«Protect Ierapetra Seas» - Είναι μικροί αλλά «βάζουν τα γυαλιά» στους μεγάλους

Κρήτη
«Protect Ierapetra Seas» - Είναι μικροί αλλά «βάζουν τα γυαλιά» στους μεγάλους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις 14 Μαρτίου του 2020, τρείς φίλοι 15 χρονών τότε, αποφάσισαν να αναλάβουν πρωτοβουλίες καθαρισμού κάποιων δύσκολων σημείων της Ιεράπετρας, ξεκινώντας από την τεχνητή λιμνοθάλασσα της Ναυμαχίας, στη λεκάνη της οποίας έβλεπαν ότι, άγνωστοι πετούσαν ότι μπορεί να φανταστεί κανείς...

Πρόκειται για τους: Γιάννη Ξανθάκη, Μάνο Πιτοπουλάκη και Γιάννη Καπαράκη.

Επειδή, οι νεαροί έφηβοι ήταν μόνο τρείς, ξεκίνησαν αμέσως με κάλεσμα στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, να προσκαλούν και άλλους νέους να έλθουν κοντά τους, για να μεγαλώσει η ομάδα των περιβαλλοντικά ευαίσθητων νεαρών Ιεραπετριτών.

«Στην αρχή είμασταν μόνο τρείς. Μετά γίναμε 13, μετά 23 και μετά 33, αλλά στις συλλογικές μεγάλες δράσεις που κάναμε φτάναμε και τους 63 εθελοντές», είπε ο ένας εκ των τριών πρωτεργατών της εθελοντικής ομάδας, ο 17χρονος Μάνος Πιτοπουλάκης.

« Σε αυτή την πρώτη μας δράση, προσπαθήσαμε με γάντζους να ανασύρουμε από το βυθό ότι αντικείμενο βλέπαμε. Μετά προσπαθήσαμε και κολυμπώντας να δέσουμε κάποια μεγάλα αντικείμενα για να τα βγάλουμε έξω από τη λιμνοθάλασσα της Ναυμαχία. Μας έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση ο όγκος των αντικειμένων που ανασύραμε. Βγάλαμε από τη θάλασσα 15 καρότσια σούπερ μάρκετ, μερικά ξύλινα παγκάκια, αρκετά ποδήλατα, λάστιχα αυτοκινήτων και πολλές πλαστικές καρέκλες. Σε επόμενη δράση μας, βάψαμε τα φωτιστικά της Ναυμαχίας και τοποθετήσαμε περιμετρικά κάδους απορριμμάτων. Σε διάφορα σημεία γύρω από την Ιεράπετρα, σε παραλίες και πεζόδρομους, έχουμε τοποθετήσει άλλους 40 κάδους απορριμμάτων. Ακολούθησαν και άλλες δράσεις με κυριότερες εκείνες του καθαρισμού των ακτών στη Γρα Λυγιά και στον Άγιο Αντρέα. Στις περισσότερες δράσεις μας, έπαιρναν μέρος γύρω στα 30 παιδιά, αλλά στις μεγάλες συλλογικές δράσεις οι συμμετέχοντες ξεπερνούσαν τους 60 εθελοντές», πρόσθεσε ο νεαρός Μάνος Πιτοπουλάκης.

Αγώνας για έξι γαλάζιες σημαίες 

Η εθελοντική ομάδα «Protect Ierapetra Seas», συνδράμει φέτος και στις δράσεις του Δήμου Ιεράπετρας, για να κερδηθούν ;έξι γαλάζιες σημαίες στις σπουδαιότερες παραλίες της περιοχής.

«Η πρώτη δράση καθαριότητας για την ομάδα προστασίας των ακτών της Ιεράπετρας, έγινε πραγματικότητα το Σάββατο 30 Απριλίου. Η δράση, πραγματοποιήθηκε στην μικρή παραλία που έχει δημιουργηθεί κάτω από το Αστυνομικό Μέγαρο, λόγω των εργασιών που γίνονται αυτό το χρονικό διάστημα για την κατασκευή του ύφαλου κυματοθραύστη. Χρειαζόμαστε την βοήθεια και άλλων μικρών και μεγάλων που θέλουμε να γίνουν εθελοντές και να έρθουν κοντά στις δράσεις της ομάδας μας. Αρκεί να μας καλέσουν στα τηλέφωνα: 698 803 2587 και 6983705066 ή στέλνοντας μας μήνυμα στα social media της ομάδας: @protect.ierapetra.seas», αναφέρουν στην ανακοίνωση τους οι Ιεραπετρίτες νεαροί εθελοντές.

«Το φετινό καλοκαίρι θα είναι σημαντικότερο από τα προηγούμενα καλοκαίρια, καθώς αναμένουμε τις ανακοινώσεις από την εταιρεία προστασίας της φύσης, για την βράβευση των υποψήφιων ακτών, στις οποίες ο Δήμος μας έχει αναλάβει να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να ανταμειφθούν οι κόποι όλων μας με τις έξι βραβεύσεις των παρακάτω παραλιών:

Γρα λυγιά , Μύρτος, Μακρύ Γιαλός, Αποβάθρα Ιεράπετρας, Δημοτική πλάζ 2 (waikiki) και Αγιά Φωτιά. Ελπίζουμε να τα καταφέρουμε. Υπενθυμίζουμε ότι όποιος θέλει να βοηθήσει είτε με υλικά καθαριότητας είτε οικονομικά, μπορεί να μας προσεγγίσει πολύ εύκολα», καταλήγει η νεανική ομάδα προστασίας των ακτών της Ιεράπετρας που έχει δώσει πολλά μαθήματα περιβαλλοντικής ευαισθησίας και έχει «βάλει τα γυαλιά» σε όλους εμάς τους μεγάλους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News