινή περίοδο να προχωρήσουν στις αποκαταστάσεις αγροτικών δρόμων, ξεκινούν τώρα και μέχρι το Φθινόπωρο θα έχουν επισκευαστεί όλα τα σημεία εκείνα που έχουν καταγραφεί και έχει προγραμματιστεί η αποκατάσταση τους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News